0
«Ο Ερντογάν μας σπρώχνει προς τον γκρεμό και πιστεύει ότι εμείς τελικά πολύ δύσκολα θα ενδώσουμε σ' αυτά που ζητάει για να μην πέσουμε όλοι μαζί στον γκρεμό» επισημαίνει ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Μιλώντας στο podcast του protothema.gr, ο κ. Διακόπουλος είπε:  

«Εφ' όσον η Τουρκία αποφάσισε οτι για όλη αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση που έχει δημιουργήσει πρέπει να πάρει κάτι χειροπιαστό δεν θα σταματήσει, παρά μόνο εάν κάτι συμβεί που την αναγκάσει να σταματήσει» τονίζει ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν με την έξοδο του Oruc Reis ο αντιναύαρχος Διακόπουλος απαντά: «Να πιέσει την Ελλάδα αφόρητα, στην ουσία να προκαλέσει την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο για να μας σύρει σε διαπραγμάτευση με ανοιχτή ατζέντα για όλα τα θέματα».

Μετά τις 22 Οκτωβρίου οι Τούρκοι θα βγάλουν νέα Navtex «δυτικά του 28ου μεσημβρινού, πιο κοντά στην Ρόδο, ή στην Κρήτη ή στην Κάρπαθο»

Προειδοποιεί ότι η νέα κρίση με το Oruc Reis δημιουργεί άμεσο «πολιτικό και εθνικό κίνδυνο» για την Ελλάδα και προβλέπει ότι με βάση την παράνομη Navtex της 11ης Οκτωβρίου το Oruc Reis «θα εξαντλήσει τις 10 ημέρες και εν συνεχεία θα βγάλει νέα Navtex δυτικά του 28ου μεσημβρινού και ακόμη πιο κοντά, ενδεχομένως, στην Ρόδο, ή στην Κρήτη ή στην Κάρπαθο».

«Το καθεστώς στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, προφανώς έχουν το πάνω χέρι οι σκληροπυρηνικοί και ο Ερντογάν ακολουθεί την εξωτερική πολιτική του Μπαχτσελί» υποστηρίζει ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

«Ένα πλοίο σεισμικών ερευνών με απλωμένα καλώδια σημαίνει ότι κάνει έρευνες»

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ότι το Oruc Reis έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες, ρωτάμε τον αντιναύαρχο Διακόπουλο εάν αληθεύουν όσα υποστηρίζει ο Φατίχ Ντονμέζ και αν πράγματι ο τουρκικός στολίσκος διεξάγει σεισμικές εργασίες.

«35 ημέρες ήταν και τώρα άλλες 10 ημέρες. Εσάς πόσο πιθανό σας φαίνεται να μην διεξάγει τίποτα;» αντιστρέφει το ερώτημα και συνεχίζει: «Οι πάντες θεωρούν ότι το τουρκικό πλοίο που είναι εκεί κάνει έρευνες. Ένα πλοίο σεισμικών ερευνών που έχει απλωμένα τα καλώδιά του σημαίνει ότι κάνει έρευνες. Στο μυαλό τους κάνουν έρευνες».

«Εάν δεν δείξεις ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό για σένα που είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις την σκληρή σου ισχύ για να το υπερασπιστείς δεν πρόκειται κανείς άλλος να το κάνει» τονίζει ο αντιναύαρχος Διακόπουλος. Σε ερώτηση του protothema.gr πώς θα συμβούλευε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χειριστεί την νέα κρίση με το Oruc Reis εάν ήταν και σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος απαντά: «Πρέπει να πεις και να το εννοείς ότι μέχρι εδώ, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Διότι αν δώσεις το σήμα ότι θα ανεχθείς τα πάντα, τότε θα υποστείς τα πάντα».

Καταλήγοντας, ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος εκφράζει την πεποίθησή του ότι «οι δύο χώρες θα σταματήσουν πριν συγκρουστούν, αλλά πρώτα πρέπει να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε».

Ακούστε τί δήλωσε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος στο podcast του protothema.gr:



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top