0
Μία εξαιρετικά επικίνδυνη βουτιά παρατηρήθηκε στις συναλλαγές της Πέμπτης για την τουρκική λίρα. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) προκάλεσε απογοήτευση στις αγορές διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια και το τουρκικό νόμισμα σημείωσε πτώση μέχρι και 2,5% έναντι του δολαρίου ενώ έπεσε στις 7,9788 λίρες ανά δολάριο μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος τονίζουν πως η απότομη πτώση της τούρκικης λίρας προσομοιάζει σε «ατύχημα» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 8 λιρών/δολάριο. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να εμποδίσουν την απόλυτη συντριβή του νομίσματος πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ανέβαζε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 1,75-2 ποσοστιαίες μονάδες στο 12%. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τα επιτόκια για πρώτη φορά πάνω από το επίσημο επίπεδο του πληθωρισμού που διαμορφώνεται στο 11,8%.

Πάντως, ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, Τιμ Ας μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ χαρακτήρισε «απόλυτα βλακώδη» την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σε μία συγκυρία που οι αγορές πίστευαν πως υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης για την τουρκική οικονομία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η τουρκική λίρα είχε σημειώσει ράλι τις τελευταίες ημέρες λόγω της φημολογίας για αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκία και την Πέμπτη έφτασε έως τις 7,78 λίρες/δολάριο, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Πλέον η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα φέρει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και το ΔΝΤ πιο κοντά, είναι πιο ορατός από ποτέ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top