0
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει ένα έκτακτο πακέτο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα 10 δισ. ευρώ αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τουλάχιστον αυτό έχει διαβεβαιώσει τους επιτελείς η πολιτική ηγεσία.


Μπορεί αρχικά να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι καθώς λόγω του μηδενισμού των αμυντικών προμηθειών εδώ και μία δεκαετία, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που τα 10 δισ. ευρώ είναι μόνο το πρώτο βήμα που χρειάζεται για να γίνουν οι βασικές αγορές και εκσυγχρονισμοί συστημάτων και να αποτραπεί η πλήρης δορυφοροποίηση της χώρας.

Αυτά είναι τα βασικά προγράμματα που απαιτούν τα επιτελεία για κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων για να λυθούν κάποια επείγοντα προβλήματα:
Πολεμικό Ναυτικό

Το ΠΝ αυτή την στιγμή μέσω έχει τον «πρώτο λόγο»: Τρία δισ. ευρώ κοστολογούν οι Γάλλοι της Naval Group οι φρεγάτες Belha@ra αν επανασχεδιαστούν για να ανταποκρίνονται στις ελληνικές ανάγκες: 32 κελιά εκτόξευσης βλημάτων με 8 SCALP Νaval. Αν επιλεγεί η βασική "light" έκδοση θα κοστίσουν 2 δισ. ευρώ με (16 κελιά, χωρίς βλήματα cruise Scalp Naval) και ενεργό αντιπυραυλικό σύστημα RAM.

Θα πρόκειται δηλαδή για μία ελαφριά εξοπλισμένη φρεγάτα χωρίς αντιπυραυλικό. Οι Γάλλοι υπόσχονται ότι μπορούν να τα εγκαταστήσουν σε «δεύτερο χρόνο» αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.

Επίσης σςύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Type 214 και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, σύνολο των δύο προγραμμάτων περί τα 250 εκατομμυρίων ευρώ μίνιμουμ.

Στο ΠΝ οι ανάγκες φυσικά είναι τεράστιες: Θέλει μέχρι το 2030 σε επιχειρησιακή κατάσταση τουλάχιστον 12 φρεγάτες και στην καλύτερη περίπτωση θα έχει... 6 με τα σημερινά δεδομένα και εφ'όσον αγοραστούν τώρα οι δύο Belh@rra.

Πολεμική Αεροπορία

Όπως έχει αποκαλύψει πρώτο και αποκλειστικά το pronews από τις 14 Αυγούστου, υπάρχει κινητικότητα για την αγορά αεροσκαφών Rafale. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 12 αεροσκάφη με 6 να είναι της έκδοσης F2 και 6 της παλαιότερης έκδοσης F1.

Όμως η προσφορά βελτιώθηκε λόγω της απαίτησης της ΠΑ προς την πολιτική ηγεσία να αυξηθεί ο αριθμός των Rafale και κατά αυτό τον τρόπο η απορρίφθηκε η έκδοση F-1 και πλέον η προσφορά αφορά 8 αεροσκάφη της έκδοσης F-2 με συμβατικό radar και 10 της έκδοσης F-3 με ραντάρ AESA.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν τα 10 F3 να είναι καινούργια και να πρόκειται για μέρος του πακέτου των 20 αεροσκαφών που αγόρασε η Αίγυπτος, η οποία θα βάλει «πλάτη» καθυστερώντας την παραλαβή παραγγελία της ώστε να εξοπλιστεί η Ελλάδα άμεσα απέναντι στον κοινό τουρκικό κίνδυνο.

Η δαπάνη αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δις ευρώ χωρίς το πακέτο υποστήριξης (FOS), ενώ μόνο η συντήρηση των Rafale θα κοστίσει κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουμε κάποια παλιά Mirage.

Προκαταβολή 3 δισ ευρώ για 20 F-35 τα οποία πρέπει να δοθούν μέσα στο 2021 για να ισχύσει η P&A (γνωστοποίηση τιμής και διαθεσιμότητας) που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

Την απόφαση για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη των Ικάρων, για τα οποία η λύση φαίνεται ότι θα προέλθει από την καναδική CAE με ένα κόστος περί τα 60-80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Επιπλέον αν κάπου πάσχει η Πολεμική Αεροπορία είναι στα όπλα αέρος-εδάφους, αφού αυτά που διαθέτει δεν είναι ούτε αρκετά ούτε σύγχρονα. Η καλύτερη λύση θα ήταν SPICE 2000 από το Ισραήλ για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες αποφάσεις των ΣΑΓΕ, ΣΑΜ και ΚΥΣΕΑ την τελευταία δεκαετία.

Στρατός Ξηράς

Σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς, τα πιεστικά προγράμματα είναι η τοποθέτηση ενεργών αντιπυραυλικών συστημάτων στα άρματα μάχης Leopard 2A4 και Leopard 2HEL, η αγορά σύγχρονων τυφεκίων εφόδου και η  προμήθεια τουλάχιστον 400 ΤΟΜΑ για να αντικαταστήσουν τα «αρχαία» ΤΟΜΠ M113.

Προφανώς τα ΤΟΜΑ θα είναι τα M2Bradley τα οποία είναι σχετικά χαμηλού κόστους προμήθειας αλλά υψηλού κόστους συντήρησης, λόγω παλαιών πετρελαιοκινητήρων υψηλής κατανάλωσης καυσίμου.

Επιπλέον απαιτούνται 30 Ελικόπτερα εφόδου UH-60L μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, για να αντικατασταθούν τα αρχαία UH-1H Huei για τα οποία όμως θα χρειαστεί έναν σημαντικό κονδύλι.

Τέλος επείγει και το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών κινητών α/α συστημάτων (SHORAD) OSA (SA-8B) τα οποία είναι κατάλληλα πλέον για να αντιμετωπίσουν μόνο ελικόπτερα.

Tα συστήματα έχουν αναπτυχθεί στα νησιά, είναι η μοναδική σοβαρή αντιαεροπορική άμυνά τους και η αντικατάστασή τους από άλλα πάντα ρωσικής κατασκευής συστήματα όπως υπαγορεύει η επιχειρησιακή λογική, προσκρούει στο εμπάργκο του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία (που δεν ισχύει μόνο για την Τουρκία, όπως απέδειξε η περίπτωση των S-400).

Εξαιρετικά πιεστική, κατονομασμένη ανάγκη, είναι και η προμήθεια ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων κατευθυνόμενων με ακτίνα λέιζερ, 9M133 Kornet-EM, ακτίνας 10 χλμ. τα οποία, όμως από το 2014 προσκρούουν και αυτά στο εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας.

Rafale


«Κατάρριψη» F-22 από Rafale


Spice 2000




UH-60L 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top