0
Ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο έχει η προμήθεια των μαχητικών Rafale F.3 από την Πολεμική Αεροπορία.

Το αεροσκάφος έχει προμηθευθεί σε 36 μονάδες του ο υπ'αριθμ. 1 σύμμαχος της Τουρκίας, το Κατάρ! Με την τουρκική βάση στην χώρα να είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει εκτός Τουρκίας και την Άγκυρα να είναι ο εγγυητής της ύπαρξης του κρατιδίου στην περιοχή έναντι της Σαουδικής Αραβίας.

Αν δεν είχε αναπτύξει μία Ταξιαρχία προ τριετίας η Αγκυρα αεροπορικώς στο Κατάρ, ίσως αυτή την στιγμή να ήταν επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.

Με ότι συνεπάγεται η άριστη γνώση του αεροσκάφους από τους Τούρκους, που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συμβεί.

Η Αεροπορία του Κατάρ υπενθυμίζουμε ότι το 2015 υπέγραψε συμβόλαιο αξίας $ 7,6 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 24 Rafale, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ενεργοποίησε το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια 12 επιπλέον αεροσκαφών.

Η επόμενη μεγάλη στιγμή της Αεροπορίας του Κατάρ είναι το 2021, όταν αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα έξι (6) από τα 36 μαχητικά αεροσκάφη F-15QA, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2022 (το κόστος για τα 36 F-15QA ανέρχεται στα $ 6,2 δισεκατομμύρια).

Βέβαια την ίδια περίπου περίοδο το Κατάρ αναμένεται να αρχίσει να παραλαμβάνει και τα 24 Eurofighter, τα οποία προμηθεύτηκε έναντι $ 7,6 δισεκατομμυρίων. Άρα και τα γερμανικά ή αυστριακά μεταχειρισμένα Eurofighter να είχε παραλάβει, το ίδιο πρόβλημα θα είχε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Μόνο τα ρωσικά μαχητικά έχουν «ξεφύγει» από το Κατάρ που προμηθεύτηκε και 36 F-15QA από τις ΗΠΑ.

Συνολικά το Κατάρ αναμένεται, την επόμενη πενταετία, να εντάξει σε υπηρεσία 96 νέα μαχητικά αεροσκάφη, τριών διαφορετικών τύπων, για τα οποία θα δαπανήσει το ποσό των $ 25,2 δισεκατομμυρίων. Αυτή η μαζική αύξηση των αεροπορικών δυνατοτήτων του Κατάρ, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού και διπλωματικού μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών, τα οποία κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίξει και υποστηρίζει τη τρομοκρατία και ότι συμμαχεί με το Ιράν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top