0
Το σενάριο ενός πολέμου μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, (Ελλάδας και Τουρκίας), που περιγράφεται από αρκετά ΜΜΕ πρόσφατα, γίνεται όλο και πιο πραγματικό, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.


Ο συγκεκριμένος λόγος είναι ότι αφορά έναν πιθανό πόλεμο στην Α.Μεσόγειο για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτήν την συγκυρία, η Γαλλία, που είναι και αυτή χώρα του ΝΑΤΟ, απροσδόκητα αλλά με πολύ αποφασιστικότητα πήρε την πλευρά της Ελλάδας.

Η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, ενώ η ισχύς πυρός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη και κυρίως εξωφρενικά τρομακτική.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, “σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η τελευταία έχει ένα προφανές πλεονέκτημα λόγω του αριθμού των δυνάμεων της και μόνο.

Μια στρατιωτική παρέμβαση της Γαλλίας θα άλλαζε δραματικά την κατάσταση.

Οι χερσαίες γαλλικές δυνάμεις σε αυτό το σενάριο θα είχαν την μικρότερη επίδραση.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την μετακίνηση γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα.Αυτό που έχει σημασία είναι η γαλλική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό.

Όσον αφορά τον αριθμό των αμερικανικών μαχητικών F-16C / D που διαθέτει η Τουρκία ανέρχεται στα  235 αεροσκάφη ενώ η Ελλάδα διαθέτει 135.

Είναι αλήθεια επίσης ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει 42 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000, στα οποία η Γαλλία μπορεί να προσθέσει 156 δικά της παρόμοια αεροσκάφη.

Αυτό θα άλλαζε δραματικά την ισορροπία ισχύος στην Μεσόγειο. Επίσης η Γαλλία διαθέτει 105 μαχητικά τύπου Rafale-V / S, που ανήκουν στην γενιά 4+ μαχητικών αεροσκαφών.

Ακόμη και η μερική χρήση αυτού του δυναμικού θα άλλαζε άμεσα την εναέρια ισορροπία ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη μοναδική πραγματική αεροπορική μάχη τον Οκτώβριο του 1996, ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Mirage-2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D, προκαλώντας άσχημους συνειρμούς στην Άγκυρα, πόσο μάλλον αν σε αυτά προστεθούν και αεροσκάφη “Rafal” που είναι προφανώς πολύ ανώτερα ποιοτικά από τα F-16.

Στο τομέα των υποβρυχίων τύπου 209, η Τουρκία διαθέτει 12 και η Ελλάδα 7, ωστόσο, το ελληνικό ΠΝ διαθέτει τέσσερα νεότερα υποβρύχια τύπου 214, τα οποία αποτελούν και "μεγάλο πονοκέφαλο" στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις φρεγάτες, η Τουρκία διαθέτει 22 και η Ελλάδα 13.

Είναι σαφές ότι σε μια πιθανή σύγκρουση αυτών των δύο χωρών, είναι αδύνατο να εμπλακούν όλες οι διαθέσιμες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Εάν ο πόλεμος ήταν "αεροναυτικός", τότε η επίγεια αντιαεροπορική άμυνα των δύο χωρών θα είναι σε θέση να συνεισφέρει αποφασιστικά ειδικά σε αυτόν.

Οι Έλληνες είναι σε θέση να αναπτύξουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου και έχουν ήδη αναπτύξει πυραύλους S-300P στην Κρήτη, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στην “προβληματική” από άποψης πιλότων τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ωστόσο, οι Τούρκοι θεωρητικά μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους S-400 στις μικρασιατικές ακτές. Το ερώτημα θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση, πόσους πυραύλους διαθέτουν οι τουρκικοί S-400.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν μόνο περίπου 120 πύραυλοι, δηλαδή λιγότεροι από όσα τα αεροσκάφη διαθέτουν  Ελλάδα και Γαλλία.

Η κατάσταση θα μετατρέπονταν σε ακόμα πιο περίπλοκη, εάν το θέατρο της Λιβύης... "ενώνονταν" με το μεσογειακό, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της «αντιπολίτευσης» του LNA, και η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του Σαράτζ.

Η χώρα που υποστηρίζει όμως σθεναρά τον LNA είναι η Αίγυπτος, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση "κρυφού  πολέμου" με την Τουρκία, και απέχει ένα βήμα από την άμεση εισβολή στη Λιβύη.

Κατά συνέπεια, το Κάιρο θα μπορούσε να συμπλεύσει στρατιωτικά με Παρίσι και Αθήνα.

Αν συνέβαινε αυτό το σενάριο με την Αίγυπτο και εμπλέκονταν οι Αιγύπτιοι εναντίον της Άγκυρας, τότε έως και 300 σύγχρονα μαχητικά (F-16, Mirages-2000, Rafal και MiG-29M2), καθώς και τρία υποβρύχια τύπου 209, 11 φρεγάτες και 30 ΤΠΚ, θα κτυπούσαν τις τουρκικές δυνάμεις από νότια.

Μετά από αυτό το σενάριο η ανωτερότητα της «τρόικας» θα γίνονταν συντριπτική.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν παράξενο για την Ελλάδα να μην επιχειρούσε να εκκαθαρίσει τις τουρκικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο πόλεμος για την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ήταν σε αυτήν περίπτωση σχεδόν σίγουρος, και σε αυτό το σενάριο που περιγράφεται εδώ, η Ελλάδα θα είχε σχεδόν εγγυημένη την νίκη.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος θα μετατρέπονταν σε ένα «αεροπλανοφόρο» για τον συνασπισμό αυτόν, επιτρέποντας στα ελληνικά , γαλλικά, αιγυπτιακά αεροσκάφη να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα, συριακά στρατεύματα και κουρδικές δυνάμεις, με τη «εναέρια βοήθεια» της ρωσικής αεροπορίας, θα ήταν σε θέση να εκδιώξουν ολοκληρωτικά τους Τούρκους από Idlib και Afrin στο συριακό έδαφος.

Κατά ειρωνικό τρόπο σε όλο αυτό το σκηνικό, από τους πέντε πιθανούς συμμετέχοντες, τρεις είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι άλλοι δύο είναι οι πιο δυτικοποιημένες χώρες στον αραβικό κόσμο", καταλήγει το ίδιο.

Πρόκειται  το επαναλαμβάνουμε για σενάριο το οποίο όπως φαίνεται πιθανόνατα να απεργάζονται κάποιοι σε Ανατολή και  δύση για να απαλλαγούν από τον “ενοχλητικά” προκλητικό Ερντογάν στην Μεσόγειο, τη στιγμή που ετοιμάζουν τα δικά τους ενεργειακά σχέδια στην Μεσόγειο με τα  τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top