0
Χαμηλότερα των προσδοκιών χιλιάδων συνταξιούχων είναι τα ποσά των αναδρομικών που θα τους καταβάλλει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο. 


Παρά το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο υπουργοί καλλιεργούν προσδοκίες καθολικής δικαίωσης των συνταξιούχων, την Τετάρτη, με μια τροπολογία η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις προσδοκίες και δίνει αναδρομικά σχεδόν στους μισούς συνταξιούχους και μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Η καταβολή των αναδρομικών ποσών αφορούσε 2,5 εκ. συνταξιούχους που τώρα έγιναν 2,2 εκ. κύριες συντάξεις και πόσα ύψους 3,9 δισ ευρώ που τώρα έγιναν 1,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στα πόσα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι θα τα πάρουν όταν και εφόσον δικαιωθούν από το ελεγκτικό συνέδριο. Πρόκειται για περίπου 480.000 συντάξεις και όχι συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει την εν λόγω τροπολογία ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες προσφυγές σίγουρα από τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αναδρομικά. Έτσι ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε πιλοτική δίκη για να σταματήσουν οι δικαστικές προσφυγές τώρα βάζει στην διαδικασία χιλιάδες συνταξιούχους να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρα μέσω δικαστικών προσφύγων.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους που θα πάρουν αναδρομικά ποσά κύριων συντάξεων τους αφαιρείται το δικαίωμα με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Κι αυτό διότι όσοι πάρουν αναδρομικά δεν έχουν δικαίωμα αξιώσεων για επικουρικές συντάξεις και δώρα, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους δεν περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ΣτΕ. Η μόνη λύση για να διεκδικήσουν αυτοί οι συνταξιούχοι ποσά επικουρικών συντάξεων και δώρων είναι να αρνηθούν την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας όλα τα ποσά.

Μπούρλος

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας στο Dikaiologitika News μας αναλύει τι να περιμένουμε από την τροπολογία της κυβέρνησης. Όπως μας εξηγεί ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων κυρίως από αυτούς που δεν θα δικαιωθούν κανενός ποσού.

«Είναι απορίας άξιο η διάκριση που γίνεται με την σχετική διάταξη ανάμεσα σρ συνταξιούχους που άσκησαν αγωγές και σε αυτούς που δεν κινήθηκαν δικαστικά» σημειώνει ο κ. Μπούρλος, εξηγώντας ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης αναιρεί την σημασία και την αξία διεξαγωγής της πιλοτικής δικής η οποία ακριβώς πρέπει να στοχεύει σε μια κεντρική επίλυση που θα οδηγεί σε όμοια αντιμετώπιση όλων όσων έχουν αξιώσεις.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top