Το κοινό αμυντικό μέτωπο Γαλλίας και Αιγύπτου κατά των Τούρκων στην Λιβύη είναι γεγονός και αδιαμφισβήτητο ,αλλάζοντας πλήρως όλα τα δεδομένα
Την Παρασκευή το βράδυ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι, συζήτησε σε έκτακτη τηλεφωνική κλήση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουήλ Μακρόν, τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, δήλωσε ότι ο Σίσι ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τις προσπάθειες της χώρας του να επιτύχει πολιτική διευθέτηση στο ζήτημα της Λιβύης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διακήρυξη του Καΐρου».
Από την πλευρά του, ο Μακρόν καλωσόρισε τη «Διακήρυξη του Καΐρου», τονίζοντας τη σημασία της να επικρατήσει το πολιτικό κομμάτι ως ουσιαστική λύση στην κρίση της Λιβύης, ιδίως ενόψει της συνέπειας με τα διεθνή ψηφίσματα και τις σχετικές διεθνείς προσπάθειες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε επίσης τις ακούραστες προσπάθειες της Αιγύπτου για διευθέτηση της σύγκρουσης και αποκατάσταση της ειρήνης σε όλα τα εδάφη της Λιβύης.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον κοινό συντονισμό για την εφαρμογή των διατάξεων της πρωτοβουλίας «Διακήρυξη του Καΐρου», ιδίως την υποστήριξη του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA) στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ένοπλων ομάδων, δηλαδή των Τουρκόφιλων Σύριων μαχητών.
Η συνομιλία άγγιξε επίσης διάφορα θέματα στρατηγικών διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο και επίπεδο ασφάλειας, καθώς οι δύο πρόεδροι τόνισαν την αμοιβαία επιθυμία να αναπτύξουν κοινή αμυντική συνεργασία σε διάφορους τομείς και να εντείνουν τις συνεργασίες τους για την προώθηση των διακεκριμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Γαλλία και Αίγυπτος συνασπίζονται και κατευθύνουν οπλικά συστήματα στα χέρια του στρατηγού Χαφτάρ για να σωθεί η Σύρτη, ενώ ανησυχούν για τα τουρκικά σχέδια που αφορούν στην δημιουργία βάσεων στην χώρα αυτή.
Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κατανοήσουν όμως και οι δύο ηγέτες, ότι ο Ερντογάν δεν “κατανοεί” τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά μόνο τις στρατιωτικές κινήσεις και τις έμμεσες απειλές με την παρουσία ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων για παράδειγμα.
Στο πλαίσιο αυτό ίσως μια κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ελλάδος έξω από τις λιβυκές ακτές, θα απέκλειε την πρόσβαση των Τούρκων στην Λιβύη για κάποιο έστω μικρό διάστημα, αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα.
#BREAKING: #Libya National Army just released a video showing how its air force targeted several trucks carrying weapons & ammunition for #GNA's terrorists in #Abugrein, west of #Sirte at 04:30 local time this morning. pic.twitter.com/scdEPweP1W— Babak Taghvaee - Μπάπακ Τακβαίε - بابک تقوایی (B) (@BabakTaghvaee1) June 13, 2020
Another evidence showing how the four Su-24M Strike Bombers of #Libya National Air Force are effectively preventing terrorists of #GNA from advancing toward #Sirte. They targeted a convoy of trucks carrying troops and weapons from #Misrata to Sirte in #AbuGrein this morning. https://t.co/hb0Jsc0TCd pic.twitter.com/APRDrdMRCd— Babak Taghvaee - Μπάπακ Τακβαίε - بابک تقوایی (B) (@BabakTaghvaee1) June 13, 2020
Επίσης την ίδια στιγμή η αεροπορία του LNA βομβαρδίζει συνεχώς στρατιώτες του GNA στην δυτική πλευρά της Σύρτης.LNA airstrikes target GNA military vehicles in Wadi Jarif, west Sirte. #Libya #LibyaReview pic.twitter.com/dpHQqB8zO2— Libya Review (@LibyaReview) June 13, 2020
Η Τουρκία και τα σχέδιά της στην Λιβύη αφορούν την εκποίηση όλων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στο μέλλον ακόμα και προσάρτηση της ευρύτερης περιοχής της Μισράτα όπου κατοικούν 80-90000 Τουρκογενείς Λίβυοι.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.