0
Στους «καυτούς» μήνες που ξεκινούν για την κυβέρνηση, καθώς είτε με προσφυγή στη Χάγη είτε με διμερείς διαπραγματεύσεις «τελειώνει» το θέμα της ΑΟΖ με την Τουρκία, με τον τρόπο που τον τελείωσε με την Ιταλία όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αλλά και του «μαύρου» χειμώνα λόγω οικονομικής κατάρρευσης, ασφαλίζει «τα νώτα της» και απαγορεύει στην ουσία τις δημόσιες διαμαρτυρίες των πολιτών.

Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο για τις «διαδηλώσεις» το οποίο είναι έτοιμο από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να  έρθει προς ψήφιση τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου στη θερινή λειτουργία της Βουλής. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» συγκαταλέγεται στα 26 νομοθετήματα που η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο έως και το τέλος του Ιουλίου. Η σχετική εξαγγελία για τον αριθμό των νομοσχεδίων έγινε στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 29 Απριλίου.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θα συνιστούν οποιαδήποτε διαμαρτυρία «απαγορευτική» τόσο για τους οργανωτές όσο και για τους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει: 

  • Απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής»! (σσ. φυσικά το τι διαταράσει την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής θα το κρίνει η κυβέρνηση).
  • Οι οργανωτές των διαδηλώσεων καθιστούνται υπεύθυνοι για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη δημόσια συνάθροιση.
  • Αυτό θα έχει ως συνέπεια κανείς να μην τολμήσει να διοργανώσει διαδηλώσεις αφού σε περίπτωση επεισοδίων θα είναι ο ίδιος υπόλογος στην Δικαιοσύνη! 

  • Οι πορείες οι οποίες θα προβλέπεται (άγνωστο πως) να έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή καθ υπόδειξη της κυβέρνησης.
  • Επιπλέον και πιο σημαντικό το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία!
  • Αυτό θα δίνει την ευκαιρία στις δυνάμεις ασφαλείας κατ' εντολή της κυβέρνησης να συλλαμβάνουν αυθαίρετα κόσμο, απλά και μόνο επειδή συμμετέχουν σε μία διαδήλωση, η οποία «διακόπτει την κοινωνικοοικονομική ζωή», ή δεν πάει από το «πεζοδρόμιο».

Με λίγα λόγια οι πολίτες οι οποίοι θα διαφωνούν με την παράδοση εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία και τα νέα μνημονιακά μέτρα θα θεωρούνται πλέον «εγκληματίες», με τα ΜΜΕ φυσικά να τους υβρίζουν αποκαλώντας τους «ακροδεξιούς», «ναζί», «ναρκομανείς», κλτπ. 

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται συχνές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και διάφορων συνδικαλιστικών φορέων ως κύριο λόγο του νομοσχεδίου. Φυσικά η κυβέρνηση δεν φοβάται τις συγκεκριμένες διαδηλώσεις οι οποίες λόγω μικρή τους προσέλευσης και διάρκειας δεν την απειλούν.

Δείγμα του ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για αυτού του τύπου τις διαδηλώσεις είναι ότι από το νομοσχέδιο εξαιρεί τις διαδηλώσεις που συμβαίνουν 1η Μαϊου και 17Νοέμβρη, μάλιστα στην τελευταία συμβαίνουν πολύ συχνά εκτεταμένα επεισόδια.

Μάλιστα για την απαγόρευση των διαμαρτυριών χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ακόμα και τον.... «μεγάλο περίπατο» καθώς πλέον με τους νέους στενούς δρόμους και τα παγκάκια των... 5000 ευρώ προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο ακόμα και χωρίς διαδηλώσεις. 

Δείγμα αυτής της πρόθεσης είναι και η εκτενής ενασχόληση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ με πορεία του ΠΑΜΕ η οποία δεν «πήγε από το πεζοδρόμιο» και «παρέλυσε την Αθήνα». Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφεται παραπάνω από... μονόστηλο. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top