0
«Έχουμε υπάρξει σχετικά πετυχημένοι στην επιπεδοποίηση της καμπύλης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός εάν ανακαλύψουμε εμβόλιο δεν θα είμαστε απολύτως ασφαλείς»,.


Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάσκεψη δωρητών όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να στηριχθεί το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι.

Στην διάσκεψη την οποία συντόνιζε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν ο κ.Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όταν ανακαλυφθεί, θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα, αλλά-όπως είπε- αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

¨Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων” τόνισε με έμφαση ο κ.Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα προσφέρει 3 εκατ. ευρώ

“Από την πλευρά μας, με χαρά προσφέρω 3 εκατομμύρια ευρώ στην κοινή μας προσπάθεια, πέραν των ελληνικών θεσμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά του Covid-19 και επίσης θα συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης, ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα διότι ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά εβδομάδων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιδείξουν όλοι την ίδια αφοσίωση σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης σύγχρονης πρόκλησης την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης απαιτεί παγκόσμια αντίδραση.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει την πρόταση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράζουν από κοινού τις πατέντες νέων εμβολίων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάδοση αντιικών φαρμάκων, όσο το δυνατόν συντομότερα και σε πιο φθηνές τιμές.

Η σημερινή Διάσκεψη Δωρητών, είναι μια πρωτοβουλία για την οποία έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ο.Η.Ε., ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Προεδρία του G20 και άλλοι. Στόχος του Μαραθωνίου Δωρητών, που καλεί σε αλληλεγγύη Κυβερνήσεων και ιδιωτών, είναι η συγκέντρωση πόρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Την διαδικασία συντόνιζε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η Μελίντα Γκέητς επικεφαλής του ιδρύματος “Μπιλ και Μελίντα Γκέητς”, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέφεν, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς και άλλοι.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top