0
Όσο η πανδημία θα κορυφώνεται με ανυπολόγιστες καταστροφές στα κράτη όλου του πλανήτη, οι γεωπολιτικές ανακατάξεις που θα λάβουν χώρα ένεκα του ιού θα είναι τεκτονικές.Του Υποπτεράρχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου (MBA, MSc, PM, MA, LLB, BSc) Μέλους ΔΣ/ΣΕΕΘΑ

Blame Game Μεταξύ των Υπερδυνάμεων

Πέρα από τις αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ – Κίνας για τον ιό, τώρα προστέθηκε στο παζλ και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τα Ρωσικά μέσα ότι διασπείρουν κατηγορίες συνομωσίας στα κοινωνικά δίκτυα σε βάρος των ΗΠΑ. Δηλαδή επί της ουσίας οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι δια των κοινωινκών δικτύων που ελέγχουν, εφαρμόζουν τον ψυχολογικό πόλεμο της προπαγάνδας και ενστερνίζονται τις κατηγορίες των Κινέζων, ότι δηλαδή ο ιός διεσπάρη στην από την επαρχία Hubei και ευρύτερα στην Κίνα ένεκα των αθλητικών αγώνων του 7th CISM Military World Games.

Στη συνέχεια «ξέφυγε» στις άλλες χώρες, λόγω μη άμεσου κλεισίματος των αερομεταφορών από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ρωσία δια της Maria Zakharova αρνήθηκε τη σκόπιμη διασπορά εκ μέρους της ψευδών ειδήσεων (fake news), όσον αφορά στην παραπληροφόση σε κοινωνικά δίκτυα.

H Δύση κατηγορεί την Κίνα ότι προσπάθησε να συγκαλύψει αρχικά το γεγονός του ξεσπάσματος της πανδημίας στην επικράτειά της. Επίσης κατηγορείται ότι συγκάλυψε και τη σοβαρότητα των περιστατικών, όταν θα μπορούσε ακόμη να ελεγχθεί η πανδημία στο εσωτερικό της επαρχίας Hubei. Συνεπώς κατηγορείται ότι δια των παραλείψεών της έγινε ο “αγωγός” της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Ο ασθενής “0”  καταγράφηκε στην Κίνα επισήμως την 1η Δεκεμβρίου 2019. Υπήρξαν ιατρικές φωνές στην Κίνα που προειδοποιούσαν, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, ότι υπήρξαν περιστατικά (σ.σ. δηλαδή λίγο μετά τους αγώνες της Wuhan). To καθεστώς θεώρησε αυτές τις φωνές ότι σκόπιμα παραπληροφορούσαν τον κόσμο και τις κατέστειλε. Ο πρώτος γιατρός στην Κίνα ο Dr. Li Wenliang που ανέφερε για την επιδημία του ιού, από το Νοέμβριο του 2019, διώχθηκε ως αντικαθεστωτικός από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Διάφορα φιλο-Ρωσικά μέσα προπαγάνδας κατηγορούν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δημιούργησαν τον ιό, ως εργαλείο για την προώθηση συμφερόντων του ΗΒ. Τα φιλο-Ρωσικά μέσα θυμίζουν την υπόθεση του Salisbury, με τη χειρολαβή της πόρτας του Scripal. Ισχυρίζονται ότι σκόπιμα σχεδιάσθηκε χρονολογικά, για να συμπέσει με το Brexit, και την ενίσχυση της παγκόσμιας κατάστασης της Βρετανίας. Ισχυρίζονται ότι το  Port Down, είναι εργαστήριο στο Salisbury, που βρέθηκε στο κέντρο του σκανδάλου Scripal – Novichok, και δημιούργησε “πατέντα” για εμβόλιο για τον Covid-19. Επικαλούνται τα φιλο-Ρωσικά μέσα, ότι υφίσταται ειδική επιχείρηση σε εξέλιξη που σχετίζεται με τον ιό, των οποίων οι «παίκτες» είναι η Βρετανική – Αμερικανική Συμμαχία. Τα μέσα αυτά, ισχυρίζονται ότι ο Covid-19 δημιουργήθηκε τυχαία ως Β.Ο. (Βιολογικό Όπλο) το 2015 στο Ινστιτούτο Pirbright στο Woking. Στόχος ήταν μία απόπειρα απόκτησης πρόσβασης στις Κινεζικές αγορές, χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα τη ρήση του Churchill, ότι «η Αγγλία δεν έχει εχθρούς ή φίλους, αλλά μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτά αναφέρει η ίδια η Daily Mail (Βρετανική εφημερίδα), στην ηλεκτρονική της έκδοση την 17η Μαρτίου 2020 .

Τι ήταν η υπόθεση Scripal;

Ο πρώην διπλός πράκτορας της Ρωσίας (GRU) και της Βρετανίας (Intelligent Service), ο Sergey Skripal και η κόρη του Yulia Scripal δηλητηριάσθηκαν στις 4 Μαρίου 2018 με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Salisbury. Το ΗΒ κατηγόρησε τη Ρωσία, ότι αυτή η ουσία είχε αναπτυχθεί από τη Σοβιετική Ένωση.  Ο Ρώσος χημικός Bil Mirzagianof που θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της ουσίας Novichok δήλωσε στην Telegraph ότι θα μπορούσε να σταλεί η ουσία ίσως και με διπλωματικό σάκο. Εξέφρασε ως εικασία, ότι έφεραν ξεχωριστά στη Βρετανία δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα ένωσαν με αεροζόλ και παρασκευάσθηκε το Novichok. Τότε χρησιμοποιήθηκε ο χημικός τύπος Novichok για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα, τον οποίο τύπο τον έχουν μόνο οι Ρώσοι και η οποία ουσία είναι 10 φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη. Η Ρωσία αρνήθηκε τότε τις κατηγορίες και ζήτησε από το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, ζητώντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (Organization of Prohibition of Chemical Weapons OPWC), η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοια περιστατικά (βλ.ΕΔΩ).

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η δολοφονία του Alexander Livinenko πρώην αξιωματούχου της FSB με Βρετανική υπηκοότητα, όπου δηλητηριάσθηκε με πολώνιο το 2006 στη Μ. Βρετανία επίσης. Λίγο αργότερα στις 30 Ιουνίου 2018 μία παρόμοια δηλητηρίαση δύο Βρετανών πολιτών έλαβε χώρα στο Amesbury επτά (7) μίλια βόρεια του Salisbury με τους ίδιους νευροτοξικούς παράγοντες. Η ουσία αυτή βρέθηκε τυχαία από τους δύο Βρετανούς σε μπουκάλι αρώματος σε κάδο απορριμάτων, και τη χρησιμοποίησαν πάνω τους μη γνωρίζοντας τι είναι, με τραγικές στη συνέχεια συνέπειες. Ακολούθησαν αποκαλύψεις ότι μυστικοί πράκτορες της Ρωσικής GRU, βρέθηκαν το επίμαχο διάστημα στη Βρετανία. O OPWC στις 19 Νοεμβρίου 2019 έθεσε το Novichok, τον νευροτοξικό παράγοντα της Σοβιετικής εποχής στον κατάλογο των απαγορευμένων τοξινών. Η Ρωσία ως γνωστόν διαθέτει Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολιτικές Αντιμετώπισης του Ιού

Στην αρχή της πανδημίας το ΗΒ και οι ΗΠΑ φάνηκε να υιοθετούν το δόγμα της «ανοσίας της αγέλης», στη συνέχεια όμως άλλαξαν πολιτική, υιοθετώντας την πολιτική των υπολοίπων χωρών με εξαίρεση πλέον μόνο τη Σουηδία. Το ΗΒ άλλαξε γραμμή όταν η Γαλλία του Μακρόν, έθεσε θέμα στη Βρετανία, ότι θα κλείσει τα σύνορά της ολοκληρωτικά εάν η Βρετανία δεν άλλαζε πολιτική. Το γεγονός αυτό της πλήρους απομόνωσης της Βρετανίας σε συνάφεια με την λογαριθμική εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, υποχρέωσε το Λονδίνο σε άμεσα μέτρα lockdown. Ήδη όμως είχε αργήσει.

Στις ΗΠΑ, ο Trump, είπε αρχικά ότι προτιμά να σώσει την οικονομία από τις ζωές των πολιτών του. Μόνο όταν άρχισαν να εφαρμόζουν lockdown οι Κυβερνήτες πολλών πολιτειών, και μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής και από τη Βρετανία υποχρεωθηκε να εφαρμόσει μερικώς (όχι καθολικώς) Ομοσπονδιακό lockdown. Ομοίως και αυτός άργησε απελπιστικά, με συνέπειες οι ΗΠΑ να περάσουν στην πρώτη θέση κρουσμάτων παγκοσμίως, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας των πολιτών θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικότερα σε σχέση με την Οικονομία και την Γεωπολιτική, στον Αγγλοσαξωνικό πολιτικό τρόπο σκέψης. 

Η Σουηδία έμεινε η μόνη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης». Κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα κριθούν στην πράξη. Όμως οι Σουηδοί πολίτες έχουν δύο χαρακτηριστικά που δύσκολα συνυπάρχουν ταυτόχρονα σε άλλους λαούς: α) διατηρούσαν ανέκαθεν  τις κοινωνικές αποστάσεις (social distances) μεταξύ τους και β) είναι εξαιρετικά νομοταγείς πολίτες και τυπολάτρες.

Η Ε.Ε. εφήρμοσε ως γενική πολιτική το παράδειγμα της Κίνας, αλλά με σαφώς λιγότερα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των πολιτών από ότι η Κίνα και βεβαίως με πολύ περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών από τις αρχές σε σχέση με τις Κινεζικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. ακολουθεί τα διεθνή ιατρικά επιδημιολογικά πρωτόκολλα. Τις περιπτώσεις της Ιταλίας και Ισπανίας θα τις εξετάσουμε παρακάτω.

Οι χώρες της Ν.Α. (Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, κλπ) ακολουθούν μία διαφορετική πολιτική. Εφαρμόζουν ένα μίγμα περιοριστικών μέτρων (λιγότερα από ότι στην Ε.Ε. και καταφανώς λιγότερα από ότι στην Κίνα) με παράλληλα μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Μόλις εντοπίζονται οι θετικοί φορείς, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, αυτόματα τίθενται σε καραντίνα. Εδώ θα υπενθυμίσω ότι οι συγκεκριμένοι λαοί, είναι άκρως πειθαρχημένοι και όταν οι αρχές τους θέτουν σε καραντίνα, τίθενται αυτόματα θεωρώντας το και οι ίδιοι ως υπέρτατο σκοπό και δεν διανοούνται να «σπάσουν» αυτή την καραντίνα καθ΄ οιοδήποτε τρόπο.

Οι χώρες που κατηγορούν τα φιλο-Ρωσικά μέσα (δλδ ΗΒ – ΗΠΑ) βλέπουμε ότι αρχικά πήγαν να υιοθετήσουν την πολιτική της ανοσίας της αγέλης. Γιατί; Δεν έχουν αξία οι ζωές των πολιτών τους, όσο στις άλλες χώρες; Πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνέπειες μετά την κρίση θα «σκοτώσουν» ποιο πολλούς πολίτες από την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής; Ότι και να συνέβαινε, πλέον έχει αλλάξει το δόγμα αντιμετώπισης του ιού, εφαρμόζοντας επί της ουσίας τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα του WHO και μέρος των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε.. Στο μεταξύ έχουν καθυστερήσει απελπιστικά.

SWOT Analysis (Ευκαιρίες και Απειλές) για τους Γεωπολιτικούς Key Players)

Η θέση των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό στερέωμα μετά την πανδημία θα κινδυνεύσει. Η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία αλλάζει βαθμιαία αρχικά και στη συνέχεια ξαφνικά αλλάζει ολοκληρωτικά. Η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της Μεγάλης Βρετανίας, άρχισε να αλλάζει με το πέρας του Β’ ΠΠ βαθμιαία και ξαφνικά άλλαξε το 1956 με την αποτυχημένη επέμβαση στο Suez παραχωρώντας τα ηνία στις ΗΠΑ. Ήδη είχαν χάσει το πετράδι του στέμματος (τις Ινδίες), αποχώρησαν από τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος το 1947, πολλά κράτη της σημερινής Βρετανικής Κοινοπολιτείας διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους κλπ.

Με τα μέχρι σήμερα απολογιστικά γεγονότα, επισημαίνονται τα κάτωθι:

 • Οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τον ιό, θα βγούν μπροστά στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Οι ΗΠΑ ήδη έχουν καθυστερημένη αντίδραση. Το κενό καλύπτεται από άλλες γεωπολιτικές δυνάμεις κυρίως της Ευρασίας.
 • Η Κίνα τον αντιμετώπισε γρήγορα, και με λίγες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Σήμερα έχει λίγα κρούσματα και αυτά κυρίως εισαγόμενα.
 • Η Ρωσία τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Και αυτή ανάλογα με τον πληθυσμό της έχει καλά αποτελέσματα. Η Ρωσία με ειδικά κλιμάκια, γιατρών, ιολόγων, βιοτεχνολόγων παρέχει σημαντική βοήθεια. Ειδικά στη χειμαζόμενη Ιταλία.


Θα ξεκινήσουμε με τη σφοδρότερα πληττόμενη χώρα παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το «μέχρι σήμερα», το επαναλαμβάνω συνεχώς, διότι η κατάσταση είναι δυναμική: και ιατρικά και γεωπολιτικά.

 • Ιταλία – Ισπανία. Εδώ θα γίνει ειδικότερη ανάλυση. Η Ιταλία βιώνει έναν τρομακτικό εφιάλτη. Είναι απίστευτο για μία χώρα με ένα brand name που εθεωρείτο από τα πλέον ελκυστικά παγκοσμίως να δοκιμάζεται έτσι. Η Ε.Ε. δυστυχώς δεν παρείχε την απαιτούμενη αλληλεγύη. Είναι πολύ πιθανόν σε περίπτωση με έκδοσης τελικά ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού, ο Ευρωπαϊκός Νότος πρωτοστατούσης της Ιταλίας και ίσως της Γαλλίας του Macron να χαράξει δική του πορεία. Ο Ιταλικός λαός είναι εξοργισμένος με τη στάση της Ε.Ε. Αισθάνεται ψυχολογικά ποιο κοντά στη βοήθεια που απλόχερα του προσφέρουν οι Ευρασιατικοί γίγαντες (Ρωσία, Κίνα). Προς το παρόν ο Ιταλός Giuseppe Conte συντάσσεται με την ιδέα του Ισπανού Pedro Sanchez για κατάθεση κοινής πρότασης για χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων σε ελάχιστες ημέρες (10 από τη σύνοδο κορυφής). Ο Conte υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται η Ιταλία για το οικονομικό σοκ, άρα οι όροι που συνδέονται με τον δανεισμό από τον ESM δεν πρέπει να ισχύσουν. Ο βορράς μέχρι τώρα δεν το δέχεται. Στην υπόψη χώρα η Ρωσία έχει αποστείλει όμως και μονάδες ΡΒΧ (Ραδιο-Βιοχημικού Πολέμου). Ερώτημα ανκύπτει όμως τι θέλουν οι Στρατιωτικές Μονάδες αυτές στο Bergamo και σε άλλες περιοχές της Λομβαρδίας; Γιατί δεν αρκούνται μόνο στην υγειονομική βοήθεια και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού; Γνωρίζουν κάτι, που οι υπόλοιποι δεν το ξέρουν; To  στέλεχος του ιού έχει μεταλλαχθεί στην Ιταλία σε σχέση με αυτό της Κίνας; Εικάζεται ότι τον ιό τον μετέφερε στην Λομβαρδία η ανθηρή Κινεζική κοινότητα που ζει εκεί, μετά την επιστροφή της από τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Κίνα. Ερώτημα που τίθεται επίσης: Έχουν αποσταλεί ειδικοί Ρώσοι ιολόγοι στην Ιταλία από το Russian Federal Biomedical Agency, ειδικού κέντρου ιολογικών και βιολογικών ερευνών που υπήρχε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης; Έχει κάτι το ιδιαίτερο η περίπτωση της Ιταλίας και μετέβησαν εκεί και δεν παρέμειναν στη Ρωσία; Ο Σαλβίνι μιλά ανοικτά κατά της Ε.Ε., ο Ιταλικός λαός είναι ψυχικά απομακρυσμένος από την έλλειψη αλληλεγγύης. Η Ρωσική διείσδυση στην Τουρκία σε συνάφεια με την ιδιοσυγκρασία του Ερντογάν την έκανε ασταθή σύμμαχο στη Δύση. Η Ευρασιατική διείσδυση στην Ιταλία, σε συνάφεια με την Ευρωπαϊκή έλλειψη αλληλεγγύης θα κάνει την Ιταλία επίσης ασταθή σύμμαχο;Όσον αφορά στη διασπορά του ιού στην Ισπανία, εικάζεται ότι τον ιό ίσως τον μετέφεραν οπαδοί της Valencia που μετέβησαν στην Ιταλία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα με την Atalanta. H Atalanta λόγω του γεγονότος ότι η έδρα της δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, διεξήγαγε τον αγώνα στο San Siro, έδρα της Milan. Το San Siro είναι κοντά στο Bergamo, την πόλη της Λομβαρδίας που εστιάζεται για κάποιο λόγο η «καρδιά» του προβλήματος.

 • Θα έχουμε σαφώς μετά το πέρας της πανδημίας, αυτού του πολέμου με τον «αόρατο εχθρό», γεωπολιτική αναδιάρθρωση.
 • Η Κίνα εφαρμόζει τη διπλωματία των «μασκών», όπως ονομάσθηκε. Σε όλες τις πληττόμενες χώρες δίνει ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, εξασφαλίζοντας την ευγνωμοσύνη των λαών και Κυβερνήσεων για την γενναιόδωρη βοήθεια. Ωστόσο είναι εμφανές ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή. Ήδη πολλές φωνές θεωρούν αυτή τη βοήθεια ως «Trojan Horse» – Δούρειο Ίππο, ωστόσο την αποδέχονται και ειδικά η Ιταλία (μην έχοντας και άλλη λύση). Εδώ ίσως ισχύει η φράση: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες». H Κίνα, όταν ξέσπασε η επιδημία, δεν δέχθηκε τη βοήθεια του Αμερικάνικού CDC, περιόρισε τις πληροφορίες προς τον WHO, έδινε υποεκτιμημένα κρούσματα αρχικά, χειραγωγόντας τη σχετική πληροφόρηση. Αρχικά φαινόταν ότι πλήττεται η Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) από την επιδημία, μέχρι το Φεβρουάριο. Από το Μάρτιο άρχισε η Κίνα να ανακτά το χαμένο έδαφος. Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping, που ήταν εξαφανισμένος έως τον Φεβρουάριο, άρχισε να εμφανίζεται ως η κεντρική δύναμη της αντιμετώπισης του ιού, από αρχές Μαρτίου. Η Κίνα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις υπάρχουσες συνθήκες και να εδραιώσει την πεποίθηση στον κόσμο ότι είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη του 21ο αιώνα, μετά το πέρας της πανδημίας. Πληθώρα άρθρων υπογραμμίζουν πλέον την αποτελεσματικότητα της Κινεζικής διακυβέρνησης, ενώ οι Κινέζοι στέλνουν σε πολλές χώρες βοήθεια. Οι Κινέζοι πλέον με τη «διπλωματία των μασκών», εφαρμόζουν εν τοις πράγμασι την παγκόσμια διακυβέρνηση». Εκτός από την Ε.Ε. έστειλαν βοήθεια στη Σερβία και το Ιράν. Η Σερβία δήλωσε ότι η μόνη χώρα που μπορεί να τη βοηθήσει είναι η Κίνα. Η Κίνα επίσης παρασκευάζει επίσης το μισό απόθεμα παγκοσμίως των αναπνευστήρων Ν95 που είναι κρίσιμες για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Υποχρεώνουν τις εταιρείες που είναι στην Κίνα, να τις πουλούν απευθείας στην Κυβέρνηση. Έτσι και οι αναπνευστήρες καθίστανται όργανο της παγκοσμοιοποιημένης εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών κρίσιμες για τον ιό, επίσης παρασκευάζονται στην Κίνα. Το Πεκίνο πλέον ανοικτά διακηρύττει, ότι ο Πλανήτης χρειάζεται για τον ιό, αυτό φτιάχνεται στην Κίνα. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται κατά 95% από τα Κινέζικα αντιβιοτικά, και η Δύση στρέφεται εναγωνίως στην άμεση Κινέζικη βοήθεια. Οι χώρες που ανήκουν στον (17+1) μηχανισμό δηλαδή οι χώρες που υπέγραψαν το πρότζεκτ του «Δρόμου του Μεταξιού» μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι χώρες της Shanghai Cooperation Organization, και τα 10 νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού (Νεα Γουινέα, Cook Islands, Samoa, Fiji, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Νήσοι του Σολομώντος, Τόγκα, Γαλική Πολυνησία, Νήσοι του Μάρσαλ), δέχονται κατά προτεραιότητα την Κινεζική βοήθεια.


Επανέρχομαι στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, που είχε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο. Προκειμένου να αποσυνδεθούν οποιεσδήποτε υποψίες για τους 7ους αγώνες CISM, απαιτείται ο έλεγχος ανά χώρα των αθλητών που συμμετείχαν εκεί, εάν παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη επιδημιολογική συμπεριφορά ή όχι και εάν έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό ή όχι. Δεν είναι πολλά τα τεστ ανά χώρα και σε αυτή την περίπτωση που έχουμε αρνητικές απαντήσεις (δηλαδή δεν επηρεάσθηκαν οι αποστολές) θα καταρριφθούν τα επιχειρήματα των Κινέζων αλλά και ορισμένων φιλο-Ρωσικών εντύπων που τα υιοθετούν, διότι δεν μπορεί να «κόλλησαν» τον ιό αρχικά μονο οι Κινέζοι και όχι οι άλλες αποστολές. Επίσης τίθεται και ένα ερώτημα: υπήρχαν Κινεζικά εργαστήρια ιολογίας και βιοτεχνολογίας κοντά στην πόλη Wuhan; Εάν ναι, με τι είδους πειράματα ασχολούνταν, και ποιους ιούς επεξεργάζονταν;

 • Οι ΗΠΑ ως παγκόσμια Υπερδύναμη που είναι;  Θεσμοί που έπρεπε να «δουλέψουν» στις ΗΠΑ, όπως ο Ομοσπονδιακός CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ο Λευκός Οίκος, η Εσωτερική Ασφάλεια (Dept of Homeland Security) δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς. Πιθανότατα οικονομικά ήταν συνετριμμένος ο CDC, ένεκα των δημοσιονομικών περικοπών. Οι αμφίθυμες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδου μάλλον επιτείνουν την ασσυνενοησία μεταξύ των αρχών. Oι ασθενείς «0» εμφανίσθηκαν σχεδόν την ίδια μέρα στις ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Οι συγκρίσεις είναι αυτονόητες (31/03/2019 ώρα Ελλάδος 20.50, γιατί τα στοιχεία εξελίσσονται διαρκώς):Οι ΗΠΑ, επίσης δεν έχουν ΕΣΥ, όπως η Χώρα μας ή δημόσιο καθολικό σύστημα υγείας όπως οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει καμία ιατρική ασφάλεια (ευπαθείς ομάδες). Στις φτωχές περιοχές των ΗΠΑ ο ιός θερίζει ανεξέλεγκτα. Δεν έχουν ληφθούν μέτρα για τις ομάδες αυτές. Επίσης δεν έχουν καμία ιατρική ασφάλεια και φαρμακευτική περίθαλψη. Ποιος θα τους αναλάβει υγειονομικά αυτούς; Ποιος θα πληρώσει το κόστος περίθαλψης; Ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα ανελήφθη η περίθαλψη των πάντων, στις ΗΠΑ δυστυχώς δεν θα γίνει αυτό. Η επιδημία του novel SARS-COV-2 τεστάρει μεταξύ άλλων και την παγκόσμια Ηγεμονία των ΗΠΑ. Υποσκάπτει την επωφελή δυνατότητα διακυβέρνησής τόσο για τους πολίτες της Χώρας αυτής όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, την ικανότητα να εφοδιάσουν τον Δυτικό κόσμο με τα αγαθά πρώτης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας και τη συλλογική αντίδραση και συνεργασία στην πανδημία. Άφησαν «έδαφος» στους Κινέζους για να διαθέσουν στη Δύση τα απαιτούμενα υγειονομικά αγαθά (ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ θα διαθέσουν οι Κινέζοι αναπνευστήρες και μάσκες). Οι ΗΠΑ δεν έχουν επάρκεια στα λεγόμενα testing kids και εξαρτώνται από την Ασία. Οι ΗΠΑ επίσης δεν συνεργάζονται με την υπόλοιπη Δύση για την παρασκευή του εμβολίου, αλλά προσπαθούν να το παρασκευάσουν μόνες τους, καθώς όποια χώρα το βρει πρώτη θα της δώσει την απαιτούμενη λάμψη στο διεθνές στερέωμα. Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορα στον υπόλοιπο κόσμο, με την ξαφνική απαγόρευση πτήσεων, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, ενώ η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της. Ακόμη και videoconferences για τα lessons learned ανταλλάσσει με την Ε.Ε. Οι ΗΠΑ μπορούν να επανακάμψουν εάν επιβληθούν στον κορωνοϊό στο εσωτερικό τους, συνεργασθούν με τα άλλα κράτη και παράσχουν τα απιτούμενα υλικά για τον ιό. Η κάλυψη των ευπαθών ομάδων στης ΗΠΑ θεωρείται ύψιστο γεγονός εσωτερικής ασφάλειας και μεγαλύτερο σε σπουδαιότητα από τα γεωπολιτικά.

Τα Καλά Νέα

 • Όσον αφορά στον αγώνα για το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό για το γόητρο της κάθε χώρας ποιος θα το αναπτύξει πρώτος. Δεν φαίνεται κάτι στο άμεσο μέλλον 2-3 μηνών, αλλά μεσοπρόθεσμα, εκτιμώ μετά τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, παρά τις περί αντιθέτου φήμες για νωρίτερα, διότι πρέπει να υπάρξουν και κλινικές δοκιμές.
 • Η Ρωσία δείχνει να είναι ποιο κοντά στο εμβόλιο, λόγω και του υφιστάμενου Κέντρου Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας που έχει ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης (έχει μετονομασθεί πλέον σε Russian Federal Medical-Biomedical Agency – RFMBA). Εννοείται ότι και η Ρωσία, γεωπολιτικά θα αξιοποιήσει την τυχόν πρωτιά της σε αυτό και σαφώς θα αξιοποιήσει την επιρροή της στην Ιταλία. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς της Ιταλίας Berlusconi έχει ήδη άριστες σχέσεις με τον Putin.
 • Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν τα rapid tests στον ιό και ένα μαζικό εμβόλιο. Αναμφίβολα εάν τα καταφέρουν θα επανακτήσουν την ισχύ τους. Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για γρήγορα αποτελέσματα, που οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα, διότι βασίζονται και στον ιδιωτικό τομέα, στα Πανεπιστήμιά τους, στα ερευνητικά τους κέντρα και στις ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης έχουν πείρα στην παγκόσμια διακυβέρνηση, καθώς επί δεκαετίες πρωτοστατούν σε αυτό, ενώ οι Κινέζοι δεν έχουν.
 • Φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες π.χ. κατά του Ebola ή της Malaria (όπως η Mefloquine, η Chloroquine) είναι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς, αλλά σε δοκιμαστικό ακόμη στάδιο. Οι Ρώσοι της RFMBA, εργάζονται πολύ επάνω στην Mefloquine.

Συμπερασματικά είναι απαραίτητο το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα να βαδίσουν μαζί και ενωμένα με τον υπόλοιπο κόσμο για την καταπολέμηση του ιού. Επίσης να δοθεί η προσήκουσα προσοχή στην κλιματική αλλαγή και στις μεταλλάξεις υφιστάμενων ιών που αυτή αποφέρει. Τέλος να απαγορευθούν παγκόσμια τα ιολογικά πειράματα και οι έρευνες με μεταλλάξεις ιών, διότι όπως κατέδειξε ο novSARS-COV-2, ουδείς μένει αλώβητος και τα τυχόν όποια επιστημονικά οφέλη δεν αντισταθμίζουν τους εγγενείς κινδύνους που υφίστανται.

Επίλογος

Κλείνοντας συστήνω να παρακολουθήσετε στο you tube, το παρακάτω video, στο ακόλουθο link, το οποίο εκπέμφθηκε στις 03 Απριλίου 2015 μετά την καταστροφή του Ebola:


Ειδικότερα προσοχή στα λεπτά: 0.40 και 4.30. Θυμίζει κάτι το στέλεχος του ιού που θα δείτε στο 0.40; Επίσης στο 4.30 ο Bill Gates, αναφέρει ότι η ανθρωπότητα είναι «γυμνή» σε πιθανή έλευση ενός κορωνοϊού, που θα οφείλεται είτε σε φυσική πανδημία (natural pandemic) όπως ο Ebola, είτε θα είναι προϊόν βιοτρομοκρατίας.


Ο Bill Gates, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα για την μη ύπαρξη προετοιμασίας σε τυχόν επερχόμενη βιολογική καταστροφή. Η ομιλία του ήταν στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, TED (Technology, Entertainment, Design) πριν 5 έτη ακριβώς (04/2015), όπου μιλούν διάσημοι σε περιορισμένο κοινό για μείζονα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top