0
Οι Έλληνες περιμένουν πως και πως να βγουν από τα σπίτια τους αλλά όπως φαίνεται η «αποφυλάκιση» θα είναι κυριολεκτικά με αναστολή αφού θα συνεχίσουν να δίνουν αναφορά στο κράτος που πάνε και τι κάνουν στέλνοντας SMS ή έχοντας πάνω τους γραπτή βεβαίωση!


Φυσικά αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο δίκιο είχαν οι αρχαίοι Έλληνες που έλεγαν «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού».

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα πρέπει να δίνουμε αναφορά στην κυβέρνηση για το που πάμε και τι κάνουμε; Μέχρι πότε θα αναστέλλονται βασικά άρθρα του Συντάγματος;

Η ημερομηνία που ήδη έχει συζητηθεί για την σταδιακή άρση των περιορισμών είναι η 4η Μαΐου και αν δεν υπήρχε η Πρωτομαγιά, που είναι αφορμή για μαζικές συναθροίσεις, πιθανόν η άρση των μέτρων να άρχιζε νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο  θα προβεί σε ένα ακόμα διάγγελμα.

«Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

«Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα» τόνισε. «Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Μάλιστα σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους είπε ότι ίσως θα πρέπει να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους, αν έχουν, να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες που θα αρχίσουν σιγά - σιγά να επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Τα μέτρα λήγουν στις 27 Απριλίου, δηλαδή, σε έξι ημέρες. Όλα τα υπουργεία θα παραδώσουν τα πρωτόκολλα που τους έχουν ζητηθεί από το Μαξίμου το αργότερο έως την Πέμπτη.

Η άρση των μέτρων θα μπορούσε να γίνει με το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων - τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα ακολουθήσουν.

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν επίσης πρώτα. Είναι πρώτα στη ζήτηση όπως έδειξαν έρευνες.

Κάθε 10-14 μέρες το κάθε βήμα ώστε να αξιολογείται κατά πόσον επηρεάζει την μετάδοση της Covid-19 η κάθε λειτουργία που προστίθεται.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία δεν θα αρθούν οι σημερινές δεσμεύσεις. Τα SMS και οι έγγραφες δηλώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν. Τα καταστήματα για παράδειγμα θα μπορούσαν να ενταχθούν στην έξοδο για τα σούπερ μάρκετ αν και δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις ακόμη.

Θα υπάρχει χωροταξική προσέγγιση. Μία περιοχή επιβαρυμένη από κρούσματα που δεν έχει «καθαρίσει» από καραντίνες ή εμφανίζει μια ύποπτη εικόνα σε σχέση με τον κορωνοϊό θα εξαιρείται σε πρώτη φάση.

Το Κρανίδι όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι μετανάστες και ιχνηλατούνται τυχόν επιπλέον κρούσματα, μετά την έγκυο Σομαλή που βρέθηκε με κορωνοϊό, πιθανόν να χρειαστεί να έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Όλα αυτά θα κρίνονται ανά πάσα στιγμή με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει κάποιο σήμα ότι ίσως δεν θα έπρεπε να ανοίξουν όλα τα σχολεία. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι στους σχεδιασμούς προηγείται η τρίτη Λυκείου, μαζί με τα φροντιστήρια που κάνουν μαθήματα για τις πανελλαδικές. Επίσης προηγούνται οι φοιτητές που δίνουν για πτυχίο.

 Δεν φαίνεται να ανοίγουν μικροί χώροι για δραστηριότητες πέραν των σχολικών υποχρεώσεων (μπαλέτο κλπ.) ώστε τα παιδιά που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο να μην βγαίνουν εκτός σπιτιού πολλές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους. Τα ιδιωτικά σχολεία πιθανόν να μην έχουν απογευματινές δραστηριότητες, πέραν των μαθημάτων.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για φυσική απόσταση ενάμισι - δύο μέτρων, αυστηρά μέτρα υγιεινής των χώρων και ατομικά. Αυτές οι τρεις αρχές θα είναι ο κανόνας της καθημερινότητας μας για πολλούς μήνες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Η χρήση της μάσκας όπως φαίνεται θα γίνει μια γενική συνήθεια. Προβληματίζει ως προς τη χρήση τους από παιδιά με ασφαλή τρόπο. Η πειθαρχία θα πρέπει να χαρακτηρίσει τις συμπεριφορές μας και στους επόμενους μήνες για να μην ξεφύγει η Covid-19, νέα επέλαση του οποίου αναμένεται από το φθινόπωρο.

Σε υποχώρηση εξαναγκάστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις δηλώσεις που έκανε στη λογική να ξεχάσουμε τις διακοπές έως το τέλος του 2020.

Ο τουρισμός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ. Στην Ελλάδα φτάνει το 25%. Αντέδρασε η Γαλλία. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να πάνε διακοπές αφού θα βρεθούν κάποιες «έξυπνες λύσεις».

Πάντως η μη ελεύθερη διακίνηση των πολιτών δε νομίζουμε ότι θα δημιουργήσει διάθεση για τουρισμό.



ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top