0
Ενδιαφέρον για νέο τυφέκιο και νέο πιστόλι επιδεικνύει από τα τέλη του περασμένου έτους το ΓΕΣ, με σκοπό την διερεύνηση των υφισταμένων επιλογών με βάση τεχνικά – τεχνολογικά – εφοδιαστικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και το θέμα έχει ανατεθεί στον Γ' Κλάδο (αρμοδιότητος Διοικητικής Μερίμνης).


Του Σάββα Δ. Βλάσση

Από τον Οκτώβριο του 2019 συγκεκριμένα, εστάλη Επιστολή Ενδιαφέροντος (RFI) σε τέσσερις κύριους κατασκευαστές τυφεκίων: την βελγική FN Herstal, την ελβετική SIG, την ισραηλινή IWI και την αμερικανική Barrett Firearms. Ταυτοχρόνως, έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα μέσω των ΑΚΑΜ στον Στρατό των ΗΠΑ και τον Γερμανικό Στρατό, για ενημέρωση επί εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Το ενδιαφέρον του ΓΕΣ εστιάζεται στις επιλογές τυφεκίου στα διαμετρήματα 5,56 mm x 45 NATO και 7,62 mm x 51 NATO, που βρίσκονται ήδη σε ελληνική υπηρεσία. Ως γνωστόν στις Ειδικές Δυνάμεις από το 2000 χορηγήθηκε η σειρά οπλισμού Μ16Α2 των 5,56 mm που σταδιακώς επεκτάθηκε και στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Στις υπόλοιπες μονάδες χρησιμοποιείται το G3 των 7,62 mm που έχει παραχθεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Σημειώνεται ότι μετά την χορήγηση της σειράς Μ16Α2, τα τυφέκια FN FAL και τα οπλοπολυβόλα FALO απεσύρθησαν και 50.000 αποθηκεύτηκαν, πολλά εξ αυτών εντελώς αχρησιμοποίητα. Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες, ανέρχονται και τα G3 που βρίσκονται σε αποθήκευση χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου.

Εκ των ανωτέρω κατασκευαστών, παράγονται τύποι τυφεκίων που προσφέρονται και στα δύο διαμετρήματα που ενδιαφέρουν το ΓΕΣ. Από τους ίδιους κατασκευαστές, έχει ζητηθεί ενημέρωση και για σύγχρονο πιστόλι διαμετρήματος 9 mm x 19, με στόχο την αντικατάσταση του Μ1911Α1 των 0,45 ιντσών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε δρομολογηθεί πρόγραμμα νέου τυφεκίου 5,56 mm προς αντικατάσταση του G3 στον Ελληνικό Στρατό. Οι απαιτήσεις τότε, ανήρχοντο σε 117.000 νέα τυφέκια.

Κατόπιν εκτενούς φάσεως δοκιμαστικών βολών μεγάλου αριθμού όπλων, φάση που πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου της ΕΑΣ, το 2005 το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των περικοπών που άρχιζαν εκείνη την περίοδο στις αμυντικές δαπάνες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top