0
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, προσπαθώντας να υποτιμήσει και να γελοιοποιήσει την πρόσφατη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Τα Σκόπια έγιναν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης,δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στις ελπίδες της Μόσχας ότι θα διατηρούσε την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού Μαυροβούνιο και Αλβανία έχουν ήδη ενταχθεί στη συμμαχία, αναφέρει ο ξένος τύπος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε ειρωνικά σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

"Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Μακεδονία, οι ηγέτες ανέφεραν την ιστορική φύση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία δήθεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκάλεσε ακόμη τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ως απαίτηση των πατέρων μας και των παππούδων μας.

"Αυτό που δεν αναφέρθηκε όμως, ήταν το πόσο κοντά στην επίσημη ημερομηνία ένταξης της χώρας στην συμμαχία, ήταν η επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου 1999 έως τις 10 Ιουνίου 1999. Τα Σκόπια ήταν ήδη μια ανεξάρτητη χώρα εκείνη την εποχή, δεχόμενα την εισροή πολλών προσφύγων από το Κόσοβο. Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια επιδίωκαν σταθερά την ένταξη τους στη Συμμαχία.

Το κύριο εμπόδιο ήταν το βέτο από την Ελλάδα, που αφορούσε τη διαμάχη για το όνομα της χώρας, κάτι που έγινε με την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών την 12η Ιουνίου 2018, τονίζει το άρθρο.

Η Ρωσία θεωρεί ως νομικές παρατυπίες τον τρόπο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, παράλληλα με την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση πολιτών στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας διευκρίνισε:

"Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, η προσέλευση στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν πολύ χαμηλή για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Διάφορες περιπτώσεις παρεμβολών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, όπως εκβιασμός και εκφοβισμός, έγιναν γνωστά στο κοινό. Όλα αυτά παραμένουν απαρατήρητα από τους δυτικούς εταίρους μας, οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που μας υποδεικνύουν κάθε λεπτομέρεια όταν πρόκειται για νομοθετική διαδικασία".

Η Ρωσία υποστήριξε ότι η προσθήκη μιας αδύναμης χώρας όπως τα Σκόπια βελτιώνει ελάχιστα τη στρατιωτική δύναμη της Συμμαχίας και υποδηλώνει ότι η αξία της ένταξής της σε αυτήν είναι επίσης αμφίβολη.

"Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των Σκοπίων στη συμμαχία δεν αποδίδει πρόσθετη αξία στην ευρωπαϊκή, περιφερειακή ή εθνική ασφάλεια. Τώρα τα Σκόπια πρέπει να αυξήσουν άμεσα τις δαπάνες τους για την άμυνα και τις αγορές δυτικών, κυρίως αμερικανικών, όπλων και εξοπλισμού.

Αυτή είναι η τιμή που θα πρέπει να πληρώσει το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας για την εκχώρηση της κυριαρχίας του σε στρατιωτικά-πολιτικά και άλλα θέματα. Όσον αφορά τα υποσχεθέντα μερίσματα ασφάλειας, η συμμαχία δεν είναι πάντοτε σε θέση να προστατεύει αξιόπιστα τα μέλη της ή ακόμα και να θέτει τέρμα σε παλιές διαμάχες μεταξύ τους, και αντί αυτού έχει την τέχνη να σκουπίζει τέτοια πράγματα κάτω από το χαλί", τονίζει η ρωσική ανακοίνωση.

Η Ρωσία βασίζεται ότι το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι θα έρθει στην εξουσία και θα ανατρέψει την όλη ατζέντα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η χώρα επρόκειτο να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα Σκόπια υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της χώρας που αντιτίθεται στα σχέδια αυτά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πολιτικό σκηνικό δεν είναι ομαλό, όταν και όποτε διενεργηθούν κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η είσοδο όμως της χώρας ολοκληρώθηκε και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο αν διαλυθεί στο μέλλον αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται κράτος της Βόρειας Μακεδονίας με την κατάπτυστη υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο μισός πληθυσμός του αποτελείται από Αλβανούς που θέλουν την ένωση με την Αλβανία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top