0
Η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι το νέο της αφήγημα. Συγγραφέας ξανά ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, που “έγραψε” και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.


Ο Γιαϊτζί κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα νέο βιβλίο με τίτλο «Οι Ελληνικές Απαιτήσεις: Τα Προβλήματα του Αιγαίου: Με Ερωτήσεις και Απαντήσεις». Ποιες ελληνικές απαιτήσεις; Από τον τίτλο και μόνο γίνεται αντιληπτό ότι ο Τούρκος απόστρατος έχει αναλάβει νέα αποστολή.

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, πρέπει να είναι 3 ναυτικά μίλια, γιατί όπως γράφει αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Γράφει ότι η Ελλάδα από το 1936 επέκτεινε να χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και ότι κακώς η Τουρκία δεν είχε αντιδράσει. Γι΄ αυτό και η μόνο αλλαγή που πρέπει να γίνει στο Αιγαίο είναι να μειωθούν τα ελληνικά ύδατα στα 3 μίλια.

Που καταλήγει; Επειδή η Ελλάδα δεν θα το κάνει να γίνει “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάνης. Γι' αυτό έγραψε βιβλίο ο Τούρκος απόστρατος.

Κάθε φορά που η Τουρκία δημοσιοποιεί με διάφορους τρόπους τέτοιου είδους σενάρια, συνήθως τα αντιμετωπίζουμε με έκπληξη, θεωρώντας ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει στα σοβαρά τέτοιες ανοησίες. Πάντα διαπιστώνουμε ότι αυτά τα σενάρια όσο παράλογα κι αν μας ακούγονται, βρίσκουν πρόθυμους ακροατές μεταξύ των “συμμάχων” και “φίλων” της Ελλάδας και συνήθως οι τουρκικοί παραλογισμοί, απλά προστίθενται στην λίστα των διεκδικήσεων της Άγκυρας ή ακόμη χειρότερα διαμορφώνουν γεγονότα πίσω από τα οποία τρέχουμε. Τελευταίο παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συνεπώς τα όσα «σπρώχνει» ο εμπνευστής αυτού του μνημονίου για το Αιγαίο, δεν είναι τυχαίο. Κάτι ετοιμάζουν ξανά οι γείτονες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top