0
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1 τόνισε ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν, για πάρα πολλούς λόγους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους και την αποστολή τους, παράλληλα όμως να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης αυτά που λαμβάνει και όλη η κοινωνία. Να προστατεύονται δηλαδή από τον κίνδυνο εξάπλωσης αυτού του ιού, που είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αν δεν καταλάβουμε ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση, μία ασυνήθιστη κατάσταση από την οποία απειλείται όχι μόνο η δημόσια υγεία αλλά και η ατομική μας υγεία. Ενδεχομένως αν τα πράγματα σοβαρέψουν και η ζωή μας, τότε δεν θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και θα ψάχνουμε να βρούμε την εξαίρεση, το παράθυρο και τα λοιπά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για την αυτοπροστασία μας. Δεν ξύπνησαν μία μέρα η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει να περιορίσει «τιμωρητικά» τους Έλληνες”.

Απαντώντας για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού και ειδικά των παιδιών που υπηρετούν τη θητεία τους ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε:

“Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία βέβαια με την κρατική ηγεσία, πήρε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο των μονίμων, όσο και των στρατευσίμων. Το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η αναστολή χορήγησης άδειας ορκωμοσίας. Με άλλα λόγια αυτοί που ορκίζονται σήμερα, στη Σάμο, αν δεν κάνω λάθος, και αύριο σε άλλα σημεία της Επικρατείας…Οι Στρατιώτες που παρουσιάστηκαν στην τελευταία ΕΣΣΟ δεν θα πάρουν άδεια διότι πρέπει να μείνουν στα στρατόπεδα, προκειμένου να μην κινδυνέψουμε να μεταφέρουμε τον ιό, ενδεχομένως επιστρέφοντας στα στρατόπεδα, ύστερα από την άδεια ορκωμοσίας. Άρα αναστέλλεται αυτή η άδεια ορκωμοσίας”.

Ο ΥΕΘΑ είπε ότι οι κατατάξεις θα συνεχιστούν κανονικά:

“Κανονικά ανάλογα με την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Πρέπει ενδεχομένως να πάμε σε μειωμένο αριθμό σε επόμενες ΕΣΣΟ. Αυτή τη στιγμή όμως εκείνοι που ορκίζονται σήμερα και αύριο κατατάχθηκαν κανονικά. Δεν θα πάρουν άδεια, όμως αυτή η άδεια που στερούνται σήμερα, θα μεταφραστεί στο τέλος της θητείας τους σε απαλλαγή ισάριθμων ημερών. Θα κάνουν, δηλαδή, θητεία μειωμένη κατά 10-15 μέρες.

…Αυτή τη στιγμή μελετάμε όλα τα πιθανά μέτρα. Δεν το κάνουμε για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να προστατέψουμε όλους. Επομένως αυτή τη στιγμή πραγματικά είναι υπό μελέτη και η κατάργηση χορήγησης των εορταστικών αδειών του Πάσχα. Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά θα δούμε πώς θα το ισοσκελίσουμε αλλά είναι στο τραπέζι, δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα θα το αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος ρωτήθηκε για τα σενάρια εμπλοκής του στρατού στον έλεγχο της κυκλοφορίας πολιτών και απάντησε:
“Όχι ο Στρατός! Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού. Ώρα με ώρα, η ομάδα που διαχειρίζεται αυτή την κρίση, εξετάζει την απόδοση αυτού του μέτρου, όπως εξετάστηκε η απόδοση όλων των μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη, διότι ξέρετε οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους. Από κει και πέρα όμως θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει.

Είναι προφανής η διάθεση της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να τηρηθεί αυτή η απαγόρευση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία, με την Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας που είναι αρμόδια όργανα ελέγχου και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ΄ αυτού. Από κει και πέρα θα δούμε τι θα προκύψει και τι θα χρειαστεί να κάνουμε”.

Για το θέμα που έχει προκύψει με το ΝΙΜΤΣ o ΥΕΘΑ είπε ότι “προ ημερών εκχωρήσαμε με απόφασή μας το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σαν κεντρική μονάδα -δομή υγείας δηλαδή- αντιμετώπισης του κορονοϊου. Φυσικά για να γίνει αυτό, διασφαλίστηκε και εγγράφως ότι μετά την παρέλευση αυτής της έκτακτης περιόδου, θα επιστρέψει το ΝΙΜΙΤΣ στους δικαιούχους του, δηλαδή στους αποστράτους. Αυτό διασφαλίστηκε και εγγράφως, έτσι όμως έπρεπε να γίνει τώρα. Και μάλιστα θα επιστρέψει εξοπλισμένο ακόμα καλύτερα, όπως θα εξοπλιστεί τώρα αυτές τις μέρες”.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top