0
Μεταφορά δυνάμεων των ΗΠΑ από την Τουρκία στην Ελλάδα και πιθανότατα στην Κύπρο προτείνει ενα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, το  Jewish Institute for National Security of America (JINSA).


Προτείνει, επίσης, μεγαλύτερη αμερικανική συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, αλλά και ένταξη του Πολεμικού Ναυτικού σε ομάδες κρούσης που συνοδεύουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή ευθύνης του Εκτου Στόλου.

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε μελέτη με τίτλο «ΗΠΑ και Ελλάδα: σφραγίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση» η οποία αναφέρεται εκτενώς και στις δυνατότητες ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου, όπου πέρα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση F-35.
Οι δυνάμεις που θα μπορούσαν, σύμφωνα με το JINSA, να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα ή και στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου περιλαμβάνουν: Αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Αεροσκάφη επιτήρησης τύπου AWACS. Ραντάρ πυραυλικής άμυνας τύπου ΤΡΥ/2, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία. Τακτικά πυρηνικά όπλα Β-61.

Ιδιαίτερα για τα πυρηνικά όπλα, οι συντάκτες της μελέτης του JINSA αναφέρουν ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτού του τύπου τον πυρηνικό οπλισμό μέχρι και το 2001 αν και, όπως γράφουν, «είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα συμφωνούσε» σήμερα σε κάτι τέτοιο.

Το  αμερικανικό think tank προτείνει ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική εμπλοκή και παρουσία των ΗΠΑ στις τριμερείς Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και συχνότερη παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.



Στην πολυσέλιδη πρόταση του σημειώνει ότι η Αθήνα αναδεικνύεται σε έναν «κρίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρεται στην «μεταμόρφωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε έναν φιλορώσο απολυταρχικό και εχθρικό ηγέτη ως προς τη Δύση», ενώ, τονίζει πως σημείο καμπής στις σχέσεις της Άγκυρας με τους γείτονές της ήταν η «παράλληλη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτές οι σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις συνέβαλαν σε μία θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», σημειώνει και εκτιμά πως στην Αθήνα υπάρχει «μία αυξανόμενη εθνική συναίνεση ότι μια ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο για την ασφάλεια της χώρας».

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει διπλωματικός και οικονομικός κόμβος που διασυνδέει την Ευρώπη και άλλους αναπτυσσόμενους περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο», συμπληρώνει, τονίζοντας όμως πως η «Ελλάδα χρειάζεται μία εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να αναδειχθεί σε πλατφόρμα για την προβολή της αμερικανικής δύναμης και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Το JINSA καλεί την αμερικάνικη ηγεσία να ξεφύγει από την «ρητορική στήριξη» στην τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, και να ενισχύει την ικανότητα της Ελλάδας «να στηρίζει τα αμερικάνικα συμφέροντα», μεταξύ άλλων, «παρέχοντας σημαντικά ποσά για την αγορά (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) όπλων».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top