0
Μικρές τροποποιήσεις με θετικό πρόσημο που δεν αλλάζουν όμως τον πυρήνα του νομοσχεδίου προβλέπει το ασφαλιστικό που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περίπου 4 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους.


Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την διευκόλυνση α) της εξαγοράς πλασματικών ετών για δικαιούχους επικουρικής στο δημόσιο, β) την απονομή σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, γ) την απονομή εφάπαξ καθώς και διατάξεις που ευνοούν τους πολύτεκνους, τους νέους, τους ένστολους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας και τις ειδικές αναπηρίες.

Μεταβατική περίοδος προβλέπεται για τους παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-Ε.Φ.Κ.Α απαριθμούνται οι ενέργειες βάσει χρονοδιαγράμματος που πρέπει να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.

Η αναλογιστική μελέτη που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση η μελέτη αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070 και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων, μέχρι τότε.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δεν αναφέρεται το κόστος της αύξησης των συντάξεων. Ωστόσο τα στοιχεία που προώθησε το υπουργείο εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σημείωναν ότι η επιβάρυνση για το 2019-2020 ανέρχεται σε 79 εκατ ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 352 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 980 εκατ. ευρώ).

Σχετικά με τους ένστολους και ειδικά για τους υπηρετούντες σε Ειδικές Δυνάµεις (βατραχάνθρωποι καταδροµείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), προβλέπεται µε ειδική διάταξη καθώς εκτιμήθηκε ότι αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας. Η διάταξη αναφέρει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις οµάδες ενστόλων προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος µετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές οµάδες στο επίπεδο του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος µετά το 45ο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top