0
Το Γερμανικό ΥΠΕΞ αποκάλυψε το λόγο που δεν κάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, λέγοντας ουσιαστικά πως το θέμα δεν την αφορά.




Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, σημείωσε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να συμφωνήσουν τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη.

Πρόσθεσε, επίσης, πως θα δοθούν άλλες ευκαιρίες για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα και πως οι χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος θα εκπροσωπηθούν από την ΕΕ.

Αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ σημείωσε πως «βεβαίως και κατανοούμε τις ανησυχίες της Ελλάδας για την συμφωνία αυτή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης. Οποιεσδήποτε συμφωνίες, όπως αυτή της Τουρκίας-Λιβύης, πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι ανεκτό με τέτοιες συμφωνίες να λαμβάνονται αποφάσεις σε βάρος τρίτων κρατών». Βέβαια επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει.


Νωρίτερα, πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, σε ερώτηση σχετικά με την απουσία της Ελλάδας σημείωσε «συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν κλήθηκε η Ελλάδα».

Τώρα πως γίνεται να μην αφορά την Ελλάδα το θέμα της Λιβύης και να αφορά την Βρετανία, το Κονγκό και την Κίνα... είναι ένα εύλογο ερώτημα. 

Βέβαια, η κυβέρνηση ευθύνεται κατά πολύ γι' αυτό το «σνομπάρισμα» αφού αρνήθηκε να δράσει ουσιαστικά για να αντιμετωπίσει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Πριν λίγη ώρα ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τοποθετήθηκε στο twitter για το θέμα της απουσίας της Ελλάδας από το Βερολίνο, αντιπαραβάλλοντάς την με την πρόσκληση της χώρας στη διάσκεψη για τη Λιβύη που έγινε στο Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018.

Στην ανάρτησή του ο πρώην ΥΠΕΞ λέει πως είχε στείλει προκαταβολικά σαφές μήνυμα για βέτο «χωρίς παρακάλια», σημειώνοντας προς την κυβέρνηση πως «έτσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα».




Όμως, με τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, συντελέστηκε μία μεγάλη εθνική ήττα, επομένως οι όποιες μικρότερες επιτυχίες της θητείας του αυτομάτως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top