0
Η Ελλάδα το Ισραήλ και η Κύπρος προχώρησαν πριν από λίγο στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης σχετικά με την απόφαση της τουρκικής Βουλής να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.


Με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ δείχνει πως ταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις στη Λιβύη.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, αφού ο East Med θα περνάει από το μέσο της παράνομα ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και προσθέτουν επικαλούμενοι επιτέλους της απόφαση του ΟΗΕ:

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση.

Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Αγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», καταλήγουν στη δήλωσή τους.

Αυτή η απερίφραστη καταδίκη έρχεται να προστεθεί σε αυτή της Αιγύπτου, που κάνει λόγο για κίνηση που πλήττει τα «εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου», του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του ίδιου του λιβυκού Κοινοβουλίου, το οποίο βέβαια ελέγχεται από τον LNA του στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top