0
Η ατζέντα των συνομιλιών Τραμπ-Μητσοτάκη θα΄ χει και εξοπλιστικό κεφάλαιο. 


Πάντα οι επισκέψεις πρωθυπουργών στις ΗΠΑ έχουν και εξοπλιστικό ενδιαφέρον με την ΠΑ να έχει πάντα τον πρώτο λόγο, όχι λόγω ΗΠΑ, αλλά λόγω…Lockheed Martin, η οποία έχει περίπου το μονοπώλιο στην Ελλάδα.

Ας δούμε πρώτα απ΄ όλα τι θα ζητήσει η ελληνική πλευρά και μετά θα ασχοληθούμε με τα παράλογα που όμως περιέργως δεν θα συζητηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr η ελληνική ΠΑ ορθώς δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση όπλων που μπορούν να αυξήσουν τις επιχειρησιακές της ικανότητες. Έτσι ζητά:
•Πυραύλους AGM-158 (JASSM)
•Πυραύλους AGM-88E HARM
•Συγκεκριμένους πυραύλους εναντίον πλοίων.
•Ζητούν επίσης πυραύλους AGM-84L HARPOON.

Για όλα αυτά ζητούν και το κόστος ενσωμάτωσης τους στα F-16 Viper. Τι θα δώσουν ή τι δεν θα δώσουν οι Αμερικανοί θα το δούμε.

Συζήτηση θα γίνει και για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B,για τα οποία αναμένουμε κάποιες διευκρινήσεις.

Ας πάμε και στα παράλογα για τα οποία απ΄ όσα γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε δεν θα γίνει κουβέντα ,γιατί δεν ζητήθηκε ούτε από την ΠΑ! Κι αυτό είναι το πιο περίεργο.

Το μεγάλο πρόγραμμα που απασχολεί όχι μόνο τη ΠΑ αλλά όλες τις ΕΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. 84 μαχητικά μας θα εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Viper.

•Το κόστος του προγράμματος 1,528 δις δολάρια.
•Μέχρι 31/12/2019 είχαμε ήδη πληρώσει 462,7 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς ακόμη να ΄χουν αρχίσει οι εργασίες.
•Το μόνο που έχει γίνει είναι η μεταστάθμευση του πρώτου αεροσκάφους F-16 block 52+ADV στην ΕΑΒ! Αεροσκάφος που εντάχθηκε στην ΠΑ το 2009!!!
•Το γεγονός ότι επελέγη αεροσκάφος από τα νεότερα για να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός κι όχι από τα πιο παλιά, πρέπει κάποιος από το ΓΕΑ που έχει χειριστεί την υπόθεση να μας το εξηγήσει.

Για το τέλος το καλύτερο που δεν θα συζητηθεί. Το γνωστό θέμα με το πρόβλημα συνεργασίας του νέου ραντάρ και του συστήματος ASPIS! Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές ότι η αμερικανική αεροπορία πολύ έγκαιρα είχε στείλει έγγραφο στο ΓΕΑ το οποίο ενημέρωνε με σαφήνεια, ότι υπάρχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά ουδείς θεώρησε λογικό να βρεθεί πρώτα λύση στο πρόβλημα και μετά να προχωρήσουμε…

Η μοναδική λύση που υπάρχει προς το παρόν και το παραδέχεται κάθε σοβαρός αεροπόρος είναι να επιβαρυνθούμε με ακόμη 300 εκατομμύρια δολάρια για να βάλουμε νέο σύστημα αυτοπροστασίας!!!

Το καταπληκτικό φινάλε; Το πρόγραμμα για το ASPIS που δεν μπορεί να συνεργαστεί με το νέο ραντάρ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!!! Βρίσκεται στο 98% της ολοκλήρωσης τους μετά από πάρα πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα! Γι΄ αυτό έχουμε ήδη πληρώσει 231 εκατομμύρια δολάρια και …χρωστάμε ακόμη 11 εκατομμύρια!

Η υπόλοιπη “αεροπορική” ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει την προσπάθεια επίλυσης πολλών προβλημάτων που υπάρχουν σε διάφορες συμβάσεις, οι οποίες έχουν σχέση με τα F-16.

Για τα F-35 αν υπάρξει κάτι θα το μάθουμε μάλλον από τον κ.Τραμπ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top