0
Έκπληξη «για τους πολλούς» θεωρήθηκε η αντικατάσταση των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά στις πρόσφατες κρίσεις της περασμένης εβδομάδας από το ΚΥΣΕΑ, αν θεωρήσουμε ότι αυτή του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, ήταν «φυσιολογική» λόγω παρέλευσης τριετίας στο αξίωμα.


Εκπληξη, λόγω των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και της ανάγκης να υπάρχει μια στρατιωτική ηγεσία που να μπορεί να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε υπηρεσιακή πρόκληση, άμεσα.

Δεν ήταν όμως έκπληξη αποστρατείες των δύο ανωτάτων αξιωματικών.

Ήταν απόλυτα φυσιολογικές για όσους γνώριζαν «πράγματα» και «καταστάσεις» μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυρίως το πώς εκτιμήθηκε η θητεία των μέχρι την περασμένη εβδομάδα Αρχηγών, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημαντικότερη «έκπληξη» θεωρήθηκε η αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου μετά από παραμονή μόλις ενός έτους στην θέση αυτή.

Κατ'αρχήν ας ξεκινήσουμε ένα χρόνο πριν, όπου κακώς, κάκιστα, ο Χρήστος Χριστοδούλου, έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Δεν είχε τα φόντα για την θέση αυτή.

Μπορεί να εθεωρείτο «προοδευτικός» αξιωματικός (ήδη από την μοιραία, για όλους, δεκαετία του '80), αλλά έπρεπε να συνυπολογιστεί και η θητεία του και ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και ως Αρχηγού ΓΕΑ. Δεν είχε καλή θητεία. Δεν επικοινωνούσε με τους κατωτέρους του. Δεν είχε όραμα για την Αεροπορία.

Και για να μην υποστηρίξει κάποιος ότι είμαστε «Μετά Χριστόν προφήτες» στις 3 Δεκεμβρίου 2018 γράφαμε για τον εν λόγω πριν ακόμα γίνει Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: 

«Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είναι μια «φωτοτυπία» του Α/ΓΕΝ: Συντηρητικός ως ηγέτης, διαχειριστής κρίσης, αλλά όχι "εμπνευσμένος".


Κάνει σχέδια για το μέλλον  της Αεροπορίας με το κομπιουτεράκι στο χέρι προσθέτοντας και αφαιρώντας αριθμούς και νούμερα.

Κάνει διαχείριση, όχι σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων. Με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν Κλάδο που πρέπει συνεχώς "να κοιτάζει το μέλλον".»

Πολλοί είπαν ότι η θέση του «απονεμήθηκε» από την τότε κυβέρνηση με το πατρονάρισμα από αμερικανική πρεσβεία κλπ., λόγω του προγράμματος αναβάθμισης των F-16.

Ότι ήταν αυτός που «έβαλε πλάτη» για να περάσει το πρόγραμμα, παρά την αντίδραση πολλών που ήθελαν να επενδυθούν οι πόροι σε πρόγραμμα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. 

Το βέβαιο είναι ότι επί θητείας του σε ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, δεν προχώρησε τίποτα, ενώ οι διαθεσιμότητες μαχητικών, εκπαιδευτικών, αεροσκαφών ραντάρ, μεταφορικών, κλπ. γνώρισαν νέα ιστορικά χαμηλά...

Και μόνο ότι το πέρασμά του από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ έδωσε αφορμή για να ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνονται Αρχηγοί ΜΟΝΟ οι προερχόμενοι από τον Στρατό Ξηράς, λέει πολλά για την περίπτωσή του.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το πέρασμά του από το ΓΕΕΘΑ δεν θα θέλει κανένας να το θυμάται.

Ο έτερος «αποκεφαλισθείς» Αρχηγός μετά από θητεία ενός χρόνου στην θέση αυτή, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς, έδωσε νέα έννοια στην λέξη «ανέκδοτο».

Οντας διοικητής του Δ'ΣΣ στον Έβρο, όταν συνέβη την 1η Μαρτίου 2018 η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών στον Εβρο, ο ίδιος απέδειξε ότι όσοι υποστήριζαν ότι τα αρχικά του Δ'ΣΣ σήμαιναν «Δημόσιες Σχέσεις Στρατού», είχαν απόλυτο δίκιο.

Αντί να αποστρατευθεί συνοπτικά κι αυθημερόν, αφού στην διοίκηση του σχηματισμού του συνέβη η πρώτη αιχμαλωσία Ελλήνων στρατιωτικών μετά τον πόλεμο της Κύπρου, ένα χρόνο μετά έγινε Αρχηγός ΓΕΣ!

Οπως κι εμείς που τον είχαμε χαρακτηρίσει «Ρόμελ των δημοσίων σχέσεων» και «στρατηγό του Wi-Fi» (μνημειώδης η ημερίδα Wi-Fi που οργάνωσε στην Ξάνθη λίγες ημέρας πριν την αιχμαλωσία των στρατιωτικών κι ενώ υποτίθεται ότι υπήρχε «ανώτατη επιφυλακή» ως απόρροια διαδοχικών επεισοδίων με την Τουρκία, όπως ο εμβολισμός του ΠΑΘ «Γαύδος».

Σε ότι αφορά τους διαδόχους τους, για πρώτη φορά θα πούμε ότι η διαφορά ικανοτήτων των πρώην με τους επόμενους είναι «χαοτική».

Ελπίζουμε να μην είναι μόνο η «ανυπαρξία» των πρώην, που αναδεικνύει την αξία των επόμενων (από αύριο αναλαμβάνει σταδιακά η νέα ηγεσία) και στην πράξη να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζουμε: Ότι ο στρατηγός (πλέον) Κωνσταντίνος Φλώρος, μέχρι σήμερα διοικητής της 1ης Στρατιάς, προερχόμενος από τις ειδικές δυνάμεις, είναι άριστος στρατιωτικός, τίμιος άνθρωπος κι ευθύς αξιωματικός.

Τα ίδια ισχύουν και για τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ, τον «τεθωρακισμένο» αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση: Θαυμάσια επιλογή, με εμπειρία, άριστος στρατιωτικός κι εξαιρετικός χαρακτήρας. Αν κι επειδή έχει μόλις ένα χρόνο θητεία ως αντιστράτηγος, πραγματικά καλοί, αλλά αρχαιότεροί του αξιωματικοί θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε αποστρατεία.

Όσο για τον νέο ο Α/ΓΕΝ Αντιναύρχο Στυλιανό Πετράκη, είναι εξαιρετικά μάχιμος (έχει υπηρετήσει σε οκτώ πολεμικά πλοία ως αξιωματικός), αλλά και σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις. Είναι της ίδιας «οικογενείας» αξιωματικός όπως και περισσότεροι προκάτοχοί του...

Ελπίζουμε οι νέοι να έχουν αυτό που θέλει πάνω απ'όλα ένας ηγέτης, εκτός από αξία: Τύχη...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top