0
Σκάνδαλο απώλειας 30 εκ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, με την αναφερόμενη συμμετοχή τουλάχιστον 70 αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και διπλωματών στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, έχουν ερευνήσει – χωρίς να δημοσιοποιηθεί ο,τιδήποτε- οι στρατιωτικές υπηρεσίες και η ελληνική Δικαιοσύνη.


Πρόκειται για τον φάκελο «Αετός» (από το όνομα μιας εταιρείας στις ΗΠΑ) του ΓΕΑ και της Εισαγγελίας Αθηνών που έχει συταχθεί την περίοδο 2011 – 2019 και τον οποίο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε στην καθήλωση πολεμικών αεροσκαφών και πυροσβεστικών αεροπλάνων, προκάλεσε πολλά λειτουργικά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις επί σειρά ετών, ςνώ φαίνεται να έχει απασχολήσει και τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι το 2016 απομακρύνθηκαν από το στράτευμα αξιωματικοί που ερευνούσαν την υπόθεση και είχαν συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα με σειρά επιβαρυντικών στοιχείων για αξιωματικούς.

Η έρευνα αυτή αφορούσε τη διαδικασία μεταφοράς ανταλλακτικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων όπων και εξαρτημάτων διαφόρων οπλικών συστημάτων από όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις με κύριο διεκπεραιωτή το 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας από τη βάση Ελευσίνας σε διάφορα εργοστάσια των ΗΠΑ.

Το σχετικό έργο είχε αναλάβει ιδιωτική μεταφορική εταιρία με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία αυτή αναλάμβανε την παραλαβή εξαρτημάτων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τη μεταφορά, τη διανομή των ανταλλακτικών στα εγοστάσια των ΗΠΑ, τη συλλογή και αποθήκευση επισκευασμένων εξαρτημάτων και ακολούθως την απαναπρόώθησή τους στη χώρα μας.

Σκάνδαλο υπερκοστολογήσεων

Την περίοδο 2010 – 2011 υπήρξε εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία ύστερα από καταγγελίες ότι η εν λόγω μεταφορική εταιρεία είχε πλαστές εγγυητικές επιστολές, ενώ υπήρχαν προβλήματα στην καταβολή χρημάτων από το ελληνικό Δημόσιο.

Με αναφορές ότι η εταιρεία υπερκοστολογεί, με άγνωστους συνεργούς, τη μεταφορά των ανταλλακτικών. Επιπλέον υπήρχαν ορισμένες σαφείς ενδείξεις ότι είχαν χρεωθεί μεταφορές ανταλλακτικών που δεν είχαν υπάρξει ποτέ και υπήρχαν σχετικές εικονικές συναλλαγές.

Λόγω αυτών των προβλημάτων και της γενικής συσπραγίας, η αμερικανική εταιρείς  σταμάτησε αιφνιδιαστικά να αποστέλλει τα εξαρτήματα στη χώρα μας, προκειμένου να «πιέσει» την ελληνική πλευρά να καταβληθούν εξωσυμβατικές αμοιβές και ποσά που είχαν κριθεί -σε μεταγενέστερο λέλεγχο των επιτελών της Αεροπορίας – υπερβολικά ή προϊόν παράνομων συνεννοήσεων.

Η τακτική αυτή μη αποδέσμευσης και επιστροφής των ανταλλακτιών δημιούργησε αναστάτωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού προκαλούσε δυσλειτουργία σε ένα μεγάλο τμήμα του στρατιωτικού μηχανισμού με αεροπλάνα καθηλωμένα, με προβλήματα και αδρανοποίηση άλλων επιβαρυντικών συστημάτων.

Οι αποστρατείες και η εμπλοκή αξιωματικών

Η σχετική μυστική έρευνα στο εσωτερικού του ΓΕΑ ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2015 και στο 100σέλιδο τελικό πόρισμα εντάχθηκαν τα δεδομένα πολλών παραστατικών, οι καταθέσεις αξιωματικών κλο και προσδιορίζονται οι ευθύνες 72 συνολικά αξιωματικών στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπήρξε και έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σχετικές παραγγελίες που διεκπεραίωσε κυρίως το Ειρηοδικείο Ελευσίνας.

Το πόρισμα αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο ΓΕΑ λόγω της εμπλοκής μεγάλου αριθμού αξιωματικών σε κορυφαίες θέσεις. Με υψηλόβαθμους αξιωματικούς, πολλοί από τους οποίους αποστρατεύθηκαν τους επόμενους μήνες, να μιλούν στο «Βήμα της Κυριακής» για «υπερβολικές ενέργειες και για απόδοση ευθυνών επί δικαίους και αδίκους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα στις κρίσεις του 201 αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά ακόμα και ο αξιωματικός που συνέταξε το αρχικό πόρισμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top