0
Το διθέσιο πολεμικό αεροσκάφος, που είχε καταπέσει στις 9 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων, ήρθε χθες “ανέγγιχτο” στην επιφάνεια. 


Οι δύο πιλότοι του είχαν σωθεί. Μόνον Ελληνες πιλότοι μπορούν να… προσγειώνουν μαχητικά αεροσκάφη στις ράγες τρένου και στη θάλασσα χωρίς αυτά να καταστρέφονται.

Το πρώτο “θαύμα” έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τον νεαρό τότε πιλότο Αντ. Τζαναβάρα, που… προσγείωσε ένα “Μιράζ-2000” στη σιδηροδρομική γραμμή στην Τανάγρα, όταν ξαφνικά έσβησε ο κινητήρας του. Οι Γάλλοι κατασκευαστές σήκωσαν τα χέρια ψηλά! Κανείς δεν πίστευε στα μάτια του. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, επισκευάστηκε και ξαναπέταξε!


Λίγα χρόνια μετά ένα δεύτερο “Μιράζ-2000″… προσγειώθηκε στη θάλασσα, δίπλα από τον διάδρομο του αεροδρομίου της Σκύρου. Δυστυχώς, όμως, ο πιλότος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του καθίσματός του και πνίγηκε καθώς προσπαθούσε να λύσει τη ζώνη του. Το αεροσκάφος ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και ξαναπέταξε.


Και να που οι ανορθόδοξες… προσγειώσεις των Μιράζ συνεχίζονται…

Στις 9 Ιουνίου ένα διθέσιο “Μιράζ 2000-5”, με κυβερνήτη τον σμηναγό Μ. Κουρτή και συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Μ. Μήτσιου, καθώς συμμετείχε σε άσκηση μεταξύ Σάμου και Φούρνων Ικαρίας, ξαφνικά έσβησε ο κινητήρας! Εμπειροι οι πιλότοι, δεν πανικοβάλλονται. Κάνουν όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου προσπαθούν να επανεκκινήσουν τη μηχανή. Μάταια όμως…

Το αεροσκάφος μοιραία χάνει ταχύτητα και ύψος… Διακόσια μόλις μέτρα πάνω από τη θάλασσα οι πιλότοι τραβάνε τον κόκκινο μοχλό και τα καθίσματά τους εκτινάσσονται… Το “Μιράζ 2000-5”, ακυβέρνητο πια, εξακολουθεί την επιβραδυνόμενη κίνηση και ομαλά… προσγειώνεται στην “υδάτινη πίστα” του Αιγαίου, καταλήγοντας βελούδινα σε βάθος 75 μέτρων.


Οι δύτες που κατέβηκαν στο σημείο του ατυχήματος ανέφεραν ότι το αεροσκάφος εξωτερικά δεν φέρει φθορές. Το ΓΕΑ αποφασίζει την ανέλκυσή του με την αισιοδοξία ότι και αυτό το “Μιράζ 2000-5” θα γίνει και πάλι επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμο.

Eπιχείρηση

Το διθέσιο «Μιράζ 2000-5» με κυβερνήτη τον σμηναγό Μ. Κουρτή και συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Μ. Μήτσιου κατέπεσε στις 9 Ιουνίου καθώς συμμετείχε σε άσκηση μεταξύ Σάμου και Φούρνων Ικαρίας όταν ξαφνικά έσβησε ο κινητήρας Η όλη επιχείρηση έγινε χθες και είχε διακλαδικό χαρακτήρα, με τη δωρεάν συμμετοχή και ιδιωτών δυτών. Το γενικό πρόσταγμα είχε η επίλεκτη Μοίρα Κινητών Ομάδων της 206ης Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών.


Συμμετείχε, επίσης, το 4ο ΕΤΕΘ του Στρατού, καθώς και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ταχύπλοα του Λιμενικού Σώματος. Σημαντική, επίσης, ήταν η συμβολή των ιδιωτών δυτών Σπ. Κόλλα, Αν. Ανδρικόπουλου και Απ. Κυπραίου, που με το βαθυσκάφος τους έσπευσαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν για την ανέλκυση του μαχητικού αεροσκάφους.
Το οποίο αμέσως μόλις ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας το περιέλουσαν με ειδικά υγρά για να περιοριστούν οι καταστροφές από τη διάβρωση του θαλασσινού νερού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top