0
Τη ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ‘Telma’ εγκαλούσε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή οι πινακίδες στους αυτοκινητοδρόμους γράφουν «Σκόπια» κι όχι «Βόρεια Μακεδονία».


Βέβαια ο ίδιος υποστήριξε πως οι «τεχνικές αλλαγές» των Σκοπίων θα γίνουν «μόλις αρχίσει η ένταξη στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή τα Σκόπια έχουν μετρήσει μέχρι στιγμής 84 παραβιάσεις και η αντιπολίτευση και πιο πιθανή μελλοντική κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς πως θα καταργήσει τη Συμφωνία.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση βαφτίζει τα μακεδονικά προϊόντα μ'ένα σκέτο «Μ» και υποστηρίζει πως τη συμφωνία δεν μπορεί να την καταργήσει «ούτε ο Μ.Αλέξανδρος».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δύο τύπους προθεσμιών τις πολιτικές και τις τεχνικές. Η μία αφορά τη χρήση του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις και στις διμερείς σχέσεις. Αυτό έχει εκπληρωθεί. Οι τεχνικές ισχύουν για τις περιοχές.

Όταν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στον τομέα της οικολογίας, τότε το νέο όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την νομική τεκμηρίωση σε αυτόν τον τομέα.

Εάν δεν διαπραγματευθούμε με την ΕΕ,  αυτές οι τεχνικές προθεσμίες θα είναι σε αναμονή.Για να σας πω  διαφορετικά τη σκέψη μου.

Κατά την επιστροφή μας από το Παρίσι, λόγω κακοκαιρίας προσγειωθήκαμε στη ‘Σολούν’ [Θεσσαλονίκη].

Και παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει ούτε μια οδική πινακίδα που να λέει Βόρεια Μακεδονία, όλες γράφουν «Σκόπια», αυτό αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας», είπε ο Πενταρόφσκι στην Τέλμα.

Καλό θα ήταν ο πρόεδρος των Σκοπίων να ενημερωθεί πως οι πινακίδες ενημερώνουν για την απόσταση από την πόλη την οποία αναγράφουν, άρα οι πινακίδες δεν είχαν λόγο να αλλάξουν γιατί έγραφαν πχ Σκόπια 100χλμ, που σημαίνει 100χλμ από την πόλη των Σκοπίων...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top