0
Στα Σκόπια την ερχόμενη άνοιξη έχουν εκλογές. Μια σειρά συγκυριών (π.χ. οι εκλογές στην Ισπανία, η αβελτηρία της Γαλλίας) θα έχει ως συνέπεια να είναι ακόμη τότε εκτός ΝΑΤΟ ο βόρειος γείτονάς μας. Για την έναρξη ενταξιακών συζητήσεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε λόγος... 


Ούτως ή άλλως είναι υπόθεση δεκαετίας, ίσως και πολύ παραπέρα... Το πρόβλημα είναι ότι η καθυστέρηση των υπεσχημένων στους γείτονες, έναντι της υπογραφής τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ούριος άνεμος στα πανιά των ακραίων του «μακεδονισμού», οι οποίοι πολιτικά εκφράζονται από το VMRO.

Είναι πολύ πιθανό δηλαδή στις κάλπες να επικρατήσει του μετριοπαθούς Ζάεφ και να υπάρχουν στις δύο χώρες δύο κυβερνήσεις που ομνύουν στο διεθνές ακροατήριο για την εφαρμογή της Συμφωνίας, αλλά δεν την ήθελαν και την πολέμησαν στο εσωτερικό των δύο χωρών. και αν για την ηγεσια της ΝΔ υπάρχει η πολιτική εξήγηση, για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές -όπερ και εγένετο-, για το κόμμα της σκοπιανής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θεωρούν «εθνική ήττα» και «προδοσία» ότι εγκατέλειψαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών το συνταγματικό τους όνομα, τα σύμβολα της Βεργίνας και τις ανιστόρητες και γελοίες αναφορές σε καταγωγή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο…

Θα είναι, λοιπόν, ένα κόμμα που θα θελήσει να γυρίσει πίσω την Ιστορία και να την ξανακάνει ένα «εργαλείο» επεκτατικής προπαγάνδας. η ελλαδα έχει κάθε συμφέρον να πείσει τους ατλαντικούς συμμάχους της να βρουν έναν τρόπο «άτυπης» αποδοχής της Βόρειας Μακεδονίας ως 30ού μέλους του ΝΑΤΟ.

Τυπικά μπορεί να μην έχει σημασία, αφού ούτως ή άλλως η χώρα αυτή είναι στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ, ωστόσο πρακτικά θα ήταν μια πριμοδότηση στον Ζάεφ και στους υποστηρικτές της Συμφωνίας εντός των Σκοπίων, εν όψει των κρίσιμων εκλογών της προσεχούς άνοιξης.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top