0
Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για «μακεδονικό λαό».

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας: «Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι και σας λέω: " το ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού δεν θα καταστραφεί"».

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών. «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

Αυτή η εξέλιξη αφήνει στον «αέρα» τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού στις δημοσκοπήσεις προηγείται το VMRO. Αν και έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία στην πράξη αποκλείεται.

Εδώ με Ζάεφ και οι Σκοπιανοί έχουν 82 παραβιάσεις, όπως σημείωσε και ο διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης στο roundtable για την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. 

Αν η συμφωνία καταργηθεί de facto από τους Σκοπιανούς, τότε ανοίγει ο δρόμος για την καταγγελία της από μια υγιώς σκεπτόμενη ελληνική κυβέρνηση αν όχι από τη νυν σίγουρα από κάποια άλλη.

Πέρα από τη θέληση των Σκοπιανών υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα του erga omnes.

Όπως σημειώνεται στο Άρθρο 1, Παράγραφος 9 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση «θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Εάν, όμως, δεν ανοίξουν ποτέ τα ενταξιακά κεφάλαια, τότε προφανώς κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top