0
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα εργασιακά με νομοσχέδιο "σκούπα" που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 


Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί σειρά διατάξεων που θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Σε συνέχεια μάλιστα των παρεμβάσεων που έγιναν λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, οι νέες προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν έναν δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης. Κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με τα συνδικάτα, που ήδη άρχισαν να αντιδρούν εκτιμώντας ότι πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές έρχονται να απαντήσουν σε αιτήματα των εργοδοτικών φορέων.

Στο επίκεντρο τίθενται κατά κύριο λόγο οι παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και κυρίως η δυνατότητα εξαίρεσης επιχειρήσεων μεμονωμένα ή σε τοπικό επίπεδο από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά και οι προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, υπό το βάρος μάλιστα των πρωτοφανών επεισοδίων μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ, που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του συνεδρίου της συνομοσπονδίας και τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το δικαστήριο.


Αναλυτικά, στον κορμό των προωθούμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται: 

• Η εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρέμβουν, ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως επίσης θα προβλεφθεί και η δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων με όρους που θα παρεκκλίνουν από την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας.

•Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Με μια σειρά από διατάξεις θα δοθεί η δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας. Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία. Παράλληλα, θα προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.


• Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας. 

• Διάταξη που καθιστά ακριβότερη τη μερική απασχόληση και πριμοδοτεί την πλήρη εργασία. Βάσει των σχεδιασμών θα προβλεφθεί ότι κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, πέραν των συμφωνημένων στο πλαίσιο μερικής απασχόλησης, θα αμείβεται με προσαύξηση 10%. Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπάρχει και για όσους προσλαμβάνονται για εργασία έως 3 ώρες, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει υπερεργασία.

• Διάταξη που ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για περισσότερους από δύο μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

• Επαναθεσμοθέτηση του μπλόκου στην υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) για τους μη συνεπείς εργοδότες και για μισθολογικές περιόδους που δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Μετά τη φραγή, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.   ​​​​​​

• Πρόβλεψη για δυνατότητα υποβολής αίτησης στο ΚΕΑΟ σε δεύτερη φάση, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, για οφειλέτες - ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα υποβάλλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30/9/2019. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, άλλωστε, δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

• Διεύρυνση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να δηλώνουν σε αυτό και όσους εργαζομένους απασχολούν και τους αμείβουν με το εργόσημο.

Μειώσεις φόρων: Πόσο θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

Μειώσεις στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από την 1η-1-2020 σε εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Οι μειώσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια την αύξηση του μηνιαίου διαθεσίμου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Από την 1η-1-2020 οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές περισσοτέρων από 3.000.000 μισθωτών εργαζομένων και συνταξιούχων θα αυξηθούν λόγω της μείωσης των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος που θα προκαλέσουν τα εξαγγελθέντα από τον πρωθυπουργό φορολογικά μέτρα που προβλέπουν τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, και την προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ενδεικτικά, για το μέγεθος των ωφελειών που θα αποκομίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη μείωση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών τους είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

* Δημόσιος υπάλληλος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.250 ευρώ θα έχει μηνιαία αύξηση στον καθαρό μισθό του κατά 14,77 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα αυξηθεί τον Ιανουάριο του 2020 από τα 1.133,33 ευρώ στα 1.148,10 ευρώ, καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος  επί των φορολογητέων αποδοχών του (επί των 1.250 ευρώ) θα μειωθεί από τα 116,67 στα 101,90 ευρώ.

* Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με δύο εξαρτώμενα τέκνα και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.500 ευρώ θα έχει μηνιαία αύξηση στον καθαρό μισθό του κατά 25 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα αυξηθεί τον Ιανουάριο του 2020 από τα 1.307,14 ευρώ στα 1.332,14 ευρώ, καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος  επί των φορολογητέων αποδοχών του (επί των 1.500 ευρώ) θα μειωθεί από τα 192,86 στα 167,86 ευρώ.

* Συνταξιούχος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχει μηνιαία αύξηση στον καθαρό μισθό του κατά 14,77 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα αυξηθεί τον Ιανουάριο του 2020 από τα 938,33 ευρώ στα 953,10 ευρώ, καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος  επί των φορολογητέων αποδοχών του (επί των 1.000 ευρώ) θα μειωθεί από τα 61,67 στα 46,90 ευρώ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top