0
Στο χείλος της κατάρρευσης είναι η τεράστια τσιμεντένια σαρκοφάγος που καλύπτει το επικίνδυνα ραδιενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και πρέπει να κατεδαφιστεί, προειδοποιεί η ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα.



Η σαρκοφάγος κατασκευάστηκε βιαστικά μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπιλ το 1986 σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω διαρροή ραδιενέργειας, αλλά χρειάζεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα, σύμφωνα με την SSE Chernobyl NPP.

Ευτυχώς, μετά από εννέα χρόνια εργασιών, ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας κολοσσιαίας κατασκευής από ατσάλι, βάρους 32.000 τόνων που καλύπτει τον αντιδραστήρα στο «Μπλοκ 4» του Τσερνομπιλ. Κι αν προχωρήσει προσεκτικά στο πλαίσιο ενός νέου πρότζεκτ η αποσυναρμολόγηση της τσιμεντένιας σαρκοφάγου στο εσωτερικό της, τότε το νέο κέλυφος – επίτευγμα της μηχανικής με ύψος 100 μ. που θα μπορούσε να χωρέσει ακόμα και τη Νοτρ Νταμ των Παρισίων ή τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη- θα είναι σε θέση να εμποδίζει χωρίς κανένα κίνδυνο τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.


Μέχρι το 2065 θα διαρκέσει το νέο πρότζεκτ καθαρισμού στο Τσέρνομπιλ

Μόλις ολοκληρωθεί η αποσυναρμολόγηση της τσιμεντένιας σαρκοφάγου, οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τις τεράστιες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων από την έκρηξη, συλλέγοντας τα ραδιενεργά σωματίδια και απομακρύνοντας ένα μείγμα που θυμίζει λάβα και το οποίο δημιουργήθηκε όταν τα συνεργεία είχαν ρίξει άμμο, μόλυβδο και βόριο στον αντιδραστήρα, για να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του. 

Η αρχική επιχείρηση καθαρισμού του Τσέρνομπιλ στοίχισε τη ζωή σε 31 άτομα, που προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια, αλλά ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ένα νέο συμβόλαιο κόστους 78 εκ. δολαρίων υπεγράφη τώρα σε μια προσπάθεια διάσωσης της κατασκευής και απομάκρυνσης της τσιμεντένιας σαρκοφάγου μέχρι το 2023, αλλά η όλη επιχείρηση καθαρισμού στο Τσερνόμπιλ αναμένεται να διαρκέσει έως το 2065. Μέχρι τότε το πυρηνικό ατύχημα θα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, πάνω από 40.000 κρούσματα καρκίνου.


Μολαταύτα το Τσέρνομπιλ και η ζώνη αποκλεισμού των 30 χλμ, γύρω από το εργοστάσιο, αναμένεται σύντομα να μεταβληθεί επισήμως και σε πόλο έλξης τουριστών, που θα μπορούν να επισκέπτονται το Πριπιάτ, την γειτονική «πόλη-φάντασμα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top