0
Στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου κρατείται από το απόγευμα της Δευτέρας αξιωματικός της Αεροπορίας της Τουρκίας ο οποίος αυτομόλησε στο ακριτικό νησί για να ξεφύγει από την κυβέρνηση του Ερντογάν ακριβώς όπως είχαν κάνει πριν από τρία χρόνια οι «οκτώ»


Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η ΕΥΠ η οποία και στέλνει επειγόντως κλιμάκιο στο νησί.

Παραμένει άγνωστο –μέχρι στιγμής- το πώς έφτασε στο νησί, καθώς και η ακριβής αιτιολογία της άφιξής του αλλά το σίγουρο είναι ότι επέλεξε να έρθει σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα πηγές στο sputniknews.gr αναφέρουν πως ήδη έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στα χνάρια των «οκτώ»

«Είναι αξιωματικός της τουρκικής Αεροπορίας. Απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Καλύμνου και δήλωσε ότι είχε εγκαταλείψει το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι ζήτησε άσυλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Yπενθυμίζεται πως σχέδιο διαφυγής των 8 Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ εξέταζαν οι ελληνικές αρχές, σχέδιο το οποίο ανέστειλε η επικήρυξη των «8» από το καθεστώς Ερντογάν.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι περισσότερο τα αίτια που οδήγησαν στη σύνταξη ενός τέτοιου σχεδίου, παρά η αναστολή του.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει απειλές από την Άγκυρα, ενώ η δράση της MIT σε χώρες εκτός Τουρκίας, έχει ωθήσει τις ελληνικές αρχές να είναι σε μόνιμο «συναγερμό» για την προστασία των φερόμενων ως πραξικοπηματιών.

Το πιο πιθανό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξεταστεί ενδεχόμενα τουρκικής εισβολής για απαγωγή των «8».

Ενα σχέδιο διαφυγής στις ΗΠΑ προμηνύει υποψίες για δράση ή επικείμενη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Η απόφαση του Ερντογάν να επικηρύξει τους «8» άλλαξε άρδην τα σχέδια των ελληνικών αρχών, οι οποίες προωθούσαν τη μετεγκατάσταση των Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ ή στον Καναδά.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 16ης Ιουλίου του 2016, όταν οκτώ αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας — την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος — κατέφυγαν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο και τώρα όπως φαίνεται προστίθεται ακόμα ένας.

Κατόπιν μίας μαραθώνιας δικαστικής διαδικασίας, η οποία προσέλαβε πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη υπέρ του αιτήματος των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι στη γειτονική χώρα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης — και σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ίδιων — η «περιπέτεια» αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους επικηρύξει με το ποσό των σχεδόν 700.000 ευρώ (4 εκατ. τουρκικές λίρες) —εξέλιξη, η οποία επέφερε τα πάνω — κάτω.

Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για την οριστική χορήγηση πολιτικού ασύλου, σκόρπισε — μία κατ’ αρχήν αισιοδοξία — στους αξιωματικούς της τουρκικής Αεροπορίας, κάτι το οποίο εντέλει, δεν επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, στόχο των ίδιων αλλά και των ελληνικών αρχών αποτελούσε η μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, προκειμένου οι «8» να κάνουν μία νέα αρχή.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν ανέστειλε επ’ αόριστον το σχέδιο «διαφυγής» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους «8» να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα.

«Όσο είναι ο Ερντογάν στα πράγματα, δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο» σπεύδει να συμπληρώσει η ανώνυμη πηγή.

Μάλιστα, η διέξοδος στις ΗΠΑ ή τον Καναδά φέρεται να είχε εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2016 —επιθυμώντας να «ξεφορτωθούν» το βάρος της ευθύνης αλλά και να αποφύγουν νέες ατραπούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τώρα που όπως φαίνεται θα προστεθεί και ένατος, ο οποίος μάλιστα έχει και δεδικασμένα από πίσω για να στηρίξει το αίτημά του για παροχή ασύλου, τι θα πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το ζήτημα για να προκαλέσει μείζονα κρίση ώστε να κερδίσει άλλα πράγματα...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top