0
Μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αποφασίζει να αποθηκεύσει τους S-400.


Σύμφωνα με τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο, υπάρχει σχέδιο υπό την λογική της «ειρηνικής εγκατάστασης». Στην περίπτωση αυτή το σύστημα αν και θα είναι σε ετοιμότητα θα λειτουργεί μόνο σε περίπτωση περιφερειακών απειλών ή πολέμου».

«Η φόρμουλα η οποία ονομάζεται ειρηνική εγκατάσταση έχει στόχο να βρεθεί η μέση λύση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό οι S-400 θα είναι σε ετοιμότητα, όπως τα πυραυλικά συστήματα τα ραντάρ. Όμως δεν θα λειτουργούν εκτός από κάποιες ασκήσεις και την συντήρηση τους».

Ουσιαστικά το τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτει πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα είναι σε αποθήκευση όπως τα ελληνικά s-300 στην Κρήτη, αναφέρει ο Μ. Κωστίδης.

Μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή, καθώς όπως αναφέραμε το πρωί στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το ενδεχόμενοη συστοιχία S-400 να εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα εξετάζει η Άγκυρα, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι απειλές περί κυρώσεων είναι «μπλόφα» και σχεδιάζει να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.



Η εγκατάσταση S-400 στην Κύπρο αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία οι ΕΔ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν και να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος αντιμετώπισης της νέας απειλής. Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική και όταν τελικά παραλάβει το ρωσικό σύστημα είναι αναμενόμενο να κλιμακώσει καθώς θα νοιώθει πως έχει το πλεονέκτημα.

Για αυτό το λόγο πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να προετοιμαστούν και να ετοιμάσουν μια αιφνιδιαστική απάντηση στην Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν αποκλείει ότι θα αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της διεθνούς επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου Ahmet Berat Conkar.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, είπε πως «Η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος και η Συρία».

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως τα πυραυλικά συστήματα μπορεί να αναπτυχθούν σε στρατηγικά σημεία, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος. Προειδοποίησε, επίσης, ότι, εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την προμήθεια όπλων, η χώρα θα επανα-προσανατολιστεί προς την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, για τους S-400 στην Τουρκία απέφυγε να πει για την ακριβή τους θέση, δεδομένου ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, οι πύραυλοι θα τοποθετηθούν όπου θα είναι βέλτιστοι όσον αφορά την κάλυψη των συνόρων της χώρας, πρόσθεσε.

Υπό το φως της επίμονης σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των συμμάχων της, δήλωσε ο Conkar στην εφημερίδα. Αν γίνει ακύρωση αγοράς των F-35 ή εάν επιβληθούν στην Τουρκία κάποια εμπάργκο στην αγορά και πώληση όπλων, η χώρα θα στραφεί φυσικά σε άλλους κατασκευαστές, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια αγορά εξοπλισμών έχει πολλά να προσφέρει. Ο ίδιος τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η ασφάλεια του τουρκικού λαού και όχι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια στιγμή, η καλλιέργεια αξιόπιστων διμερών σχέσεων με τη Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν προτεραιότητα για την Τουρκία, πρόσθεσε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top