0
Αιχμές για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης – αναφορικά με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις ευρωεκλογές – άφησαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την πρώτη έπειτα από τις εκλογές.
Ωστόσο επεφύλασσαν και ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αν και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η μη μείωση του αφορολόγητου.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και πως σε αυτό το στόχο βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πιο ελαστικός στο θέμα του αφορολόγητου. Και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά ορισμένα φορολογικά μέτρα. Δεν χρειάζεται να είναι τα παλιά μέτρα, περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης».

Όμως ο επικεφαλής του ESM άφησε αιχμές κατά των μέτρων ελάφρυνσης που πήρε η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Είμαστε ανήσυχοι για αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο (…) και δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους».

Από την πλευρά του, ο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα επανήλθε στην ατζέντα του συμβουλίου, καθώς η Κομισιόν παρουσίασε την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεσή της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως λόγω των χθεσινών εκλογών η συζήτηση ήταν σύντομη. «Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε και προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015.

ΠΗΓΗ: newpost

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top