0
Τα επίσημα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν και τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτουν το σκεπτικό και τον τρόπο δράσης της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.



Πρόκειται για τα ντοκουμέντα από την παρουσίαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς ξένους διπλωμάτες και τα οποία αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο liberal.gr.


Από αυτά γίνεται ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι βάζουν προηγούμενα άλλων χωρών, φέρνοντας μάλιστα 16 παραδείγματα από την διεθνή σκηνή σε σχέση με το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις νησιών, οι περιπτώσεις των οποίων διευθετήθηκαν μέσω διεθνούς δικαστηρίου ή διμερούς συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.

Ένα από τα 16 παραδείγματα διεθνών περιπτώσεων διευθέτησης διαφωνιών για την θαλάσσια ζώνη που παρουσίασαν οι Τούρκοι είναι αυτό της Νορβηγίας με την Δανία
Η Άγκυρα αναφέρει πως τα νησιά μπορεί να έχουν θαλάσσιες ζώνες τριών κατηγοριών: Είτε πλήρεις, είτε μερικώς, είτε καθόλου.


Παρουσιάζουν έτσι συγκεκριμένους χάρτες όπου φαίνεται πώς έχουν ήδη διανείμει την θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, οριοθετώντας ακόμα και τα οικόπεδα και δίνοντας την άδεια για την εκμετάλλευσή τους στην εταιρία!


Ο αντίστοιχος χάρτης με τα νησιά να έχουν πλήρη θαλάσσια ζώνη, όπως τον έδωσαν οι Τούρκοι: 


Σύμφωνα με την λογική της Άγκυρας, η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας ξεκινά από τη Ρόδο και φτάνει μέχρι τις ακτές της Κύπρου. Ο χάρτης αυτός έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή της Ρόδου, το FIR Αθηνών (που έχει κύριο ρόλο και στον καθορισμό της ΑΟΖ) τέμνεται με το FIR της Λευκωσίας. 

Βάσει του χάρτη που περιέχεται στα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως τα αποκαλύπτει το liberal.gr, και του σκεπτικού της Άγκυρας, τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να χαρακτηριστούν μηδενικής θαλάσσιας ζώνης!


Πώς αντέδρασε ο Έλληνας διπλωμάτης

Στην συγκεκριμένη παρουσίαση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε σαφές πως οι Τούρκοι έχουν κάνει προεργασία για να ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Έλληνας διπλωμάτης που παρέστη στην ενημέρωση, αντιπαρέβαλε τις ελληνικές θέσεις αποδομώντας το τουρκικό αφήγημα. Εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Αθήνα για τους χάρτες και τα έγγραφα που παρουσίασε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική συλλογιστική, η νομολογία είναι αρνητική για την ελληνική πλευρά, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. 


Επισημαίνεται εξάλλου πως η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει διάλογο και να «σαλαμοποιήσει» την διαπραγμάτευση, καθώς διαχωρίζει την Κύπρο και το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο.

Παράλληλα, πολλοί γνώστες των διπλωματικών «όπλων» αναφέρουν ότι κακώς ο Έλληνας διπλωμάτης άκουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ότι αντιθέτως θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ενημέρωση, ακολουθώντας την πρακτική των εγγράφων που χαρακτηρίζονται «μηδέποτε παραληφθήσα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top