0
Μαζική αποστολή οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να «σταθεί όρθια αν»... συμβεί κάποιο πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε.



 Ήρθαν  Kiowa Warrior, Chinook και κάτι άλλο που οι ΗΠΑ προσδοκούν ότι θα αυξήσουν την ετοιμότητα και την ισχύ των ελληνικών ΕΔ διότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές απειλές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα εκφορτωθούν στο λιμάνι του Βόλου σήμερα Πέμπτη.

Tο φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι του Βόλου στον Παγασητικό Κόλπο περίμενε να απελευθερωθεί θέση στην προβλήτα ώστε να εκφορτώσει τα ελικόπτερα Kiowa, καθώς και ένα Chinoοk.

Το Ocean Giant, ανέμενε στη θάλασσα, ώστε να αποπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο Le Bougainville, που βρισκόταν στο λιμάνι του Βόλου σύμφωνα με το magnesianews.gr.

Η εκφόρτωση των 70 μεταχειρισμένων ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης ελικοπτέρων, καθώς και ενός Chinook CH-47D (ΕΣ 930), καθώς και αρκετά παρελκόμενα, τόσο για τα OH-58D, όσο και για τα Chinook, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί.

Μαζί με αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έρθει και άλλο ένα οπλικό σύστημα...

Τα έξι από τα ελικόπτερα βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση και θα πετάξουν αμέσως για το Στεφανοβίκειο. Τα υπόλοιπα θα φορτωθούν σε νταλίκες και θα μεταφερθούν οδικώς για να συναρμολογηθούν στην συνέχεια από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού, στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ. καθώς και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις πτήσεις στα νησιά και στον Έβρο, ώστε να αποφορτιστούν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά, και άλλα 10 για ανταλλακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων.

Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν λύσεις στην χαμηλή διαθεσιμότητα των ΑΗ-64D Apache, με την προμήθεια των ΟΗ-58, καθώς υφίσταται στη χώρα μας τεχνογνωσία και υποδομή συντήρησης και υποστήριξης για συστήματα και συγκροτήματα του ελικοπτέρου (ουσιαστικά πρόκειται για το ΑΒ-206 JetRanger)

Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης  λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Επίσης το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων) και η-έστω περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., κάλαθοι ρουκετών των 2,7'', κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν "πολυεργαλείο".




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top