0
Η πρώτη πτήση ελληνικού F-16 πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του ρόλου επιτήρησης του εναέριου χώρου της μικρής γείτονος, η οποία δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία, από ελληνικά μαχητικά.



Το ελληνικό F-16 πέταξε στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας με στόχο να δοκιμάσει τις επικοινωνίες με επίγειους ελληνικούς σταθμούς, αφού αυτοί θα ελέγχουν ό,τι πετά στην περιοχή.

Η πτήση αποτελεί πρεμιέρα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναλαμβάνει τον έλεγχο της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι γείτονες δεν διαθέτουν αεροπορία αλλά ούτε και ραντάρ.

Η συμφωνία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας υπογράφτηκε λίγα 24ωρα μετά από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και την ομόλογό του στη Βόρεια Μακεδονία.

Η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν θα ΄ναι καθόλου ευχάριστη στην Τουρκία η οποία όπως λένε οι πληροφορίες έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της στα Σκόπια.

Η Ελλάδα έχει ήδη υπό την ευθύνη της τους εναέριους χώρους Αλβανίας και Μαυροβουνίου, ως η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η σχέση είναι ακόμα πιο στενή, αφού η χώρα αυτή εντάσσεται πλήρως υπό ελληνική προστασία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top