0
ΑΘΗΝΑ: 9η Μαΐου 1956: Παραμονή απαγχονισμού στην Κύπρο των δύο πρωτομαρτύρων της αγχόνης και πρώτων στα φυλακισμένα μνήματα, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.




ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το πρωτοσέλιδο της αθηναϊκής εφημερίδας «Τα Νέα» που κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαΐου 1956, αφού είχαν απαγχονισθεί από τον Χάρντινγκ στην Κύπρο, πριν τα ξημερώματα οι δύο Πρωτομάρτυρες ΚΑΡΑΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. Ευάγγελος Γεροντής 28χρ. απ’ τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης,
2. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος 28χρ. απ’ το Ράδο Τρίπολης,
3. Φραγκίσκος Νικολάου 33χρ. απ’ τον Πειραιά,
4. Κωνσταντίνος Γιαννακούρης απ’ το Ευπάλιο Δωρίδας,

Αυτοί ήσαν οι Τέσσερεις Νεκροί στην Αθήνα, την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 9η Μαΐου 1956, στις συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας, στη μεγάλη αντι-βρετανική διαδήλωση την παραμονή του Απαγχονισμού από τους Άγγλους στην επαναστατημένη Κύπρο των δύο πρώτων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που οδηγήθηκαν στην αγχόνη, του Κυβερνήτου της Colony of Cyprus, στρατάρχου σερ Τζων Χάρντινγκ της άχρι και νυν Χερ Μάτζεστι Ελισάβετ Β΄.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ απόσπασμα της ομιλίας του φιλόλογου, ιστορικού ερευνητή, λυκειάρχη και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. κ. Δημήτρη Ηρ. Ταλιαδώρου που εκφώνησε την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τις οικογένειες των φονευθέντων στην παλλαϊκή διαδήλωση διαμαρτυρίας της 9ης Μαΐου 1956 στην Αθήνα κατά της απόφασης εκτέλεσης δι᾽ απαγχονισμού των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου: 

… «Ήδη από τη μέρα της καταδίκης σε θάνατο του Μιχαήλ Καραολή προκλήθηκε στην Ελλάδα τεράστια αγανάκτηση και ξεσηκωμός. Όταν τον Νοέμβριο του 1955 απορρίφθηκε η έφεση του Καραολή, η Εταιρεία Ελληνικών Σπουδών, που είχε έδρα της την Αθήνα, ανέλαβε πανελλήνια σταυροφορία για να αποτραπεί η εκτέλεσή του. Η σταυροφορία αφορούσε τη συγκέντρωση υπογραφών από ενήλικες Έλληνες και Ελληνίδες, και η επιτυχία της στηρίχθηκε σε συνεργεία που προσέφεραν το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και οι μαθητές των Κατηχητικών Ομάδων. 

Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 1955 και κράτησε δέκα μέρες. Το αποτέλεσμά της ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συγκεντρώθηκαν 1.642.688 υπογραφές. Στη Θεσσαλονίκη οι νεαροί πρόσκοποι κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 169.802 υπογραφές, δηλαδή εξασφάλισαν την υπογραφή περίπου του 70% των Θεσσαλονικέων που είχαν δικαίωμα να υπογράψουν.

Οι εκδηλώσεις αγανάκτησης του Ελληνικού λαού για τον επικείμενο απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου κορυφώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου 1956, παραμονή της εκτέλεσης των δύο αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας. Η καταδίκη των δύο νέων, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι αγωνίζονταν για την λευτεριά της πατρίδας τους, προκάλεσε πανελλήνιο ξεσηκωμό. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και φώναζαν συνθήματα για την Κύπρο. Κατά τις 4 το μεσημέρι, αφού τελείωσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δωρόθεου, προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Ενώσεως Κύπρου, χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, πορευόμενοι προς τη Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι. 

Φτάνοντας στην οδό Πεσμαζόγλου συνάντησαν ισχυρή αστυνομική δύναμη, που είχε εντολή να εμποδίσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τις ξένες πρεσβείες. Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου οι διαδηλωτές ανακόπηκαν από τους αστυνομικούς, και ακολούθησαν ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. 

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με καδρόνια και πλακάτ που κρατούσαν, και οι αστυνομικοί τους χτυπούσαν με τα γκλοπ. Οι εκατέρωθεν επιθέσεις έγιναν ακόμα πιο βίαιες όταν οι διαδηλωτές άρπαξαν τούβλα από την Τράπεζα που ήταν υπό κατασκευή στην οδό Πεσμαζόγλου, και τα πέταξαν προς τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας τον Διευθυντή της Αστυνομίας. Προς στιγμήν οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξεφύγουν από την αστυνομία και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα οποία και κατέστρεψαν. 

Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν άμεση, καθώς μέλη της κτυπούσαν και τραυμάτιζαν πολλούς διαδηλωτές και πυροβολούσαν προς το μέρος τους. Κανείς δεν πίστευε ότι οι σφαίρες ήταν πραγματικές, ενώ οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ήταν πυροβολισμοί εκφοβισμού.

Ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο κέντρο των Αθηνών ήταν τραγικός. Συνολικά τραυματίστηκαν 189 άτομα (59 αστυνομικοί και 130 φοιτητές και μαθητές). Το τραγικότερο όμως είναι ο θάνατος τεσσάρων Ελλαδιτών αδελφών, των οποίων η θυσία ήλθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο όσων έπεσαν για την ιερή υπόθεση της κυπριακής απελευθέρωσης. Ακριβώς στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, καθότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η τότε Αντιπολίτευση θεώρησε υπεύθυνη την Αστυνομία και ζήτησε την παραίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η ίδια η Αστυνομία υποστήριξε ότι έκαμε μεν χρήση πυροβόλων όπλων προς εκφοβισμό των διαδηλωτών, αλλά οι δολοφονικές σφαίρες προέρχονταν από όπλα μικρότερου διαμετρήματος από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η θέα των νεκρών άλλαξε άρδην το σκηνικό. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής: «Οι αστυνομικοί ηναγκάσθησαν να σταματήσουν και εντός ολίγων λεπτών τα πράγματα έλαβον μιαν εντελώς παράδοξον τροπήν. Αστυνομικοί και διαδηλωταί, οι οποίοι μέχρι της στιγμής εκείνης εμάχοντο λυσσωδώς εναντίον αλλήλων έδωσαν τας χείρας και ήρχισαν να ζητωκραυγάζουν μαζί υπέρ της ενώσεως, εκφράζοντες επίσης από κοινού την αγανάκτησίν των δια το σχεδιαζόμενον έγκλημα [τον απαγχονισμό των Καραολή-Δημητρίου]».

Οι τέσσερεις νεκροί ήταν οι: Ιωάννης Κωνσταντόπουλος ετών 28 από το χωριό Ράδος της Τρίπολης, Φραγκίσκος Νικολάου ετών 33 από τον Πειραιά, Ευάγγελος Γεροντής ετών 28 από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και ο αστυνομικός Κωνσταντίνος Γιαννακούρης από το Ευπάλιο Δωρίδας.

Η Κυπριακή Πολιτεία έχει ήδη κατατάξει τους τέσσερις νεκρούς ανάμεσα στα θύματα του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ»…

Λάζαρος Μαύρος 8.5.2019

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.blogspot.com 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top