0
«Όχι» στη μείωση των φόρων, που αναμένει με αγωνία το σύνολο της μεσαίας τάξης, είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ενώ έταξε προεκλογικά δώρα και υποστήριξε ότι μόνο αν ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δε θα μειωθεί το αφορολόγητο.


«Δεν πρέπει να καταργηθούν όσα κάναμε για τους ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, τους αδύναμους, τους πολλούς στο όνομα της όποιας ελάφρυνσης φόρων», απάντησε επί λέξει ο Αλέξης Τσίπρας, στις επίμονες ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου για το αν είναι υπέρ ή κατά της μείωσης φόρων. Έφερε δηλαδή δύο συμπληρωματικές οικονομικές πολιτικές για τη βελτίωση της οικονομίας, όπως είναι η στήριξη των αδυνάμων και η στήριξη της μεσαίας τάξης, σκοπίμως και τεχνηέντως σε «αντίθεση», λες και τα μέτρα στήριξης που έχει ανάγκη η μεσαία τάξη, όπως η μείωση της φορολογίας, δεν είναι μέτρο για τους πολλούς, αλλά για την ελίτ.

Έδειξε ότι δεν θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη, αλλά τη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής και τα προεκλογικά δώρα που όπως αποκάλυψε θα συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά το ταξίδι του στην Κίνα στις 27 Απριλίου, ώστε να τα ανακοινώσει πριν από τις ευρωεκλογές.

«Η αγορά περιμένει, αλλά θα διαφωνήσω κάθετα με το ότι για χαμηλότερα πλεονάσματα και ελάφρυνση φόρων χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Ξέρουμε τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας μεταρρυθμίσεις…», είπε ο κ. Τσίπρας, μένοντας στη γραμμή της συκοφαντίας για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που ανακοινώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας απέφυγε επίσης να απαντήσει για το αν η αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ θα σημάνει και την ουσιαστική, πολιτική αποχώρηση του Ταμείου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιμένοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη».

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πορείας της οικονομίας, έκανε λόγο για θετικούς δείκτες σε όλους τους τομείς και «έκλεισε» το μάτι στους ψηφοφόρους, απαντώντας ότι σαφώς και θα λάβει υπ’ όψιν του τις εκλογές στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, μαζί με το οικονομικό επιτελείο μόλις γυρίσει από το ταξίδι του στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά επενδύσεις που δεν «ξεκολλάνε», όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, ο πρωθυπουργός απλώς έριξε την ευθύνη στις κυβερνήσεις πριν από το 2015.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία «και δεν θα δραπετεύσει από αυτό που ερχόταν, όπως έκανε ο Κώστας Καραμανλής το 2009», επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές.

Χαρακτήρισε για άλλη μία φορά «δώρο» για την Ελλάδα τη συμφωνία των Πρεσπών και «τυχερό» τον εαυτό του που συμφώνησε και υπόγραψε.

Είπε ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη», ότι ο ίδιος και οι υπουργοί είναι ανοικτοί (και «διάτρητοι» όπως σημείωσε εν τη ρύμη του λόγου) στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από όσους απάλλαξε η Εισαγγελία από την υπόθεση Novartis, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και προκάλεσε εντύπωση όταν είπε ότι συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο «πρέπει να ζητήσει ο Ευ. Βενιζέλος που έφτιαξε το κατάπτυστο άρθρο 86», όταν είναι γνωστό ότι το άρθρο 86 πέρασε το 2001 και με τις ψήφους του τότε Συνασπισμού, τον προπομπό του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν υπάρχει σκάνδαλο να το αποδείξουν», είπε χαρακτηριστικά για την υπόθεση Πετσίτη.

Για την υπόθεση Novartis στάθηκε στην επιχειρηματική – φαρμακευτική του πλευρά κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο του φαρμάκου» ενώ όταν ρωτήθηκε για τα πολιτικά στελέχη ή γιατί δεν ελέγχθηκε η περίοδος του Παναγιώτη Κουρουμπλή ή η περίοδος των Ανδρέα Ξανθού – Παύλου Πολάκη στο χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός έδειξε προς τη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι οι δικαστές κάνουν την έρευνα και όχι η κυβέρνηση, ως να μην υπάρχει εδώ και χρόνια η παρέμβαση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης στην πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης.

«Χειριστήκαμε την υπόθεση θεσμικά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο από δύο καταθέσεις μαρτύρων», είπε κάποια στιγμή, ως να μη γνωρίζει ότι όλο το κατηγορητήριο της υπόθεσης Novartis έχει στηριχθεί σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς να έχουν βρεθεί στοιχεία από την έρευνα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων πολιτικών στελεχών, των συγγενών, των συνεργατών ή των φίλων τους.

«Εκτός Βουλής αφήνει τα κόμματα ο λαός, όχι εγώ», είπε χωρίς αιδώ όταν ρωτήθηκε για τις μεταγραφές βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι που εξαφάνισαν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων αυτών από τη Βουλή, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα προκειμένου να προχωρήσει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη της Κεντροαριστεράς, απάντησε: «Η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε καταλύτη για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να συνεχίσει αν χάσει στις εθνικές εκλογές, ούτε εδώ απάντησε καθαρά, λέγοντας: «Η ζωή μού έφερε τα αξιώματα. Δεν τα διεκδίκησα. Δεν έχω αγωνία».

Για το αν τα Εξάρχεια είναι Μονμάρτρη , όπως δήλωσε η κ. Παπακώστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν είναι Μονμάρτρη», ότι «υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που δεν είναι σημερινό, είναι παλαιό και επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο» και πως «η λύση δεν είναι η καταστολή αλλά η εκπόνηση ενός σχεδίου σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Τέλος, «Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».








loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top