0
Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» του Μπελίζ στη Καραϊβική, αποτελεί τη μεγαλύτερη καταβόθρα του κόσμου, με διάμετρο 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα. 


Δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια ως ασβεστολιθική σπηλιά, ενώ η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων είχε ως αποτέλεσμα τη βύθισή της.


Το σημείο έγινε διάσημο τη δεκαετία του ‘70 από τον Ζακ-Υβ Κουστώ, όταν δήλωσε ότι είναι μία από τις δέκα κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο.


Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ξεκίνησε η αποστολή εξερεύνησης του βυθού της «Μεγάλης Μπλε Τρύπας», στην οποία συμμετείχε ο δισεκατομμυριούχος της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον καθώς και ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ.«ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΓΑΛΗΝΙΟΙ»: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΔΥΤΩΝ ΣΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΕ ΤΡΥΠΑ»


Χρησιμοποιώντας δύο υποβρύχια, κατάφεραν να συλλάβουν νέες πληροφορίες, εικόνες και υλικό μέσα από τη μυστηριώδη «Μπλε Τρύπα», ενώ δημιούργησαν τον πρώτο τρισιδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της.


Οι ερευνητές εκτός του τρισδιάστατου χάρτη έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τα ευρήματα της αποστολής.


Σε συνέντευξη στο Newsweek, η επικεφαλής χειρίστρια του ενός υποβρυχίου και ωκεανογράφος Έρικα Μπέργκμαν, δήλωσε ότι «το υδρόθειο που συνήθως θεωρούμε άχρωμο, εύφλεκτο, διαβρωτικό και τοξικό αέριο, διαλύεται στο νερό».


«Χωρίς οξυγόνο, τίποτα δεν επιβιώνει. Κάτω από τη στιβάδα υδρόθειου επικρατεί σκοτάδι. Κοιτάζοντας από το εσωτερικό του υποβρυχίου, μπορείτε στοιχειωδώς να διακρίνετε το κυκλικό άνοιγμα της τρύπας, ενώ όλο το φως που εκχέεται μέσα στην τρύπα αποκλείεται από το πυκνό χημικό στρώμα», σημείωσε η Μπέργκμαν.«Οτιδήποτε έπεσε στην τρύπα αποσυντέθηκε εξαντλώντας το διαθέσιμο οξυγόνο κάτω από τα 88 μέτρα», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι κάτω από το υδρόθειο, δεν υπάρχει οξυγόνο και οτιδήποτε έχει πέφτει εκεί πλέον διατηρείται», συνέχισε.

«Χωρίς οξυγόνο, τίποτα δεν επιβιώνει. Κάτω από τη "στιβάδα" υδρόθειου επικρατεί σκοτάδι. Κοιτάζοντας από το εσωτερικό του υποβρυχίου, μπορείτε στοιχειωδώς να διακρίνετε το κυκλικό άνοιγμα της τρύπας, ενώ όλο το φως που εκχέεται μέσα στην τρύπα "εξαφανίζεται" από το πυκνό χημικό στρώμα», σημείωσε η Μπέργκμαν.


Εξηγώντας τι είδαν κάτω από το στρώμα του υδρόθειου, είπε ότι βρήκαν εκατοντάδες κόγχες και σημάδια όπου οι δύτες είχαν προσπαθήσει να ξεφύγουν, παλιό επιστημονικό εξοπλισμό και τα σώματα δύο δυτών που είχαν χαθεί στη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα».

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο εσωτερικό της τρύπας παραμένει άγνωστός ωστόσο σε προηγούμενη συνέντευξή της στο Business Insider, η Μπέργκαν εκτίμησε ότι τρία άτομα αγνοούνται.

Στον πυθμένα εντοπίστηκαν επίσης πολλά νεκρά θαλάσσια πλάσματα που εικάζεται ότι αποτελούν τα λείψανα μιας γεωλογικής διαδικασίας.

Η αποστολή συνέλεξε επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς η μπλε τρύπα και το γύρω περιβάλλον της έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς εντοπίστηκαν τεράστιοι σταλακτίτες που είχαν μετατοπιστεί, δείχνοντας πως οι τεκτονικές πλάκες είχαν μετακινήσει το έδαφος.

Η Έρικα Μπέργκμαν δήλωσε επίσης ότι στο κάτω μέρος της τρύπας εντόπισαν ένα τεράστιο σπήλαιο για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος συστοιχίας σπηλαίων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top