0
Νέα κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, ένα θέμα που αποτελεί «κόκκινο» πανί και «πονά» ιδιαίτερα την Άγκυρα.



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση αναφέρει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ως μια «από τις χειρότερες σφαγές της ιστορίας, όπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν πορείες θανάτου μέχρι τη φυσική εξόντωσή τους στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη τη Γενοκτονία του 1915 με την αρμενική της ονομασία «Meds Yeghern» αποκαλώντας την ως το πλέον σκοτεινό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και μνεία στον δικηγόρο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Raphael Lemkinο οποίος τη δεκαετία του 1940 ανέφερε πρώτο ς τον όρο Γενοκτονία για να περιγράψει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους.



Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση για ένα κεφάλαιο της ιστορίας της που είναι συνυφασμένο με την πραγματική της υπόσταση.  

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει  προκλητικά, όπως συνηθίζει άλλωστε, την «Γενοκτονία» ως "αυθαίρετο υποκειμενικό αρμενικό αφήγημα  το οποίο δεν έχει καμία ιστορική αξία."!

«Η διαστρέβλωση της ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Καλούμε τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι δίκαιος θυμίζοντας τον πόνο που προκάλεσε η σφαγή 500.000 μουσουλμάνων από Αρμένιους αντάρτες.

Η Τουρκία στηρίζει την πρόταση για σύσταση μιας κοινής ιστορικής επιτροπής για να γίνουν πλήρως αντιληπτές όλες οι πτυχές των γεγονότων αυτών πριν από 104 χρόνια.

Οι εξτρεμιστές Αρμένιοι οι οποίοι θέλουν να ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες στα γεγονότα του 1915, δεν μπορούν να δείξουν το θάρρος προσεγγίζοντας θετικά αυτή την πρόταση», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top