0
Ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στην περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησαν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.


«Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία είδαμε πολύ τολμηρά βήματα, τα οποία μας δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και σε μακροχρόνιες διενέξεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά και τον Έλληνα συνάδελφό μας Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο συνάδελφο Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι κατέβαλλαν πάντα προσπάθειες. Και έτσι σήμερα θα συζητήσουμε και με το βλέμμα στο ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο εργαζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια μπόρεσε τελικά να επιλυθεί», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον κ. Μακρόν, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο από τους δύο ηγέτες. Νωρίτερα, πριν τις δηλώσεις, η κυρία Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ζ. Ζάεφ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες είδαμε ότι είναι εφικτή η πρόοδος είκοσι χρόνια μετά από διενέξεις οι οποίες σπάρασσαν τα Βαλκάνια», και πρόσθεσε ότι «στη διένεξη για το ονοματολογικό -και εδώ έπαιξε και η Γαλλία αποφασιστικό ρόλο με τη Συμφωνία των Πρεσπών- καταφέραμε να καταστεί εφικτή η λύση και είδαμε ότι μπορεί να είναι εφικτό να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις, οι οποίες προηγουμένως έμοιαζαν ανυπέρβλητες». Όταν εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις «αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν -και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα-, τότε μπορεί να βρεθεί και μια συγκεκριμένη λύση», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top