0
Σε ποινή φυλάκισης 15 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας (ΠΑΣΟΚ) Γιάννης Ανθόπουλος, κατηγορούμενος για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ομόφωνα ένοχο, ωστόσο, επειδή δεν ήταν καθαρίστρια αλλά πρώην υπουργός,   αποφάσισε ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, δίνοντας αναστολή μέχρι την έφεση κατά πλειοψηφία (2-1). Αντ’ αυτού όρισε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Κατάσχεση περιουσίας

Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσίας των κατηγορουμένων για συνολικό ποσό 7,4 εκατομμύρια ευρώ, που θεωρεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας. Το ύψος των κατασχέσεων καταμερίζεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του στη Βούλα, και σε συνολικό ποσό 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για τους άλλους τρεις καταδικασθέντες.

Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε έναν. Στον πρώην υπουργό και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το τοκογλυφικό δάνειο

Κατά τη δικογραφία, ο πρώην υφυπουργός μεσολάβησε την περίοδο 2002-2005 προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρίας καπνού «Οδέττη Πετρίδη», να λάβει τοκογλυφικό δάνειο από την εταιρία των συγκατηγορουμένων του πολιτικού, συνολικού ποσού 17,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά αγοραπωλησιών καπνού. Έναντι της βοήθειας που παρείχε ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να λάμβανε για κάθε παραστατικό το δέκα τοις εκατό του ποσού του τιμολογίου. Συνολικά, στον κ. Ανθόπουλο καταλογίζεται ότι πήρε ποσό που υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια όταν το ΣΔΟΕ εντόπισε σε λογαριασμούς του πολιτικού και της συζύγου του, χρηματικά ποσά προερχόμενα από την κ. Πετρίδη. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι από την καπνέμπορα έλαβε νόμιμες αμοιβές ως νομικός της σύμβουλος και επιπλέον ένα ποσό 650 χιλιάδων ευρώ ως δάνειο το οποίο, όπως είπε ο κ. Ανθόπουλος, τον πίεσε η κ. Πετρίδη να δεχθεί.


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Απειλούσε με απολύσεις όσους αγωνίζονται!

Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).

Εποχή άφησε στο υπουργείο Παιδείας το δίδυμο Αρσένη – Ανθόπουλου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και τις μεγάλες μάχες του κινήματος έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998 σε όλη τη χώρα, με τραυματίες μέχρι και από σφαίρες, καθώς και με τα μαθητικά συλλαλητήρια και τις χιλιάδες καταλήψεις σχολείων κατά της περίφημης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι διόσκουροι του υπουργείου Παιδείας αναδείχθηκαν τότε στα πιο μισητά πρόσωπα στο χώρο των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Με απειλές, που έφταναν μέχρι και την απόλυση, προσπάθησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το 1998 (Υπουργός Γερ. Αρσένης – Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατάργηση της Επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, αλλά και στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα γενικότερα, με πρώτα «θύματα» τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους.

Σε εγκύκλιο, την οποία υπέγραφε προβλέπονταν πως η «αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους».

Στην εγκύκλιο, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Μάρτη 1998, αναφέρονταν τα εξής:
Αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους.

Παρακαλούμε, εφόσον διαπιστωθεί η αδικαιολόγητη αποχή, κατά τα ανωτέρω από προσωρινούς αναπληρωτές ή ωρομίσθιους, που υπάγονται στην αρμοδιότητά σας, να προβείτε σε καταγγελία της σύμβασής τους, αφού προηγουμένως τους ενημερώσετε για την πρόθεση της υπηρεσίας».

Στις 12/3/1998 μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Κανταρτζή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που προωθεί, θέλει να χειραγωγήσει και να πειθαναγκάσει τους εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος αντί να απαντήσει επί της ουσίας της κριτικής εξετράπη σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του Α. Κανταρτζή.

Συγκεκριμένα Γ. Ανθόπουλος είπε: «με την αξιολόγηση επιδιώκεται η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τη βελτίωση όλων την εκπαιδευτικών παραγόντων…».

Στο ίδιο στιλ και στη δευτερολογία του ο Γ. Ανθόπουλος επιχείρησε την κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών. Λέγοντας ότι αναφέρεται σε ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών εν τούτοις έριξε την κορόνα του για τη δημιουργία εντυπώσεων, «καταγγέλλοντας» ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί «που εισπράττουν μόνο τον μισθό τους και δεν εμφανίζονται ούτε καν στο λύκειό τους και έχουν απειλήσει το διευθυντή τους και του έχουν βάλλει και φωτιά στο αυτοκίνητο».

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος τερμάτισε άδοξα την πολιτική του καριέρα το 2004, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των συναδέλφων του βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κίρκου και Κώστα Διαμαντή στην διαβόητη τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top