0
Με σχετική ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται η φήμη που είχε κυκλοφορήσει στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2019 στο Αμπού Ντάμπι, για επικείμενη υπογραφή μεγάλου συμβολαίου μεταξύ ελληνικής εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας και της Ελβετίας:


Η Theon Sensors, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροοπτικών συστημάτων της Ευρωπης, σε συνεργαsία με την γαλλοελβετική εταιρία Vectronix, του ομίλου Safran, ανέλαβε την προμήθεια οικονομικού ύψους 187 εκατ. ελβετικών φράγκων ποσότητας ηλεκτροοπτικών συστημάτων για τον ελβετικό Στρατό!

Η προμήθεια περιλαμβάνει 8.385 νέας κατασκευής όργανα νυχτερινής όρασης, 1.040 επίσης νέας κατασκευής, όργανα θερμικής απεικόνισης και την αναβάθμιση 5.700 ήδη υπαρχόντων στον ελβετικό Στρατό, οργάνων night vision!


Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχει της ανακοίνωσης της 29ς Νοεμβρίου 2017 της ΘΕΩΝ Αισθητήρες (THEON) η οποία είχε ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Vectronix, όπου ρητά αναφερόταν ότι οι δυο εταιρείες θα συνεργαστούν.

Έκτοτε η συνεργασία των δυο εταιριών προχώρησε ταχύτατα και... πέραν της Ελβετίας.

Η THEON όχι μόνο συζητά να αναλάβει την παραγωγή κάποιων από τα προϊόντα νυχτερινής όρασης της ελβετικής εταιρίας (λόγω υψηλού επιπέδου engineering, αλλά και οικονομικότερου κατασκευαστικού κόστους), αλλά και συμμετέχει από κοινού στους δύο μεγάλους αντίστοιχους διαγωνισμούς του γαλλικού Στρατού, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ισχύον καθεστώς στη Γαλλία στον τομέα αυτό.

Ενα τμήμα της ανωτέρω προμήθειας, θα λάβει τυπική έγκριση από το ελβετικό Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες και αφορά την αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων οργάνων νυχτερινής όρασης που θα αναλάβει η THEON  και πρωτίστως στα δίκυαλα της ΤΗΕΟΝ, ενώ το υπόλοιπο μέρος «τρέχει» άμεσα..

Το τελικό προϊόν θα είναι αποκλειστικά ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής, με τις λυχνίες να είναι παραγωγής της Vectronix (η ελληνική εταιρεία δεν κατασκευάζει λυχνίες).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της εταιρίας ΤΗΕΟΝ Sensors δεν θέλησε τη συγκεκριμένη στιγμή να κάνει κάποια δήλωση, τουλάχιστον όχι προτού οι δυο εταιρίες προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.

Να σημειώσουμε ότι η ΤΗΕΟΝ Sensors, στους περισσότερους  διαγωνισμούς στην Ευρώπη που συμμετέχει, αντιμετωπίζει τη νομοθεσία αυτών των χωρών σχετικά με τα ΑΩ, όταν εδώ στην Ελλάδα έχουν  ουσιαστικά καταργηθεί.

Τρανά παραδείγματα η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ελβετία. Κάτι βέβαια που εδώ πρέπει να μας προβληματίσει. 

Η νέα εξαγωγική επιτυχία της ελληνικής εταιρείας έρχεται μετά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Γερμανία), που κέρδισε και την κατέστησε κορυφαία εταιρεία στον τομέα της νυχτερινής όρασης, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεπερνώντας γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές εταιρείες του κλάδου. 

Περαιτέρω, αναμένεται η απόφαση της Αυστρίας για την παροχή δίκυαλων νυχτερινής όρασης στις ένοπλες δυνάμεις της, η κατάθεση προσφορών στους γαλλικούς διαγωνισμούς και προς το τέλος του χρόνου στους βρετανικούς αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Θα είναι έκπληξη η ΤΗΕΟΝ απωλέσει έστω και έναν από τους παραπάνω διαγωνισμούς, μιας και όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρίες σπεύδουν να συνάψουν συμμαχίες με τη ΤΗΕΟΝ που στα μονόκυαλα και δίκυαλά της θεωρείται μία από τις τρεις πιο επιτυχημένες εταιρίες στον κόσμο με τον μεγαλύτερό της ανταγωνιστή να είναι η αμερικανική L-3, πολυεθνική με τζίρο... 9,5 δισ. δολάρια!

Και όμως η ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει το 30% της παγκόσμιας αγοράς!

Μάλιστα, αν και η L-3 είναι σήμερα αδιαμφισβήτητα η κορυφαία εταιρία στον κόσμο και αποτελεί τον κύριο προμηθευτή του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας και της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ άλλων, νιώθει ήδη την «καυτή ανάσα» της ελληνικής εταιρείας και σε λίγους μήνες θα κριθεί ποια εταιρεία, ο αμερικανικός κολοσσός ή η ελληνική δυναμική Theon Sensors, θα είναι η πρώτη στον κόσμο σε δυο μήνες, που κρίνεται σειρά συμβολαίων παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ΤΗΕΟΝ, συνήψε στρατηγική συμμαχία ένας αλλος αμερικανικός κολοσσός, η HARRIS Νight Vision, η δεύτερη εταιρεία νυχτερινής όρασης μετά  την L-3! 

Πιο συγκεκριμένα, η HARRIS εδώ και τρία χρόνια στα δίκυαλα της χρησιμοποιεί το NYX της ΤΗΕΟΝ και το προωθεί με το εμπορικό της σήμα ως F5032.

Η προμήθεια του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών (US Marine Corps) που κρίνεται τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ σε ποσότητα την ελβετική προμήθεια για δίκυαλα σε μια σύμβαση-πλαίσιο διάρκειας 4 χρόνων.

Και η ελληνική εταιρεία ξεκινά, μαζί με την HARRIS Νight Vision από πλεονεκτική θέση την εμπλοκή της στο τεράστιο πρόγραμμα των Αμερικανών Πεζοναυτών!

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top