0
Ενδιαφέρουσα συνέχεια φαίνεται πως θα έχει η απόφαση των τραπεζών που χρηματοδότησαν την ανέγερση του γηπέδου Καραϊσκάκη να προχωρήσουν σε καταγγελία του ομολογιακού δανείου με το οποίο χτίστηκε το γήπεδο. 


Και πως να μην το κάνουν όταν μετά από 15 χρόνια από το αρχικό αρχικό ποσό των 49,5 εκατ. ευρώ το σημερινό υπόλοιπο του δανείου είναι ακόμη 45,3 εκατ. ευρώ! Ο Ολυμπιακός δηλαδή μην δίνοντας το 15% των εισπράξεων στην ΓΓΑ τα πρώτα 15 χρόνια και φυσικά το 10% στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για… πάντα και έχοντας τα πρωτα 12 χρόνια του Καραϊσκάκη κερδίσει όλα τα πρωταθλήματα παίζοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει πληρώσει… τίποτα. 

Μετά από χρόνια υπομονής λοιπόν οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα κάνει την κατάσταση δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας που θέλει Ελληνα επιχειρηματία σε συνεργασία με νορβηγικό όμιλο που έχει ήδη αγοράσει κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα να κινούνται για την εξαγορά του δανείου. 

Αν δεν είναι ο Ολυμπιακός και ο ιδιοκτήτης του πίσω από αυτή την κίνηση τότε μπορούν να προκύψουν αλλαγές στο στάτους του κρατικού γηπέδου που εκμεταλεύεται η ομάδα του λιμανιού. Σίγουρα όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να παραμένει απλήρωτο το δάνειο όταν θα ανήκει σε όμιλο του εξωτερικού που δεν θα έχει κανένα… πολιτικό κόστος στην Ελλάδα και δεν θα φοβάται κανέναν Ολυμπιακό. 

Άγνωστο είναι βέβαια το αν θα γίνει αυτό ποιος θα είναι ο σκοπός του Ελληνα επιχειρηματία, αν δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, αφού ουσιαστικά θα είναι εν δυνάμει ιδιοκτήτης του γηπέδου που παίζει ο Ολυμπιακός.

Look who’s talking... για κρατικά γήπεδα!

To ποσό των 20 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, προκάλεσε ένα νέο μπαράζ "ερυθρόλευκων" επιθέσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, με ατάκες περί... «τζαμπασοφιάς», που ακούγονται άλλωστε εδώ και πολύ καιρό. 

Μπορεί όμως να φωνάζει το Ολυμπιακό "μπλοκ" για το γήπεδο της "Αγιάς Σοφιάς" στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν ο δρόμος για την κρατική επιχορήγηση σε νέα γήπεδα άνοιξε με το "Γ.Καραϊσκάκης"; Μία πρόχειρη ματιά στο παρελθόν άλλωστε, αρκεί για να βρει κανείς ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το πως παραχωρήθηκε το φαληρικό γήπεδο στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια, ως μέρος των Ολυμπιακών Έργων του 2004. 

Τα ρεπορτάζ της εποχής ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και μάλιστα είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, αναφορικά με τους όρους παραχώρησης του γηπέδου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι οποίοι ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκοί για τους Πειραιώτες. 

Μία από τις βασικές μάλιστα «διευκολύνσεις» που περιλάμβανε η σχετική σύμβαση, είναι το γεγονός πως: «Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του σταδίου, θα καταβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η υποχρέωση της ως άνω καταβολής αρχίζει 15 χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». 

Για μία 15ετία δηλαδή, οι "ερυθρόλευκοι" απαλλάσσονταν από την καταβολή των νόμιμων ποσοστών για τη χρησιμοποίηση του γηπέδου και τα χρήματα μάλιστα αυτά θα πήγαιναν στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η "Στάδιο Καραϊσκάκη ΑΕ", όπου κύριος μέτοχος ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλής. Το γήπεδο δηλαδή θα αποπληρωθεί με χρήματα που εκχωρήθηκαν διά νόμου από τη ΓΓΑ στον Ολυμπιακό, όπως σημείωνε και το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας από τον κορυφαίο δημοσιογράφο Φίλιππα Συρίγο, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους...

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο: «Στάδιον Κοκκαλισκάκη με λεφτά της ΓΓΑ» στις 19/2/03...

Ο μύθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε επικοινωνιακά η εκχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Σ. Κόκκαλη, καταρρέει!

Οπως αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση του Ολυμπιακού ΣΦΠ της 14/10/2003, τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων που πήρε ο Σ. Κόκκαλης για την ανέγερση του σταδίου θα αποπληρωθεί με χρήματα που ειδικά γι' αυτό το σκοπό παραχώρησε η ΓΓΑ στον Ολυμπιακό, κατόπιν ειδικής νομοθετικής ρύθμισης! Ιδού το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Τα επιχειρήματα
Τα κύρια επιχειρήματα της κυβέρνησης για την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό ΣΦΠ (και μέσω αυτού στον Σ. Κόκκαλη) ήταν δύο:

*Πρώτον, το κράτος θα απέφευγε τη σχετική δαπάνη.

*Δεύτερον, ο Ολυμπιακός θα έφτιαχνε το έργο ταχύτερα, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς.

Το πλήρες σκεπτικό αποτυπωνόταν στην απόφαση της 42ης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής συντονισμού ολυμπιακής προετοιμασίας, στις 27/11/2002. Ιδού τα σχετικά αποσπάσματα:

1. «Η ΔΕΣΟΠ εστάθμισε την έκταση της παρέμβασης που πρέπει να γίνει στο Στάδιο Καραϊσκάκη, την ανάγκη αυτή να ολοκληρωθεί κατά προτίμηση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το μέγεθος της αναγκαίας επέμβασης. Η πραγματοποίηση του έργου αυτού, με τη διαδικασία των δημόσιων έργων, είναι αμφίβολη χρονικά και επιβαρύνει το Δημόσιο με μια δαπάνη που είναι λογικότερο να καταβληθεί από τον βασικό χρήστη του ανακαινισμένου σταδίου». Η ΔΕΣΟΠ έλαβε επίσης υπόψη της, το γεγονός πως ανεξάρτητα από το ποιος θα καταβάλει το κόστος της ανακαίνισης του σταδίου, αυτό εκ των πραγμάτων θα λειτουργεί στη συνέχεια ως έδρα του Ολυμπιακού. Είναι άρα προτιμότερο η δαπάνη να καταβληθεί από τον Ολυμπιακό και όχι από το Δημόσιο».

*Η κυβέρνηση λοιπόν, αν και είχε ήδη δρομολογήσει δαπάνη περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δραχμών για το 2004, εμφανίζεται στην περίπτωση του Καραϊσκάκη, δηλαδή ενός ακόμα ολυμπιακού έργου, να τσιγκουνεύεται ένα ποσόν γύρω στα 20 δισ. Και για να μην το δαπανήσει, εκχωρεί το στάδιο για 49 χρόνια στον Σ. Κόκκαλη!

*Μάλιστα, στην ίδια απόφαση της ΔΕΣΟΠ, γίνεται σαφές ότι «ο Ολυμπιακός (και ως ΣΦΠ και ως ΠΑΕ) αναλαμβάνει την υποχρέωση (και αυτό συνιστά όρο της παραχώρησης, με ποινή ανάκλησης), να κατασκευάσει με πλήρη αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με δική του αποκλειστικά δαπάνη, νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο με βάση τις προδιαγραφές της FIFA».

*Τελικά, στην πορεία, δηλαδή κατά την ψήφιση της απαραίτητης τροπολογίας στη Βουλή και την κατάρτιση και την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του σταδίου από την ΓΓΑ στον Ολυμπιακό ΣΦΠ, «η δική του αποκλειστική δαπάνη» σχετικοποιήθηκε μέχρι του σημείου που να μπορεί βάσιμα να πιθανολογηθεί ότι, κατ' ουσίαν, το Στάδιο Καραϊσκάκη χτίζεται τελικά με χρήματα της ΓΓΑ!


Η τροπολογία

Η τροπολογία με την οποία νομιμοποιήθηκε η εκχώρηση του σταδίου στον Ολυμπιακό ΣΦΠ (και κατόπιν στον Σ. Κόκκαλη) στο άρθρο 4, παράγραφος Ε, αναφέρει:

2. «Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του σταδίου, θα καταβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η υποχρέωση της ως άνω καταβολής αρχίζει 15 χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

*Με βάση τη διατύπωση της παραπάνω τροπολογίας, οι αμύητοι είναι δυνατόν να θεωρήσουν ότι, ίσως και καταχρηστικά, μετά την παρέλευση 15ετίας καλείται ο Ολυμπιακός να καταβάλει το 15% των εσόδων στη ΓΓΑ. Στην πραγματικότητα όμως και κατ' εξαίρεση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο Ολυμπιακός απαλλάσσεται επί 15 χρόνια από την καταβολή των νομίμων ποσοστών!

*Στη σύμβαση παραχώρησης του σταδίου (άρθρο 4, παράγραφος 4,2) γίνεται απολύτως σαφές ότι η καταβολή του 15% από το 2019 και μετά, είναι μια ακόμα παραχώρηση του κράτους προς τον Ολυμπιακό. Ιδού:

3. «Ποσοστό 15% επί των εσόδων, από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του σταδίου κατά την έννοια της υφιστάμενης αθλητικής νομοθεσίας, θα καταβάλλεται στη ΓΓΑ. Η υποχρέωση της ως άνω καταβολής αρχίζει δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ομολογία

Η νέα αυτή παραχώρηση ξενίζει, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί το σκανδαλώδες σκεπτικό της, αν δεν ερχόταν να το αποκαλύψει ο ίδιος ο Ολυμπιακός ΣΦΠ, στην ανακοίνωση που έβγαλε την Τρίτη 14/10/2003.

4. «Ο Ολυμπιακός ΣΦΠ -λέει η ανακοίνωση- λαμβάνει ό,τι δικαιούνταν εκ του νόμου. Το 15% επί των εσόδων καταβάλλεται από την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την αποπληρωμή των δανείων μέχρι το 2019 και ακολούθως στη ΓΓΑ, παρ' ότι η τελευταία δεν συμμετέχει ούτε στο κόστος κατασκευής, ούτε και στο κόστος λειτουργίας του γηπέδου»!

*Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ομολογία του Ολυμπιακού ΣΦΠ, τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων που έλαβε η «Στάδιο Καραϊσκάκη Α.Ε.» (στην οποία ο Σ. Κόκκαλης συμμετέχει κατά 70%) για την ανέγερση του σταδίου θα αποπληρωθεί με χρήματα (δηλαδή το 15%) που εκχωρήθηκαν διά νόμου από τη ΓΓΑ στον Ολυμπιακό.

*Παρ' όλα αυτά ο ΟΣΦΠ στην ανακοίνωσή του συμπεριφέρεται... σαν να κάνει χάρη στη ΓΓΑ, επειδή έστω και από το 2019 θα της δίνει το νόμιμο ποσοστό της, από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις. «Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σου ανέβει στο κρεβάτι», δεν λέει ο λαός;

Υστερα απ' όλ' αυτά νομίζω ότι όλοι πια μπορούν να αντιληφθούν πλήρως, γιατί η κυβέρνηση φύλαγε ως επτασφράγιστο μυστικό τη σύμβαση, γιατί δεν άρθρωσε λέξη μετά την αποκάλυψή της και γιατί αντίθετα ο Ολυμπιακός ασκεί (με εκπομπές από το κανάλι του προέδρου και συνεχή δημοσιεύματα στην εφημερίδα του προέδρου) τρομοκρατία σ' αυτούς που τόλμησαν να την αποκαλύψουν”.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2003, μερικούς μήνες δηλαδή πριν την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2004». 

«Στάδιον ... Κοκκαλισκάκη»!

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 12/10/03 ο Φίλιππος Συρίγος είχε δημοσιεύσει ακόμη ένα ρεπορτάζ στην “Ελευθεροτυπία” για το φαληρικό γήπεδο, με τίτλο «Στάδιον ... Κοκκαλισκάκη!», στο οποίο αποκάλυπτε ακόμη πιο αναλυτικά τα προνόμια που προέκυπταν για τον Ολυμπιακό από τη σύμβαση με τη ΓΓΑ για το "Καραϊσκάκη". Ανάμεσα στα άλλα, αποκαλύπτεται ότι συμφωνήθηκε ο Ερασιτέχνης να μη λαμβάνει το 10% που δικαιούται από εισιτήρια, διαφημίσεις, εμπορικές χρήσεις κ.α.

Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφερε το δημοσίευμα της εποχής:

Η παραχώρηση του σταδίου Καραϊσκάκη, για 49 ολόκληρα χρόνια, στον Ολυμπιακό, κρίθηκε ότι από μόνη της δεν ήταν ικανοποιητική για το σύλλογο, τους οπαδούς και κυρίως τον πρόεδρο, Σωκράτη Κόκκαλη!

Γι' αυτό, όπως προκύπτει από τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης του σταδίου, την οποία οι αρμόδιοι κρατούσαν μέχρι τώρα μυστική, η ΓΓΑ θα χορηγήσει στον Ολυμπιακό και οποιαδήποτε πλεονεκτήματα, προνόμια, επιχορηγήσεις, ευεργετήματα, ανταλλάγματα και διευκολύνσεις, «τις οποίες ήθελε παραχωρήσει για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, σε οποιοδήποτε σωματείο το οποίο συμμετέχει σε ΑΑΕ που αγωνίζεται στην Α' εθνική κατηγορία».

Αμέσως αμέσως, δηλαδή, συνάγεται ότι από τη στιγμή που η ΓΓΑ ανέλαβε το κόστος κατεδάφισης του γηπέδου της ΑΕΚ, θα πρέπει να ανέλαβε και το κόστος κατεδάφισης του σταδίου Καραϊσκάκη, έτσι ώστε ο Σ. Κόκκαλης, στον οποίο ουσιαστικά παραχωρήθηκε το στάδιο, να μη θεωρήσει εαυτόν αδικημένο!

Οσο για τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα, προνόμια, επιχορηγήσεις, ευεργετήματα, ανταλλάγματα και διευκολύνσεις, ο θεός και η ψυχή αυτών που τα εκχώρησαν και εκείνων που έχουν λαμβάνειν...

Αλλωστε, όπως λέει η σύμβαση, ολ' αυτά συμφωνήθηκαν επειδή «το σωματείο θα αναλάβει χωρίς επιβάρυνση της ΓΓΑ την ολοκλήρωση του παρόντος έργου»!


Η «Αθήνα 2004»

Ομως, προφανώς, επειδή η όποια συνεισφορά της ΓΓΑ στην ανέγερση του Καραϊσκάκη δεν κρίθηκε, ούτε αυτή, ικανοποιητική, την προσπάθεια του Σ. Κόκκαλη θα συνδράμει και η «Αθήνα 2004» με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την κατασκευή του πάρκινγκ (περίπου 1.130 θέσεων) και ό,τι άλλο απαιτηθεί στο πλαίσιο των «ολυμπιακών προσαρμογών» του...

Χαρακτηριστικά στη σύμβαση αναφέρεται ότι «όλοι οι προβλεπόμενοι χώροι υποστήριξης του γηπέδου, όπως καταστήματα αθλητικών ειδών, εντευκτήρια, εστιατόρια, αίθουσες πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, μουσείο, megastore, γυμναστήριο, καταστήματα cafe, θα παραδοθούν με όλη την υποδομή των δικτύων εγκαταστάσεων αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αλλά ανοιχτοί και αδιαμόρφωτοι»!

Που σημαίνει ότι οτιδήποτε απ' όλ' αυτά θεωρηθεί απαραίτητο για το 2004, πρέπει να το αποπερατώσει με δικές της δαπάνες, προς όφελος του Σ. Κόκκαλη, η Οργανωτική Επιτροπή του 2004...

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και «ο πολυώροφος κτιριακός όγκος που αναπτύσσεται άνωθεν της βασικής στάθμης εισόδου στο γήπεδο, ο οποίος θα παραδοθεί με όλη την υποδομή δικτύων -ως προς τους χώρους εστιατορίων, champions club και σουίτες επισήμων, αλλά χωρίς βασικές διαμορφώσεις»!

Όσο για τους χώρους διοίκησης του σταδίου, θα παραδοθούν διαμορφωμένοι μόνο όσον αφορά... τα εξωτερικά τους τοιχώματα.

Η παράδοση του σταδίου στην «Αθήνα 2004» θα γίνει στις 30.6.2004, δηλαδή περίπου 40 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορεί, όμως, για κάποιες εργολαβίες, η παράδοση αυτή να παραταθεί μέχρι τις 31.7.2004, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, υποχρεούται από τις 31.5.2004 (περίοδος συνύπαρξης) να διαθέσει το στάδιο στην ΟΕΟΑ, «προκειμένου η τελευταία να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες εργασίες και επεμβάσεις προσαρμογής του σταδίου, του περιβάλλοντος χώρου και των χώρων στάθμευσης...».

Και για να μην υπάρχουν επικίνδυνες παρεξηγήσεις, ρητά συμφωνείται ότι «οποιοδήποτε κόστος συνδέεται με τη λειτουργία και τη χρήση του σταδίου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και κάθε δαπάνη για την προσαρμογή του σταδίου σε απαιτήσεις της ΟΕΟΑ, βαρύνουν αποκλειστικά την ΟΕΟΑ και όχι το σωματείο».

Τι θα συμβεί, όμως, αν ο Ολυμπιακός δεν παραδώσει έγκαιρα (ή και καθόλου) το στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Με βάση το σκεπτικό της ΔΕΣΟΠ (συνεδρίαση της 27.11.02) και τα όσα ψήφισε κατόπιν η Βουλή, θα περίμενε κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση η σύμβαση θα ακυρωνόταν και το στάδιο θα επέστρεφε στην ΕΟΕ από την οποία ουσιαστικά διά της βίας το απέσπασε η κυβέρνηση για να το παραχωρήσει στον Ολυμπιακό.

Αμ δε, όμως! Αν, λοιπόν, το στάδιο, με ευθύνη του Ολυμπιακού δεν χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε απλώς καταπίπτει υπέρ της ΓΓΑ το σύνολο των εγγυήσεων (2,5 εκατ. ευρώ) και «η ΓΓΑ συμφωνεί ήδη και αποδέχεται ότι τα παραπάνω ποσά αποτελούν πλήρη και ολοσχερή αποζημίωσή της για την προκληθησόμενη ζημιά από τη μη παράδοση του σταδίου για την τέλεση του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου».

Ασυδοσία

Φυσικά, το σύνολο του έργου πρέπει να παραδοθεί ένα και πλέον χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς και συγκεκριμένα στις 30.9.2005. Αν ο Ολυμπιακός καθυστερήσει την παράδοση, «η ΓΓΑ δικαιούται να αξιώσει κάθε θετική η υποθετική ζημιά της». Τρέχα γύρευε, δηλαδή...

Επειδή το «σωματείο», δηλαδή ο Ολυμπιακός και στην πραγματικότητα ο Σ. Κόκκαλης, θα μπορούσε να αισθανθεί άβολα απ' όλες τις παραπάνω... ασφυκτικές δεσμεύσεις, η ΓΓΑ του παρεχώρησε «δυνάμει της παρούσας, το δικαίωμα να προβεί σε οιαδήποτε εσωτερική τροποποίηση ή και μεταρρύθμιση στις εγκαταστάσεις του σταδίου, που είναι τυχόν αναγκαία για να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίησή τους για τη συμφωνηθείσα χρήση».

Δηλαδή, εμπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε...

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση παρεχώρησε μόνο κατ' επίφαση το στάδιο Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ), ο οποίος και υπογράφει, διά του προέδρου του Λ. Θεοδωρακάκη και του γεν. γραμματέα, Π. Σιούφα, τη σχετική σύμβαση.

...Βάρος

Στην ουσία, το στάδιο πήγε συστημένο στον Σ. Κόκκαλη, ο οποίος είχε κάνει και όλες τις διαπραγματεύσεις, χάρη στην παρακάτω παράγραφο της σύμβασης:

«Για την κάλυψη των δαπανών κατασκευής του σταδίου, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (...) αυτού, δημιουργίας των χώρων στάθμευσης (...), καθώς και συντήρησης και λειτουργίας του σταδίου, το σωματείο μπορεί να εκχωρήσει και να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του αντίστοιχα, που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση παραχώρησης, σε τρίτους».

Το στάδιο Καραϊσκάκη, λοιπόν, για τα επόμενα 49 χρόνια, θα ανήκει στον Σ. Κόκκαλη και μάλιστα χωρίς ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός να δικαιούται τα προβλεπόμενα από το νόμο έσοδα (ποσοστό επί των εισιτηρίων, διαφημιστικών πινακίδων και εμπορικών χρήσεων), καθώς στη σύμβαση γίνεται αναφορά στην τροπολογία με την οποία η Βουλή είχε φροντίσει (δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 56 του νόμου 2725/99) να απαλλάξει τον Σ. Κόκκαλη από αυτό το... δυσβάσταχτο βάρος!

Οσον αφορά δε, τις αντίστοιχες υποχρεώσεις προς την ΓΓΑ (15% επί των εισιτηρίων και των διαφημιστικών πινακίδων, αλλά κανένα ποσοστό επί των εισπράξεων από τις εμπορικές χρήσεις του σταδίου), ο Σ. Κόκκαλης θα αρχίσει να τις εκπληρώνει 15 χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων! Δηλαδή, το 2019...

Η ΓΓΑ, πάντως, δεν μερίμνησε μόνο για τον Σ. Κόκκαλη, αλλά και για τους αγέννητους απογόνους του, καθώς προβλέπει ότι μετά τη λήξη της 49ετούς παραχώρησης, το στάδιο επιστρέφεται σε όποια κατάσταση βρίσκεται τη στιγμή εκείνη. Εκ του ασφαλούς, δηλαδή, ερείπιο!».

Συρίγος: «Τζάμπα οι μαχαιριές»!

Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα άλλο άρθρο του δημοσιογράφου αρκετά χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2009, όπου ξεκάθαρα συνδέει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στις 18/10/04, με τις αποκαλύψεις του για το γήπεδο "Καραϊσκάκη". Παράλληλα με αφορμή τις συζητήσεις Κόκκαλη-Μαρινάκη για τη μεταβίβαση των μετοχών, συνοψίζει το πώς κατέληξε στον Ολυμπιακό το φαληρικό γήπεδο. 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τζάμπα οι μαχαιριές

Πήγε στράφι το μάθημα που πήρα τον Οκτώβριο του 2004. Γιατί να το κρύψω, άλλωστε; Μετά τις τέσσερις πισώπλατες μαχαιριές που εισέπραξα, εκείνο το απόγευμα στην Καλλιθέα, ναι είχα... πειστεί ότι το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ανήκει στον Ολυμπιακό και το λαό του!

Όμως, αυτές τις μέρες διαβάζω ότι ο εφοπλιστής Ε. Μαρινάκης, εκτός από την αγορά της ΠΑΕ, διαπραγματεύεται με τον Σ. Κόκκαλη και την αγορά, αρχικά ενός μέρους, του γηπέδου. Το οποίο γήπεδο, επίσης διαβάζω, ανήκει στην εταιρεία «Καραϊσκάκη Α.Ε.», συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σ. Κόκκαλη.

Μα, αυτό ακριβώς δεν είχα αποκαλύψει από τις στήλες της «Κ.Ε.» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με συνέπεια να στοχοποιηθώ ως εχθρός του Ολυμπιακού; Και πώς γίνεται το απαγορευμένο μυστικό τού τότε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την αλλαγή φρουράς στην ΠΑΕ Ολυμπιακός σήμερα και ταυτόχρονα να αναφέρονται, πια, σ' αυτό φόρα-παρτίδα σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης;

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα καλαμπούρια και ας ξαναδούμε εν συντομία την όλη ιστορία, χωρίς φόβο και πάθος, αφού τώρα πια όλοι ξέρουμε ή έστω μπορούμε, απαλλαγμένοι από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, να κατανοήσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί τότε και ποιος ήταν ο ρόλος του καθενός.

Η κυβέρνηση Σημίτη επιδίωκε την εύνοια των οπαδών του Ολυμπιακού και γι' αυτό αποφάσισε να παίξει με το Στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο εμφανίστηκε να παραχωρεί τάχα στον ιστορικό σύλλογο του Πειραιά, ενώ στην πραγματικότητα το δώρισε, με τη σύμφωνη γνώμη και της Ν.Δ., στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σ. Κόκκαλη. Ο οποίος Κόκκαλης ανέλαβε να το γκρεμίσει και στη θέση του να ανεγείρει ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο το οποίο θα εχρησιμοποιείτο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Κόκκαλης συνέστησε την εταιρεία «Καραϊσκάκη Α.Ε.» (μέτοχός της ο ίδιος κατά 99,98% και κατά το υπόλοιπο 0,02% ο Λούβαρης), η οποία δανειοδοτήθηκε με 60 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση του έργου. Ταυτόχρονα, συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι για να μην αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, επί 15 χρόνια που θα αποπλήρωνε το δάνειο, δεν θα κατέβαλλε στη ΓΓΑ το 15% επί των πάσης φύσεως εσόδων (εισιτήρια, σουίτες, καταστήματα, διαφημίσεις, πάρκινγκ, συναυλίες) όπως ο νόμος ορίζει.

Επιπλέον, ο Κόκκαλης απαλλάχτηκε και από την υποχρέωση να καταβάλλει 10% επί των εσόδων στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, γι' αυτό και τότε θέσπισε τις περίφημες εισφορές των μελών με τις οποίες υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός ΣΦΠ θα αναπλήρωνε τα απολεσθέντα έσοδα.

Συμπερασματικά, ο Κόκκαλης, ξαλαφρωμένος από το 25% που θα έπρεπε να καταβάλλει στη ΓΓΑ και τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, αποπλήρωσε το δάνειο με την μικρότερη δυνατή προσωπική του οικονομική επιβάρυνση και με δεδομένο ότι η παραχώρηση του οικοπέδου τού είχει γίνει εντελώς δωρεάν, βρέθηκε, για 40 χρόνια, κύριος μιας προνομιακής επιχείρησης, χωρίς ουσιαστικά να έχει επενδύσει...



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top