0
«Πρόκειται για ζητήματα, που έχουν κοινωνικό πρόσημο και κυρίως διαμορφώνουν ένα δίκαιο σύστημα μέσα στον χώρο του στρατού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», που είναι σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, πριν φτάσει στην Ολομέλεια.


Αναφερόμενος στα βασικότερα των θεμάτων που έχει στόχο να ρυθμίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Ρήγας εξήγησε: «Είναι ένα συνολικό νομοσχέδιο, που αφορά θέματα των στρατευσίμων, αλλά και των μονίμων.

Μειώνεται η θητεία για τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες είναι πολύτεκνες --από πέντε παιδιά και πάνω όλα τα αγόρια θα υπηρετούν έξι μήνες θητεία [...] Μειώνεται στους 8 μήνες η θητεία για τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών.

Στα παιδιά, τα οποία λόγω της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν και έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι δίδεται η δυνατότητα, αν μέχρι το 2020 έλθουν και υπηρετήσουν τη θητεία τους, να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα που τους αφορούσαν, είτε διοικητικά, είτε οικονομικά.

Στους αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι υπηρετούν εναλλακτική θητεία 15 μηνών, σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η εναλλακτική θητεία μειώνεται στους 12 μήνες.

Υπάρχουν κι άλλα θέματα, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όπως για τα παιδιά, τα οποία είχαν περάσει σε στρατιωτικές σχολές, παρουσίασαν προβλήματα υγείας και τίθενται εκτός των σχολών. Τα παιδιά αυτά θα συνεχίσουν και θα μπουν σε άλλες υπηρεσίες, πέρα από αυτές που είναι μάχιμες».

«Πολιτική μάχη δύο κόσμων στις ευρωεκλογές»

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ο κ.Ρήγας επισήμανε ότι «θα δοθεί πολιτική μάχη δύο κόσμων διαφορετικών, η οποία αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα και το ποιους ευρωβουλευτές θα εκλέξουμε έχει πολλή μεγάλη σημασία για το τι θα έχουμε την επόμενη μέρα ως δυναμική στην Ευρώπη, αν θα πάει η ΕΕ προς προοδευτική κατεύθυνση, ή αν θα συντηρητικοποιηθεί περισσότερο».

Σχολιάζοντας την δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο πήχης της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι στις 3,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας παρατήρησε πως «έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ο κ. Γεωργιάδης, ότι όλο αυτό το κλίμα, που διαμορφώνουν μέσω των δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ, είναι μια φούσκα», άρα, «προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα αντιλαμβανόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές θα είναι πρώτο κόμμα».

«Η Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο αν. ΥΠΕΘΑ, «ουσιαστικά ακολουθεί το άρμα ενός μέρους της Δεξιάς στην Ευρώπη, όχι προοδευτικής κατεύθυνσης, αλλά της πιο ακραίας της πλευράς, δηλαδή του κ.Βέμπερ και του κ.Όρμπαν».

Ερωτηθείς για το εγχείρημα της συγκρότησης ευρύτερου προοδευτικού μετώπου είπε πως «η ανταπόκριση δεν είναι μόνο στο εποικοδόμημα, στο πολιτικό υποκείμενο, αλλά έχει να κάνει και με τον κόσμο και τους απλούς προοδευτικούς πολίτες ή μεσαία στελέχη, που έχουν κοινωνική παρουσία σε όλη την Ελλάδα».

Σχετικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Η ηγεσία του έχει πάρει ακραία συντηρητική στροφή αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά έχει προσδεθεί στο άρμα της ΝΔ και αυτό που λέει ότι "θέλουμε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" [...] σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ και λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να απαντήσει ο προοδευτικός κόσμος και απέναντι σε αυτή τη λογική του ΚΙΝΑΛ».

«Η ΝΔ αποφεύγει να απαντήσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Ενόψει, εξάλλου, της αυριανής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις διατάξεις του Συντάγματος που θα παραπεμφθούν τελικά προς αναθεώρηση από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, ο κ. Ρήγας τόνισε πως σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση, το περιεχόμενο της διάταξης είναι προς αυτή την κατεύθυνση». «Από εκεί και πέρα η επόμενη Βουλή, η οποία θα προχωρήσει στις αναθεωρητέες διατάξεις, θα είναι αυτή που θα αποφασίσει. 

Η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ακόμη αν θα στηρίξει, εμείς κάναμε ξεκάθαρη πρόταση, ενισχύουμε την αποδέσμευση», είπε, σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είπε να στηριχθεί ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ΝΔ δεν έχει απαντήσει, αποφεύγει να απαντήσει».

Σχολιάζοντας, τέλος, το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup και τις αποφάσεις του, σε σχέση με την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, που προέρχεται από την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών- μελών της ΕΕ από την αγορά ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ρήγας είπε:

«Υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα, τεχνική στις λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί, άρα η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα θα γίνει. 

Δεν είναι δανεισμός, είναι χρήματα τα οποία μας ανήκουν. Δεν επηρεάζει την οικονομία μας αυτό, γιατί ό,τι έχουμε ανάγκη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας την επόμενη περίοδο τα έχουμε καλύψει όλα, απλώς αυτό θα είναι ενισχυτικό -και θα είναι δίκαιο γιατί είναι δικά μας χρήματα- προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Σχετικά με την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, σημείωσε: «Μπήκαμε πλέον στην κανονικότητα κι αυτό δείχνει και το επιτόκιο που υπήρξε [...] Βλέπω από τα στοιχεία χθες ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το 3,90% στο 3,85%. Δείχνει ότι οι αγορές ανταποκρίνονται και εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και δεν υπάρχει προσπάθεια κερδοσκοπίας. Δεν υπάρχει αρνητικό μήνυμα από τις αγορές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top