0
Διαχωριστική γραμμή φαίνεται πως τραβάει η Αμερική με την Τουρκία η οποία επιμένει -όχι τυχαία- στους S-400 ρισκάροντας να χάσει τους F-35. 


Οι Αμερικανοί εμφανίζονται ανελαστικοί και οι Τούρκοι είναι πιο κοντά στη Ρωσία. Με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα ενεργειακά, να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μεσόγειο με τις δύο τελευταίες να λειτουργούν ως εξαπτέρυγα των ΗΠΑ

Κατόπιν τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν θετικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενδιαφέρονται για αυτήν, κρίνοντας ότι οι τρεις χώρες αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε βαθμό που οι ίδιες οι ΗΠΑ να θέλουν και με τη δική τους παρουσία να ενισχύσουν αυτό το σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον της Αμερικής εστιάζεται στην ασφάλεια της περιοχής. Αμερικανικές δυνάμεις θα ασχοληθούν με θέματα ενέργειας και τρομοκρατίας και θα δημιουργήσουν το ανάχωμα σε όσους σχεδιάζουν επιθέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας, και πως αυτό δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η Κύπρος, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο κ. Προδρόμου είπε πως στο πλαίσιο της συνόδου θα γίνει συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών “και με αυτό τον τρόπο έχουμε ουσιαστικά και μια τετραμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ. Έτσι αναβαθμίζεται και η προηγούμενη τετραμερής που είχε γίνει στο Μπερ Σεβά τον περασμένο Δεκέμβριο”, σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως στην Τριμερή στην Μπερ Σεβά εκπροσωπήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δια του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ εξελίσσεται διαρκώς και δίνει αποτελέσματα. Η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, επιχειρηματικότητας κ.ο.κ. προωθείται με βάση τις συμφωνίες που έχουν προκύψει και το γενικό πλαίσιο της Τριμερούς, ανέφερε.

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή αυτό αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση συμφερόντων που υπάρχει στις θάλασσές μας ως προς τα ενεργειακά, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την αξιοπιστία της δυναμικής ασφάλειας και σταθερότητας μέσα από συνεργασίες, την οποία αναπτύσσει η χώρα μας, απέναντι σε πηγές και συμπεριφορές έντασης και αποσταθεροποίησης, επεσήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top