0
Προς αναθεώρηση βαίνει τελικά το άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, καθώς συγκέντρωσε τελικά την απαιτούμενη πλειοψηφία.


Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο συγκέντρωσε 156 ψήφους.

Την ίδια ώρα, το άρθρο 32 για την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, συγκέντρωσε 224 ψήφους.

Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32 του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των εκλογών. 
Επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή 4ετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρακτικά, η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου, χάρη στο ελιγμό της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν.
Αφού όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αρα, εφόσον στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την σχετική διάταξη όπως εκείνη επιθυμεί.
Και να προωθήσει το δικό της σχέδιο πλέον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει 3 ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δεν θα υπάρξει ανατροπή κυβέρνησης όπως το 2014

Αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο του 2020, όπου με αφορμή τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι σε πρόωρες εκλογές.
Οπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Με δύο λόγια η αναθεώρηση του άρθρου 32 από την επόμενη Βουλή, στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο του να προκαλεί πρόωρες εκλογές, με αφορμή την μην συναίνεσή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top