0
Βαριά ήττα υπέστη η Τερέζα Μέι, στην ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ!



Συνολικά 432 βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού και μόλις 202 ψήφισαν υπέρ.

Αυτή ήταν η πιο βαριά ήττα για βρετανική κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με το Business Insider.



“Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει”, δήλωσε η Μέι λίγο μετά το “πατατράκ”. “Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο”, προσέθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.


Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο, σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί την Τετάρτη, «προκειμένου οι βουλευτές να εκφραστούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης».

“Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920”, τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.



Μόλις ανακοινώθηκαν το αποτέλεσμα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter.

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν την θέλει, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;», έγραψε.

Ηχηρές ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών, στην ομιλία της Τερέζα Μέι πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit. Πολλές φορές μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του κοινοβουλίου, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να μιλά.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της απέρριψε τις άλλες επιλογές που προτείνουν όσοι είναι αντίθετοι με τη συμφωνία: την επαναδιαπραγμάτευση, ένα νέο δημοψήφισμα, την αποχώρηση χωρίς συμφωνία αλλά και τις εκλογές.

«Οι βουλευτές έχουν καθήκον να υλοποιήσουν τις δημοκρατικές επιθυμίες του βρετανικού λαού. Ενα δεύτερο δημοψήφισμα θα προκαλούσε μεγαλύτερη διχόνοια», είπε η Μέι, που απέρριψε και το ενδεχόμενο «διαζυγίου» με την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Δεν θα υπήρχε μεταβατική περίοδος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Απουσία συμφωνίας θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε συνεργασία στην ασφάλεια με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Η Μέι αναφέρθηκε στο αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν για εκλογές. «Αυτό δεν αφορά το τι είναι καλύτερο για τον ηγέτη των Εργατικών, αλλά το τι είναι καλύτερο για τη χώρα», σχολίασε η πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν γίνονταν εκλογές, οι επιλογές που θα αντιμετώπιζε η χώρα έπειτα από αυτές θα παρέμεναν οι ίδιες. «Κάποιοι πιστεύουν ότι καταψηφίζοντας αυτή τη συμφωνία μπορούν να κάνουν την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να πετύχει μία καλύτερη. Ομως η ΕΕ δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ακόμη.

«Εχοντας απορρίψει όλες τις άλλες επιλογές, μία απομένει: να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε η Μέι. «Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με αυτή τη συμφωνία, μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε. «Ως πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσα να προτείνω ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας». Η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρότερα για να έχουμε μαζί μας το κοινοβούλιο», πρόσθεσε, και σε εκείνο το σημείο ήταν εντονότερη η αντίδραση των βουλευτών.


«Αυτή είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που θα μετάσχει ο καθένας από εμάς σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του. Εχει έρθει η ώρα όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες. Μια απόφαση που θα πρέπει να αιτιολογήσουμε και να ζήσουμε με αυτή για πολλά χρόνια. Κάθε ψήφος κατά της συμφωνίας είναι ψήφος για αβεβαιότητα και διχασμό», προειδοποίησε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top