0
Ύστερα από τις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού για ένωση της Σερβίας με τη Δημοκρατία Σέρπσκα, τα Τίρανα βρίσκονται σε μεγάλη ταραχή. Οι Αλβανοί πάγωσαν καθώς μια τέτοια εξέλιξη ίσως αποτελέσει καθοριστικό εμπόδιο για τα αλβανικά σχέδια.

Οι Αλβανοί και η «κυβέρνηση» του Κοσόβου προκαλούν συνεχώς, μιλώντας για κατάργηση συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες και εν τέλει ενοποίηση. Σερβία και Ρωσία δεν επιθυμούν την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων και έτσι, το σενάριο να ενσωματωθούν στη Σερβία οι Σερβοβόσνιοι είναι πολύ πιθανό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού της Ασφάλειας και υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Γραφείου, ότι «η ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και τα δικαιώματα των Σέρβων στο νότιο τμήμα της επαρχίας μας».

Ο υπουργός είπε ότι η κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσόβου έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 και ότι όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τμήματος της περιοχής αυτής, αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Η Δημοκρατία της Σερβίας με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο όπως απαιτείται από την Ευρώπη και τον κόσμο, θα αντιδράσει για να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: Αν ενεργούσαμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο, τότε θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο με τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

«Τότε θα βλέπαμε πώς θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι θα σιωπούσαν όλοι. Για αυτό ακριβώς προειδοποιούμε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244, το διεθνές δίκαιο και ότι γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας», είπε.

Ο Στεφάνοβιτς μετά τη συνάντηση του Γραφείου Συντονισμού των Υπηρεσιών Ασφαλείας, κατά την οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δήλωσε ότι θα ενισχυθεί η καταπολέμηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρουν στο έδαφος της Σερβίας.

ΠΗΓΗ: pentapostagma

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top