0
Δεν περνάει η Συμφωνία των Πρεσπών ούτε από την Βουλή των Σκοπίων, καθώς το VMRO αρνείται και να υποστηρίξει και να ψηφίσει. Όπως έχουμε αναφέρει, ο Ζ. Ζάεφ χρειάζεται βουλευτές, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Σταθερά στη γραμμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε το VMRO, δια του προέδρου του Χριστιάν Μιτσόκφσκι, ο οποίος σε δηλώσεις του υπονόησε πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει στις αλλαγές του συντάγματος.

«Οι “Μακεδόνες” ζουν εδώ, η ταυτότητά μας, η γλώσσα μας είναι “Μακεδονική”, οι πρόγονοί μας είναι “Μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος [σ.σ. η αποχή δηλαδή], επικράτησε της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως όσοι απείχαν, αλλά και όσοι καταψήφισαν τη Συμφωνία, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα.

Καταλήγοντας τόνισε πως «ο κ. Ζάεφ να μην ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, αλλά καλύτερα να ετοιμαστεί για πολιτική αποστρατεία».

Νωρίτερα, το VMRO κατήγγειλε νοθεία στην εκλογική διαδικασία, κάνοντας λόγο για απότομη άνοδο της συμμετοχής σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διασικασία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κόμματος, στην περιφέρεια του Chair η συμμετοχής ξαφνικά εκτινάχθηκε από το 27% στις 3 μμ στο 60% στις 6.30 τοπική ώρα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το VMRO, ότι κάθε δύο ώρες προστίθεντο περίπου 500 ψήφοι.

Σύμφωνα πάντως με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τη διαδικασία του δημοψηφίσματος παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και 493 διεθνείς.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 20% των εκλογικών περιφερειών, το «ναι» στη συμφωνία με την Ελλάδα συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό του 91,3%, ενώ το «όχι» μόλις 6,03%, ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Σκόπια: Πανηγυρισμοί για την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα (βίντεο)

Πολίτες των Σκοπίων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται απέναντι από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να γιορτάσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Στο βήμα έχουν ανέβει ομιλητές οι οποίοι μεταξύ άλλων φωνάζουν πως η «Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες» και πως η «χώρα νίκησε ξανά», όπως θα δείτε στο βίντεο του voria.gr

Την πλατεία απέναντι από τη Βουλή έχουν κατακλύσει μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αλλά και του εξωτερικού που καταγράφουν τους πανηγυρισμούς.

Δείτε χαρακτηριστικά:



Βίντεο και από το Sputnik:





Χαν: Συμβουλευτικό το δημοψήφισμα

Τα γυρίζει τώρα η ΕΕ.

Τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στην πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για το δημοψήφισμα, όπου ως γνωστό η συμμετοχή ήταν κατώτερη των προσδοκιών, ο κ. Χαν τόνισε:

«Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Με την πολύ υπολογίσιμη ψήφο υπέρ του “ναι”, υπάρχει ευρεία υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών και στο ευρωατλαντικό μονοπάτι της χώρας. Τώρα αναμένω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση και να προχωρήσουν με την μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα πέρα από κομματικές γραμμές, προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ».

Mε λίγα λόγια, όπως φαίνεται τόσο από την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, όσο και της ΕΕ, επικρατεί παγωμάρα και φόβος, καθώς δεν περίμεναν αυτό το απότελεσμα. Βέβαια έχουμε δει πολλάκις δημοψηφίσματα να ακυρώνονται, ίσως ο Ζάεφ συμβουλευτεί τον Α. Τσίπρα, κάτι ξέρει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top