0
Με την αγορά των f-35A και των S-400 αλλά και την ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριων συστημάτων όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Bora η Τουρκία θα ελέγχει το Αιγαίο.

Αυτό το συμπέρασμα που βγαίνει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τουρκικό ιστολόγιο Savunmas anayist σχολιάζοντας την αναβάθμιση των ελληνικών f-16 στο επίπεδο V.

Το άρθρο κάνει βέβαια προκαταβολικά την υπόθεση ότι η Τουρκία θα παραλάβει τόσο τα F-35A όσο και τα F-35A, παρουσιάζοντας πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στον αέρα μέσα στα επόμενα 7 χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το διάστημα εκείνο θα είναι έτοιμη από κάθε άποψη για μια αναμέτρηση με την Ελλάδα.  


Διαβάστε τι αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής.

"Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 στο επίπεδο V.

Αναμφίβολα οι ερωτήσεις είναι πολλές από την εξέλιξη αυτή.

«Τι θα κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτή την εξέλιξη;».

«Η Ελλάδα πήγαινε για το F-35 αλλά η συμφωνία για τα F-16 έδωσε τέλος σε αυτό;».

«Μετά την έλευση των S-400 δεν έχετε να ανησυχείτε σε τίποτα για το Αιγαίο».  Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί.

Καταρχάς ο αριθμός των μαχητικών της Ελληνικής Αεροπορίας είναι πολύ κοντά στον δικό μας. Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη τους στα χέρια των πιλότων τους είναι σε υψηλότερα στάνταρτ από τα δικά μας.

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν εύκολοι στο να τους «δαγκώσεις».

Είναι επίσης σημαντικό για εμάς να μην υποτιμούμε τον αντίπαλο. Ναι η τουρκική Αεροπορία βρίσκεστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο από άποψη υλικού όσο και πιλότων, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τους αντιπάλους μας.

Αν και η κατάσταση έχει έτσι προς το παρόν σε λίγα χρόνια αυτό θα αλλάξει.

Με τις σταδιακές παραδόσεις των F-35A και των S-400 ενώ η Ελλάδα το μόνο πρόγραμμα που θα έχει σε εξέλιξη θα είναι αυτό των F-16V block 72 (σ.σ. δεν ελίναι ακριβώς έτσι καθώς ο κινητήρας μένει ο ίδιος των 29.000 λιβρών αντί των 32.000 στα καθαρόαιμα block 70/72). .

Αυτό που βλέπουμε από την αναβάθμιση των F-16 είναι τον τρόπο της Ελλάδας να αντιδράσει στη δική μας παραγγελία των f-35. Η οικονομική κρίση της γειτονικής χώρας την απέτρεψε από το να παραγγείλει F-35, και έτσι με την αναβάθμιση θέλησε να σταματήσει την περαιτέρω χειροτέρεψα της ισορροπίας εις βάρος της.

Τι πρόκειται όμως να γίνει σε λίγα χρόνια από σήμερα;

Αρχικά η Ελλάδα και για τα επόμενα 6 με 7 χρόνια θα φέρει τα F-16 block 52+ και Advanced στο επίπεδο block 72. Στη συνέχεια θα φέρει τα 40 F-16 block 50 στο επίπεδο block 52+. (σ.σ. Ο Τούρκος αρθρογράφος κανει την «αισιόδοξη’ πρόβλεψη της αναβάθμισης που υποτίθεται θα γίνει με τα απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα block 52+).

Έτσι ένα σύνολο από 125 F-16 θα αναβαθμιστούν. Επιπρόσθετα θα παραλάβουν 70 ελαφρά εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58. Άλλα σχέδια για μελλοντικές προμήθειες δεν έχουν, πέρα από αυτά.

Η Τουρκία θα είναι εκτεθειμένη σε αυτές τις εξελίξεις ενόσω, την ίδια περίοδο θα παραλαμβάνει τα πρώτα 30 F-35A και θα φέρνει σε επιχειρησιακή χρήση τα S-400.

Η Ελλάδα δεν έχει σχέδια απόκτησης εγχώριων προϊόντων όπως η Τουρκία με τα εξοπλισμένα αεροσκάφη Hürkuş, τα Hürjet, τα ελικόπτερα Τ-129 ATTACK-2, τα μεταφορικά T-625, τα ελικόπτερα εφόδου T-70i, τα Α/Α συστήματα Hisar, τα βλήματα αέρος-αέρος Göktuğ, τα βαλλστικά συστήματα κ.α.

Βλέποντας αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις των δύο χωρών στην Αεροπορία, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι περίπου ίδιας δυναμικότητας. Αν και η τουρκική Αεροπορία έχει περάσει από σημαντικές δυσκολίες, σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί κατά μέρος. Η μεγάλη πρόοδος στα συστήματα UAV έχουν ισοσκελίσει τις απώλειες σε πιλότους.

Εάν όμως τα επόμενα 6 με 7 χρόνια η Τουρκία καταφέρει να λύσει οριστικά τα προβλήματα στο θέμα των πιλότων και στο θέμα της εγχώριας παραγωγής τότε η ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες θα αλλάξει άρδην υπέρ της Τουρκίας (εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από το εξωτερικό) σε σημείο που δεν θα είναι δυνατό να αποκατασταθεί για την Ελλάδα ποτέ πια.

Πιο απλά μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

1 ) Μια με δύο πυροβολαρχίες από S-400 τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία στην περιοχή του Αιγαίου θα θέσουν σημαντικότατα προβλήματα και περιορισμούς στη δράση της Ελληνικής Αεροπορίας.

2) Χάρη στα F-35 και τις ικανότητες stealth, το πανίσχυρο ραντάρ, τις δυνατότητες δίκτυοκεντρικού πολέμου, εκμεταλλευόμενα και τις ιδιαίτερες συνθήκες στο Αιγαίο μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα.

3) Η ύπαρξη των ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων  Hürkuş, Hürjet και ATAK-2 θα μειώσουν κατά μέρος το έργο των F-16 της τουρκικής Αεροπορίας. .

4) Μετ αΑ/Α συστήματα Hisar και τα S-400 θα περιορίσουμε σημαντικά τις κινήσεις των ελληνικών αεροσκαφών δημιουργώντας άμυνες  πολλαπλής διαστρωμάτωσης  δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τις δικές μας δυνάμεις.

5) Χάρη στα βλήματα Göktuğ που θα τα παράγουμε εγχώρια δε θα έχουμε πρόβλημα στη διαθεσιμότητα βλημάτων σε μια καυτή αναμέτρηση, ενώ οι «αρχαίες» τεχνικές άμυνας της Ελληνικής Αεροπορίας δε θα είναι αποτελεσματικές απέναντι σε αυτά τα βλήματα.

6) Με τα 280 χλμ. εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων Bora έχουμε την ικανότητα να προσβάλλουμε μερικά από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Παράλληλα μέσα σε αυτά τα 6 με 7 χρόνια η εμβέλεια των πυραύλων θα αυξηθεί και άλλο και νέες εκδόσεις θα αναπτυχθούν. Τέτοιοι πύραυλοι είναι αναγκαίοι για να κτυπήσουν σημεία στην Ελλάδα σε αποστάσεις 600 χλμ. Πηγές πάντως αναφέρουν πως ήδη εργαζόμαστε σε πυραύλους των 800 με 1000 χλμ.

7) Η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα συστήματα UAV. Τόση που είμαστε από τις ελάχιστες στον κόσμο που μπορούν και παράγουν τα δικά τους μη επανδρωμένα συστήματα. Τη στιγμή που UAV τύπου ANKA και Bayraktar αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη απειλή για την Ελλάδα, αυτή αναμένεται τα επόμενα 6 με 7 χρόνια να γίνει ακόμη μεγαλύτερη με νέα σχέδια όπως το πρόγραμμα Akıncı.

Η Ελλάδα από την άλλη μεριά θα ασχολείται με την αναβάθμιση των δικών της F-16 και εάν δεν δεχθεί μεγάλη εξωτερική βοήθεια σε όπλα, ή εάν δεν πάρει δραστικά μέτρα, τα δικά μας F-35 και S-400 θα κάνουν σίγουρο ότι η ισορροπία δεν είναι ποτέ πια η ίδια.

Σε αυτή την περίπτωση και χωρίς να επιβραδύνουμε καθόλου τα δικά μας εγχώρια προγράμματα θα πραγματοποιήσουμε κορυφαία πρόοδο. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα δεν θα είναι καν ίδιας στρατιωτικής δυναμικότητας με εμάς".




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top