0
Tέλος η συμφωνία των Πρεσπών μετά την απόφαση των βουλευτών του VMRO-DPMNE να αποχωρήσουν μαζικά από τη συζήτηση που διεξάγεται για τρίτη μέρα στη Βουλή. 

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων αναφέρει ότι οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζ.Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές. 

Επιβεβαιώνονται έτσι όλες οι πληροφορίες πως η "καρατόμηση" Ν.Κοτζιά είχε άμεση σχέση με το "ναυάγιο" της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ηταν πλέον βαρίδι για την Κυβέρνηση καθώς την παρέσυρε σε μια συμφωνία χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα.

Πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας πέφτει στο «κενό» και τα Σκόπια είναι μια "ανάσα" από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. 


«Η κοινοβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει απορριφθεί από το λαό με το δημοψήφισμα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή».

Κάλεσε επίσης τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Οι βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές, όπως μεταδίδει η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές» 

Σύμφωνα με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, δεν υπάρχει ανάγκη για συζήτηση σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές και τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσαν τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία. 

Αξιοσημείωτο είναι πως το VMRO αποχώρησε από την ψηφοφορία μία ημέρα μετά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για το Σκοπιανό και την επιστολή του Αμερικανού του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ προς τον επικεφαλής Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Ο Μιτσόσκι σε σημερινή του απάντηση τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει με υπερήφανο και αξιοπρεπές τρόπο.

Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ. 

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ "ναυαγεί" αφού ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η εικόνα πιθανής αποχώρησης του VMRO έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν πολλοί βουλευτές της παράταξης απέσυραν το αίτημά τους να μιλήσουν κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα, μετά την άρνηση του προεδρείου να δώσει το βήμα στον αρχηγό τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top